Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mi alapján kell ujjal pengetni?

Mi alapján kell ujjal pengetni?

Figyelt kérdés
Úgy értem, honnan tudom melyik húrt mikor, milyen sorrendben kell pengetni? Nincs semmiféle zenei előképzettségem, de szeretném megtanulni.

#pengetés #fingerstyle #ujjal pengetés
2018. jan. 14. 10:59
 1/7 anonim ***** válasza:
Erre való a tanulás.
2018. jan. 14. 11:05
 2/7 A kérdező kommentje:
Nem járok tanárhoz, de szeretném saját magam elsajátítani
2018. jan. 14. 11:14
 3/7 anonim ***** válasza:
Bár nem írod mit, gondolom, gitárról van szó. Ha így van, vegyél egy gitáriskolát, és tanulj önállóan!
2018. jan. 14. 11:17
 4/7 A kérdező kommentje:
Upsz bocsi, régen gitároztam és ott nem jutottam el az ujjal pengetésig, most szeretnék venni egy ukulelét
2018. jan. 14. 11:20
 5/7 Mojjo ***** válasza:
Általában a basszust a hüvelykujj pengeti, míg a magasat a mutató-, középső-, és gyűrűsujj. A gyűrűset, ha csak lehet, érdemes is hanyagolni - ez ukulelén könnyebben meg is oldható, mint gitáron. Így a hüvelykkel pegetett basszuss szólam mellett a magas szólamot a felváltva használt mutató- és középsőujj adhatja. Olyan esetekben célszerű a gyűrűsujjat bevenni a buliba, amikor mind a négy húrt meg akarod pegetni, akár egyszerre, akár egymás után, de nem lehúzással. Ilyenkor a legvastagabb húrt a hüvelyk, a többit sorrendben pedig a mutató-, középső-, és gyűrés pengeti.
2018. jan. 14. 12:22
 6/7 A kérdező kommentje:
és, hogy mikor melyiket milyen sorrendben azt honnan hallom, a dalból? vagy ?
2018. jan. 14. 17:53
 7/7 Mojjo ***** válasza:

@6: Ha nem hallás után jatszol valamit, akkor tabból, vagy kottából. Ott látni fogod a hangokat. És az általam elmondottak alapján menni fog a pengetés.

Azért nézzünk egy konkrét példát:

[link]

Nézzük meg a legelső sort. Ahol vesszővel elválasztva, folytatólagosan írom az ujjakat, ott azok az ujjak egyszerre pengetnek.

Legelső ütem: hüvelyk - hüvelyk - hüvelyk

Második ütem: hüvelyk - hüvelyk,mutató,középső - mutató - középső - hüvelyk,mutató,középső - hüvelyk

Harmadik ütem: hüvelyk - mutató - középső - mutató - középső - hüvelyk - mutató - középső

Ezt az ujjsorrendet vesd össze a tabbal, meg amit fentebb írtam, és szerintem látni fogod a pengetés logikáját. Persze, ha maradt még kérdésed, tedd fel nyugodtan :)

2018. jan. 14. 18:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!