Milyen tanácsokat tudnátok ajánlani egy kezdő zongorásnak?
19 éves vagyok és eddig nem volt lehetőségem zongorázni, pedig 11 éves korom óta szeretnék. Tudom nem nagy kunszt de anno énekkaros voltam és mindig használtam a tanárnő szintijét, boci boci tarkát játszottam rajta el mindig. Azt gyorsan szeretném még gyorsan megemlíteni, hogy mivel csak kezdő leszek ezért nyilván nem egy zongorát fogok kapni hanem ballagásra egy olcsóbb szintetizátort kértem. Elég sok kérdésem lenne igazából, magántanárt már találtam magamnak sőt igazából minden megvan csak még várnom kell májusig. Hogyan tudnám például magamat addig is szoktatni arra, hogy a kezeim függetlenek legyenek egymástól? Valamint youtubeon rengeteg olyan zongoristával találkoztam akik nem tudnak kottázni és úgy tanulnak meg dalokat hallás után. Ez hogy működik? Az ember annyira tapasztalt lesz az egészben hogy kívülről fújja, hogy melyik billentyű milyen hangot ad ki? Számomra ez csodálatos például. :)
A válaszokat előre is köszönöm szépen!
@10:
A #9-ben én az éneklésről beszéltem. Azt hittem, te arra utalsz a #7-ben, hogy nem egyetértés kérdése, hogy márpedig énekelni kell, mert különben hiányozni fog valami az ember hangszeres játékából - hisz fentebb ezt állítottad, de ez így általánosan kijelentésként természetesen nem igaz.
Ami a zongora vs szintetizátor témát illeti: én pont az vagyok, aki mindig bíztat mindenkit arra, hogy digitális/akusztikus zongorár vegyen (a pianínót is ideértve), ne szuntetizátort. Ha szoktad nézni a zongorás kérdéseket, te magad is láthattad már párszor. Jó hosszasan ki is szoktam fejteni a miértjét.
Itt pl.olvasd el az #1 és #12 hozzászólásokat:
https://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__zene__9069402-zon..
A kérdezőnek is ajánlom, és akkor érteni fogja, hogy miről is beszélünk.
Mindezekkel együtt is, ha nincs keret, akkor nincs keret. Persze, egy jó szinti is drága, de olvasd el a kérdező írását, direkt kifejti, hogy olcsót fog kapni. Persze, lehet mondani, hogy aki kevesebbet tud csak hangszerre költeni, vegyen furulyát, vagy gitárt, de szerintem egyetérthetünk abban, hogy bár a szintetizátoron sok mindent nem tud helyesen megtanulni, ami a zongorázáshoz kell, mégis sokkal többet fog megtanulni,
mint gitáron, vagy furulyán. Igen, a szintetizátor szintetizátorozásra van,de a szintetizátorozás egy egész csöppet közelebb áll a zongorázáshoz, mint a gitározás, vagy furulyázás legalábbis játékmódban, úgyhogy teljesen érthetetlenek a javaslataid.
(Amúgy gondolom nem gitározol, de akkor elárulom: ha klasszikus gitározásra adja a fejét az ember, az egyik legfőbb zenei kifejezőeszköze a hangszínnel való játék. Erre a legolcsóbb, teljesen rétegelt fából készült gitárok teljesen alkalmatlanok. 50-60 ezertől megjelennek a tömör fedlaposak, de igazán még ott sem tud ráérezni az ember a dologra. Egy 200 ezret simán rá kell költenie az embernek klasszikus gitárra, ha valaki nem akar pont olyan hendikeppekkel indulni, mint amivel egy szintin indul zongorázáshoz. Elektromos gitár téren se sokkal jobb a helyzet, pontatlan nyakak, az olcsó hangszedők mellé párosított olcsó erősítővel a kívánt hangzásokat nem lehet elérni, gagyi az egész. Max a hangok egymásutánját szokhatja a gitár nyakán - jé, pont mint a szintin a billentyűk egymásutánját. Egyedül fémhúros akusztikust vehet okésat 40 körülért, feltéve, azt is csak akkor, ha akkordsikálgatás a cél.)
Az, meg, hogy a szintin tanulás jól elveszi az emberek kedvét a zongorázástól, szimplán nem igaz, általánosságban semmiképp. Még ehhez a kérdéshez is szólt hozzá olyan, aki azon kezdett és nem történt semmi ilyesmi. Én is ismerek ilyen embereket. Ha valaki elkötelezett a zene iránt, nem kell ettől félnie.
Amúgy olcsó pianínónak híg a leve. Lehangolt, kegyetlen állapotú hangszerek többnyire, amik sok esetben nem is hangolhatók be igazán jól, a játékkomfortjuk is szörnyű. Nem látom jobbnak őket egy szintinél. Ha hangási gondok vannak, akkor meg egyértelműen rosszabbak.
Nem gondoltam volna ennyi valasz lesz igy a vegere. Koszonom mindenkinek aki valaszolt.
Igen, tudom hogy a szintetizator es a zongora nem ugyanaz. Nem szandekozom kiteregetni az anyagi helyzetunket. :) 19 eves vagyok, ketten elek anyukammal. Iskolaba jarok meg es meg fogok is egy ideig. Nem vagyok keresokepes pont ezert. Nem varom el anyukamtol, hogy ballagasomra vegyen nekem egy 200 ezer forintos zongorat ezert szeretnek szintetizatort. Eddig meg az sem lehetett, ez mar alapbol egy nagy lepes hogy most mar egyaltalan az lehet. Tudom hogy nem ugyanaz a ketto, zongoran sokkal tobb billentyu van stb. De mint elottem egy kedves valaszolo irta, szintetizator meg mindig kozelebb van zongorahoz mint egy gitar pl. ami annyira nem vonz, hiaba olcso. Majd ha lesz allasom es megengedhetek egy zongorat akkor viszont meg fogom koszonni magamnak, hogy hiaba nem zongoran de valamin gyakoroltam.
Tudtam hogy kapni fogok ilyen valaszokat de kivancsi voltam. Nem ertek egyet azzal a logikaval hogy ha valaki nem engedheti meg maganak akkor mar egybol vesse el az otletet. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!