Hogyan váljak metal énekessé?
Sokat gyakorlok otthon, deathcore-metalcore stílusban scremelek (hörgök). Egy éve kezdtem és szerintem sokat fejlődtem, ismerőseim szerint is jól megy és nagyon szeretnék egy együttes énekese lenni, de nem tudom, merre induljak el. Nincs semmi ötletem és nincs ismerősöm, akinek lennének kapcsolatai vagy akár tapasztalata, hogy hogyan kell elkezdeni. Töltsek fel youtube-ra cover videókat és hátha rámakadnak? Hirdessem magam facebookon?
Előre is köszönöm a válaszokat :)
Nem, nem, nem :D Nem "másolok", legalábbbis szeretnék erre nem így tekinteni. Nem úgy hangzok, mint azok, akiket felsoroltam az egyik kommentemben, csak az ő technikáikat tudom csinálni - azaz hasonlókat, mert nincs két egyforma hangzás. Új technikát kitalálni nem tudok, mert már minden lehetségeset kitaláltak előttem, de ez szívből jön, szenvedélyesen, érzéssel csinálom.
Nem én találtam fel ugyan ezeket a technikákat, de magaménak tekintem amíg használom, mert én adom ki a hangot és a saját érzelmeimről szól az egész.
Mikor olyan a kedvem, szoktam már létező együttesek számaira "ráénekelni", de inkább hangszerelésekre (amiket sajnos tudás híján nem én írtam) szoktam saját dalszöveget elénekelni-hörögni. Őszinte leszek, számomra lehet olyan személyes más dala is, mint a (félig) sajátom, mert úgy érzem, hogy az összes dal személy szerint rám íródott és bebeszélem magamnak, hogy melyik szöveg melyik pontját érinti az életemnek. Amíg valaki droggfüggőségről, vagy a barátja haláláról énekel, de nem mondja ki nyíltan a szövegben, csak költőien utalgat, művészi hasonlatokkal él, akkor én úgy veszem, hogy a dal az én magánéleti problémáimról szól - például párhuzamba állithatom a két fentebbi példát függőségemmel egy személy iránt, vagy egy családtag halála iránt.
A "saját" zene előadása akár másoknak, akár csak egyedül, az érzések levezetésének nekem egyfajta terápia. Más zenéjét pedig "pofátlanul" magamévá teszem azon szempontból legalábbis, ahogy írtam az előbb.
És a "metal énekessé válás" alatt nem azt értem, hogy megtanuljak pózolni, vagy pontosan úgy hangzani, kinézni, olyan életmódot folytatni, mint ők, hanem azt, hogy hogyan induljak el azon az úton, amin el szeretnék, amit már szintén részleteztem :) Persze vannak úgynevezett példaképeim, de a példaképség kimerül abban, hogy tetszik, amit csinálnak és szeretnék olyan sikereket elérni, mint ők. Ezalatt ismételten leírom, hogy nem feltétlenül a pénzre gondolok, hanem arra, hogy ezrek kommentelik a zenéik alá, hogy "megmentettétek az életem ezzel a számmal", stb, stb. De az is nagy dolog, ha valakinek felnyitják a szemét, megváltoztatják a gondolkodásmódját (pozitív irányba, pl. ha egy szám ébreszt rá valakit, hogy az élet bármikor véget érhet, úgyhogy légy jóban a szeretteiddel és ne pazarold az időt szonorúságra, hasonlók), vagy ha jó emberek, mert pl. adakoznak, mert van miből.
Ennyiben merül ki az, hogy hasonlítani akarok másokra, vagy legalább szeretnék elérni hasonlókat. A stílusom (nemcsak zenei stílus, hanem az egész életstílus) a sajátom, a személyiségem és a gondolkozásmódom úgyszintén és ezen nem szándékozok változtatni. Érted, igaz?
Magamtól most már nem tudok többet mondani.. A kérdéseidre megpróbáltam kielégítő választ adni és hálás vagyok, hogy normálisan elbeszélgettünk a kezdeti félreértés ellenére :) Ha van még kérdésed, vagy véleményed, nyugodtan írd le, szeretem ezbben a témában kifejteni a véleményem és másoké is érdekel :)
alapja lesz másé, mert míg nem találkoztam vele, nem is tudtam, hogy létezhet ilyen.
És még annyit, hogy a "precizitás", "körző-vonalzó" részben egy kis igazad van velem kapcsolatban, mert annyira azért szeretnék "technikus" lenni, hogy nem teszem tönkre a hangszálaim. Számtalan énekes van, aki erre nem figyelt, mert tanulás, gyakorlás nélkül, a korlátaira nem figyelve csinálta ezt és meg is van az eredménye, sokan beszélni is alig bírnak most :/ A precizitásról annyit, hogy csak ezt szeretném elkerülni - próbálnék egyensúlyt hozni a technika és az érzelmek közé.
Oké, így már értem, mire gondolsz. Úgy tűnik, eleinte félreérthetően fogalmaztál, mert nagyon a technika öncélúsága jött át a hozzáállásodból. De a mostani kiegészítésed cáfolja azt, feltételezem, ez a reálisabb, pontosabb megfogalmazásod.
A többféle énektechnika váltogatása valóban egy lehetséges opció, erről szól pl a metalcore stílus is,
bár az nem igazántartozik a kedvenceim közé, na meg egészen eltérő hangzásokra is ráhúzták már.
Pl a Dillinger Escape Plan inkább már a metalcore-ból leszármazott mathcore szerintem -a legtöbb albumuk, bár az utolsó már inkább többféle stílusban való "utazgatás"-, mégis többnyire mint "tipikus metalcore_" zenekarként hivatkoznak rájuk.
Bár a DEP se egy nagy kedvencem, igaz, a dobosuk nagyon érdekes technikákat mutat egyik youtube videón, azt egészen egyedinek és kifejezőnek találom, de valahogy a DEP zenéjében mintha elveszne a dobos ötletessége és kifejező ereje, valahogy kaotikusnak hangzik az egész. Ellentétben egyes, másfajta matek-metál elemeket alkalmazó zenekarokban, melyeknél a káosznak nyoma sincs.
Csak egy kis kitérőt tettem a metalcore miatt, hiszen az tipikusan olyan stílus, melyben többféle énekstílus lelhető fel.
Én nem tudok különösebben énekelni amúgy. Népdalokat éneklek amatőrként. Meg hát mint legtöbben: mikor mihez van kedvem, de magamnak nem nagyon szoktam, másoknak meg énekelnék, de sokat vagyok egyedül, ezért ha találkozom másokkal, inkább beszélgetünk, mint énekelünk.
Nekem az énektanulás nem fért bele az életembe eddig -eléggé korlátozott is a hangterjedelmem még mindig-, pedig ez is érdekel, főleg a soul, és különféle népdaléneklési technikák tetszenek, de vannak remek rock énekesek is, egyedi technikával.
Hajrá! ;-)
Tény, hogy a magyarázatban nem mentem bele annyira a dolgokba, mint a kommentekben, de a kérdés nem is ezzel volt kapcsolatos :D
Mindenesetre jól esett kiírni magamból és az is csak jó, hogy ilyen részletesen és kultúráltan tudtuk tisztázni nézőpontjainkat és véleményeinket a kezdeti nehézségek ellenére :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!