Válaszolnál a rock, metál, hardcore zenével kapcsolatos kérdésekre? (lent)
Miért hallgatsz ilyen zenéket? Mi tetszik benne?
(ha hallgatsz ilyet persze..)
Szerinted ebbe a stílusban vannak a legtöbb mondanivalójú zenék?
Ha valamelyik költőnk még élne (úgy értem Petőfi, József Attila, stb.) akkor ilyen zenéket hallgatna?
Azért hallgatom mert ez tetszik, hogy miért nem tudom, de talán mert igazi hangszerek vannak benne amiket külön-külön is meghallgatok akár.
Azt nem mondanám hogy ezekben van a legtöbb mondanivaló, mert ugyanúgy lehet pop meg rap meg más zenének is értelmes mondanivalója, csak épp azok más témákról szólnak ami engem nem érdekel.
Nem tudom a költők mit hallgatnának, de biztos nem tüctüc zenét amiben 2 mondatot ismételgetnek végig...
Ez a zene még értéket képvisel. Igazi zene. Az elektronikus szarságokkal ellentétben, amiben egyetlen árva hangszer nem játszik és többnyire teljesen nélkülöz minden komolyabb mondanivalót.
Számomra a hard rock, a metal egyet jelent a színvonallal.
15:21
Ebben rengeteg kifogásolni valót találok. Például nem tudom hogy jössz ahhoz, hogy azt mondd, az elektronikus zenében nem lehet mondanivaló, meg hogy csak úgy kijelentsd, hogy az nem "igazi zene". Tény, hogy popzenében nem sok jó elektronikus zenét találni, de ez igaz a metálra és a rock-ra is. És bezsűkültségedből kiindulva nem hiszem, hogy annyira progresszív és művészi zenéket hallgatnál.
Hogy a kérdésre is válazsoljak:
Minden műfajban meghallgatok egy-két bandát. Ami az adott stílust legelőremutatóbb, legprófibb és legőszíntébb módon műveli. Így nyilván ezeken a műfjaokon belűl is. Elég nagy hülye, aki szánt szándékkal kizár akár csak egy műfajt is a látóköréből.
Mint az előző válaszoló is. Csak azt eszi, amit az ajtaja egy kis nyílásán becsúsztatnak neki. Hűtőt még az életben nem látott.
Ha csak ilyen emberek léteznének a világon, akik megmondják valamire, hogy az bizony nem zene, akkor még mindig ott tartanánk, hogy állatok koponyáját, meg köveket ütlegelnénk botokkal.
15:57
Egyrészt ez. Msárészt meg azért az is elég nevetséges, hogy valaki azt mondja, hogy a hard rock és a metál csak színvonalas lehet. Mert például az, hogy valaki a hasára csapva hét percen keresztül zúzza az unalmasabbnál unalmasabb kvintekre alapuló dúr/moll akkordmeneteket, az kábé pont annyi munka és művészi önkifejezés, minthogy valaki full alap FM szintikkel összeállít egy minimal/house dalt. Szóval szerintem erről elég ennyi.
A második válaszioddal pedig teljesen egyetértek. Szóval azt nem írom le mégegyszer.
18L
"Mert például az, hogy valaki a hasára csapva hét percen keresztül zúzza az unalmasabbnál unalmasabb kvintekre alapuló dúr/moll akkordmeneteket"
Heh. Kicsit sem nyilvánvaló, hogy melyik bandára céloztál. :D
Szép.
15:57:
Értelmezd már, mit írtam!
Egyszerűen nem tudok zenének nevezni egy olyan dolgot, amiben nem játszanak hangszerek. Ez a problémám az elektronikussal! Számomra a HANGSZER és a ZENE szorosan összefüggő fogalmak. Hosszú évekig tanultam zeneelméletet és magam is zenélek. Elárulom, a fentebb említett stílusok mellett a klasszikusban lelem a boldogságom. Azt hiszem, ez kimeríti a "művészi zene" fogalmát.
A kioktatásodra reagálva csupán annyit tudok mondani, hogy mindenki szuverén joga eldönteni, hogy milyen zenét hallgat. Eszem ágában sincs olyat hallgatni, amiben nincs örömöm. Ha tetszik, ha nem. Én elfogadom, hogy minden stílust igazán kedvelsz, te pedig fogadd el, hogy ezzel nem mindenki van így. És ettől még egyikünk sem lesz több vagy kevesebb.
Ami pedig egyértelmű, hogy neked semmi közöd a metálzenéhez.
