Zámbó Jimmy playbackről énekelt?
Most néztem meg egy interjúját ami 2000-ben készült. Azt mondta benne, hogy rengetegen mondják róla azt, hogy playbackről énekel (youtubeon is a legtöbb komment szidja őt ezért). Viszont ő azt mondja, hogy rengeteg pénzt öl bele a technikába, hangfalak, keverők stb. több hangmérnökje is volt egyszerre, hogy tökéletesen szóljon a koncert.
Nektek mi a véleményetek? Esetleg aki jártas a témában mit tud erről?
"Viszont ő azt mondja, hogy rengeteg pénzt öl bele a technikába, hangfalak, keverők stb. több hangmérnökje is volt egyszerre, hogy tökéletesen szóljon a koncert."
Ugyanezt nyilatkozta Michael Jackson is, mielőtt félplaybackről lenyomta az egész History turnét. :D
Azért MJ és a HIStory Turné picit más, mert ő akkor beteg volt, Laryngitis-e volt. Ennek ellenére a WBSS-t (a müncheni, 97-es koncertjén pl. elképesztően rossz hangja volt) és a Jackson 5 Medleyt mindig élőben énekelte, valamint a Billie Jean, Beat It és Heal The World dalok végén is voltak élő vokálok. De pl. Bruneiben a Scream eleje is élő volt, Belgiumban pedig a Dangerous.
MJ nem hasonlítható össze ilyen téren Jimmyvel, már csak azért se, mert ő táncolt is közben. Azon kívül korábban a Bad majdnem teljesen élő volt és a Dangerous Turnén se volt olyan sok playback még. Ezt azért tudom, mert őt nagyon szeretem hallgatni. :D
Jimmynél egyébként nekem is feltűnt, YouTube-n fent van a 98-as és a 99-es sportcsarnokbeli koncertje is. Úgy látom, hogy néha ráénekel, illetve a 99-es koncert végén a Lányok szívében lakom élő, de egyébként végig playback az egész, ami számomra is kissé taszító.
Igen, utolsó, igazad van, nem volt jó a példa. Ez igazából megítélés kérdése. Tudom, hogy akkor laringitisze volt, csak kérdés, hogy melyik a jobb. Kifizetni egy drága jegyet, és playbacket hallgatni, vagy ugyanez egy beteg, éppen rosszul éneklő előadóval. Én bármelyik felet megértem. Voltam például Bon Jovin, az énekesnek rettenetesen elkopott a hangja, de nagyon becsülöm benne, hogy a 2 és fél órát végigtolta teljesen, semmi playback, legfeljebb a közönség énekeltetése vagy a háttérénekesek segítettek. A '80-as években volt neki is torokproblémája, az egyik turné végén már injekciókat adtak a torkába, meert nem tudot tmár énekelni, és minden turné alatt szénanáthás is. A kérdés, ki minek örül. Én becsülöm, hogy ő soha nem playbackel. Cserébe persze sokat fizetsz egy hamis koncertért, amin végigszenvedi a régi dalait. Más meg éppen inkább úgy lenne vele, hogy akkor már ne legyen hamis, ha már fizetett.
"MJ nem hasonlítható össze ilyen téren Jimmyvel, már csak azért se, mert ő táncolt is közben."
Ez igaz, és ez is becsülendő. Nagyon jól mozog, nyilván nem mondom, hogy ne tegye. Ez egy messzire vezető visza a show-bizniszről, hogy kell-e, hogy egy énekes olyanokat csináljon a színpadon, amik végül az alapvető tevékenységben, az énekben gátolják meg. Szerintem inkább legyen kisebb a show, de énekeljen. De megértem az ellenkező véleményt is, és persze pont MJ esetében azért kár lenne magunkat megfosztani a tánctól. De mondjuk egy random énekesnőnél simán azt mondom, inkább ne táncoljon, ha az az éneklést nehezíti, nem azért megyek oda.
Az viszont igaz, hogy akinek semmi torokbaja stb. ninc séppen, attól tök arrogancia a playback, ha amúgy meg tudná csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!