Hegedűsök, vonósok! Mi a szakmai neve ennek a technikának?
Amikor egy hangot úgy játszik az előadó a vonós hangszeren, hogy a húrt megüti (és nem húzza) a vonóval úgy, hogy az a hangszer fa részéhez is hozzáér, és ott csattan egyet. A hang maga, pedig röviden, szinte pizzicato-szerűen szólal meg az az éles csattanás mellett. Ha sok hang, megfelelő ritmusban van írva egymás után, akkor ilyen dob-szerű kíséretként hangzik.
Elsősorban 20. századi zenétől alkalmazzák.
Köszönöm a választ :).
Szia! Köszönöm a választ. Kerestem példát, de sajnos nem találtam olyat ahol így játszották. Voltam a Müpában, ott hallottam ezt az egészet.
Liszt: Haláltánc, Prometheus
Szkrjabin: A tűz költeménye, Prometheus
Ezeket játszották, és emlékszem hogy volt valamelyikben egy ilyen rész. Talán a Haláltánc? Nem tudom már sajnos. Olyan felvételt ami ugyanúgy visszaadja, nem találtam.
Én zongorás, énekes vagyok így nem vagyok teljesen tisztában a vonós technikákkal, de zeneszerzéssel is foglalkozom, ezért szerettem volna ezzel tisztában lenni.
A Col legno csak onnan jött, hogy utána olvastam és ehhez hasonlónak képzelem el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!