16:05:
Te sem látsz a szemedtől, kisaranyom. Hol írtam azt, hogy csak színvonalas lehet? Azt írtam, hogy számomra a rock és a metal képviseli a színvonalat. Nem azt írtam, hogy minden zenekar, alfától omegáig.
"Ami pedig egyértelmű, hogy neked semmi közöd a metálzenéhez."
Hahaha. De, ami azt illeti, nem egy metálbandában játszok, sőt, nemzetközi szinten is rendszeresen írok dalt több bandának, metálbandáknak is például. (Jazz-dalszerzést tanultam zeneakadémián.)
Sőt, a kedvenc műfajom a progmetál. Ettől függetlenül enyhén szólva is nevetséges, hogy azt mondod, hogy az elektronikus zene nem zene. Bár ezt végülis msot sem sikerült értelmesen megindokolnod. Mármint hogy miért. Nem hangszereken játszák, és? Ha lenne róla bármi fogalmad gyakorlati téren is, akkor tudnád, hogy egy elektronikus dal összerakása még bőven több munka is, mint egy akármilyen metáldal megszerkesztése. Sokkal több dologban hasonlít a klasszikus dalszerzés folyamatához. SOkkal több dologhoz kell értened, és óriási mértékű zeneelméleti tudásra van szükség. Csak ez nem vegyül azzal a sporttal(!), amit hangszeres játéknak nevezünk. Ez csak és kizárólag a kreatív, művészi folyamat. Ha te azt gondolod, hogy attól lezs valaki művész, hogy tud játszani egy hangszeren, akkor erőteljesen el vagy tévedve. Főleg azét érdekes, mert a komolyzenét hoztad fel, amikor a kommersz/közismert zeneszerzők többsége max egy vagy két hangszeren játszott (jó esetben), ennek ellenére nagyzenekari darabokat is bőségesen írtak.
Tehát ez egyszerű beszűkültség. Megitn csak leírnám azt, hogy ilyen hozzáállással hol tartana ma a zene, Például nem lenne elektromos gitár sem, hiszen mit gondolsz, arról nem mondták sokan azt, hogy "fúj, ez nem zene, csak zaj"? Egyszerűen te inkább a már jólbevált, jólműködő kjépleteket bírod. Ami a popzenére és a komolyzenérej ellemző éppen. Pedig az elektronikus zene bizonyos ágazatai ilyen zsempontból tökéletesen összefüggenek a metál mondnaivalójával: újításra, progresszióra van szükség.
"Te sem látsz a szemedtől, kisaranyom. Hol írtam azt, hogy csak színvonalas lehet? Azt írtam, hogy számomra a rock és a metal képviseli a színvonalat. Nem azt írtam, hogy minden zenekar, alfától omegáig."
"Számomra a hard rock, a metal egyet jelent a színvonallal."
Látom a fogalmazással is erőtelejsen vannak problémáid. Ezek után szeritnem érdemes lenne leszállnod a magas lóról, mert ez például kifejezetten nevetséges volt.
"Ami pedig egyértelmű, hogy neked semmi közöd a metálzenéhez."
Valójában ezzel az idézettel szerintem totál lejárattad magadat. Mivel te pusztán abból vontad le ezt a zseniális következtetést, hogy ő véletlenül szélesebb látókörrel rendelkezik, más zenei műfajban is rendelkezik tapasztalatokkal, és akkor te már mindjárt azt gondolod, hogy a metálhoz így nem lehet köze. Ez bizonyítja tulajdonképpen a legjobban, hogy mennyire képtelen vagy elképzelni azt, hogy valakinek befogadóbb az elméje, mint a tiéd.
Ja, még valami.
"A kioktatásodra reagálva csupán annyit tudok mondani, hogy mindenki szuverén joga eldönteni, hogy milyen zenét hallgat. Eszem ágában sincs olyat hallgatni, amiben nincs örömöm. Ha tetszik, ha nem. Én elfogadom, hogy minden stílust igazán kedvelsz, te pedig fogadd el, hogy ezzel nem mindenki van így."
Telejs mértékben leszarom, hogy milyen zenéket kedvelsz. De az, hogy úgy érzed van jogod azt mondani, hogy valami, ami szintén szívből jön, amiben szintén ott fekszik valakinek komoly munkája, képes vagy azt mondani, hogy nem igazi zene, az kissé túlmutat azon, hogy cska szimplán nem tetszik neked...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!