Erőteljes elektronika, metállal ötvözve?
Ilyen stílusmegjelöléseket tudtok mondani? Olyan fajták érdekelnének, melyekben legalább 50% az elektronika, és másodsorban metál. (Esetleg konkrét zenekarokkal, számaikkal kiegészítve az adott stílust.)
Eddig egyelőre csak a mai japán metálok egy részében találtam ilyet. Sokszor igényes is.
De egyébként mást is ismertek? Más népek más zenekarai, stílusai, amelyekre jellemző szintén?
Metalstep stílus?
Egyébként a core metál bandák nagy része programokkal hozza össze a zenéit (Infant Annihilator pl.).
Rákerestem, és Redditen elég sokat ajánlanak:
Igen, igen, majdnem hozzátettem eredetileg, hogy a metalstep-et is ismerem. Tehát helyes a kiegészítésed. De ezt más ismerem, csak elfelejtettem hozzátenni. :)
Az viszont, hogy szoftveresen komponálnak, az más kérdés. Nem erről szól a kérdésem. A Meshuggah is szoftverrek komponál az ezredforduló óta (kicsit korábbtól), hiszen nagyon bonyolult ütemképleteik vannak. De ettől még mellőzik az elektronikus hangzást, többségében (bár egyes EP-iket megjelentettek pár drum and bass-t, de azok kivételek). Volt olyan,. hogy sérülés miatt dobgéppel vettek fel albumot, de ott se az elektronikus hangzás volt a cél, hanem a kéztörés pótlása, és elég élethű dobprogrammal történt.
Én olyan zenéket keresek, melyek tényleg legalább fele részben elktronikusan HANGZANAK, de nem mellékes bennük a metal hangzás se. :)
Tudom, pl egyes nu-metal bankénál is volt jellemző viszonylag, meg ugye drum and bass bandák közül pl Infected Mushrooms, olykor torzított gitárral szólaltak meg.
Szóval... nehéz körülírnom, mit is keresek... Az ideális, ha kb fele-fele arányban elektronika és metál. Az Infected Mushrooms inkább drum and bass, és csak olykor némileg metállal kiegészített., az más egy kicsit.
Infant A.: ezt nem ismerem.
Gyakorlatilag eddig egyes mai japán metal zenekarok hangzásában találtam meg azt, amit keresek ezen a téren. De konkrét zenekarneveket most nem tudnék írni, ami japán "elektro-metál".
Főleg stílusmegnevezések érdekelnének. Mert pl nem igazán kombinálták még mások az eletro és a metal műfajt, vagy más elektronikust a metállal. Csak amolyan step / drum and bass jelleggel, meg a japán metalcore bandák egy része.
...ja, és majd' elfelejtettem: az ipari-metált is viszonylag jól ismerem -korai Ministry pláne ilyen-, de én valami olyat keresek, amit még nem ismerek hangzásban.
Az ipari metal meg egyébként is elektronikus beütésű metal zene, tehát a metal hangzás hangsúlyosabb benne.
Más nem ugrik be, amit ismerek, és talán ilyesmi volna...
Szóval ezeken kívül érdekel. :)
A Pendulum -ot ismertem, de az inkább rock beütésű elektronika, legalábbis egyes számaik. A Modestep meg szintén rockos jellegű. (Ezek a linkeden szerepelnek.)
Volt még a 90-es évek első felében a big beat nevű stílus (pl Prodigy zenekar), amely rock elemeket ötvözött breakbeat-tel, és hasonlókkal, de az se metal jellegű.
Az EBM lesz az, amit keresel, de ha kicsit tágítjuk a kört, belefér az industrial is (nem az industrial metal, mint amilyen a Rammstein).
Nálam favorit EBM zenekarok: Grendel, Combichrist, Suicide Commando, Hocico, FGFC820
Industrial példa: Front Line Assembly
Electro industrial: Psyborg Corp, Eisenfunk, Krystal System
Zeneszámokat nem linkelek, tecsőn találsz eleget, ha rákeresel valamelyik előadóra.
Az első, ami eszembe jutott, az a The Algorithm nevű francia duó, sokféle elektronikus műfajt ötvöznek egy viszonylag állandó modern metálos(/metalcore-os) hangzással. Lenyűgöző tud lenni a dalaik komplexitása, ugyanakkor az egészet átitatja egy ilyen nagyon megkerülhetetlen önirónia, és humor, amit talán nem értékelnek különösebben azok, akik a komolynak szeretik a zenéjüket.
(Ha viszont a komolytalanság téged nem zavar, sőt, szereted is, akkor mindenképp ajánlanám még a nintendocore műfajt, azon belül is kezdetnek az egész stílus értelmi szerzőit, a Horse the Band nevű együttest. Annyi, hogy ők nem 50, hanem kevesebb százalékban elektronikusak, de szükségesnek éreztem megemlíteni őket.)
Ha se a nu-metállal, se a Pendulummal nincsen nagy bajod, akkor feltétlen ajánlom még Celldweller-t, az első album tőle nagy kedvencem, a Last Firstborn talán az egyetlen dal, amiről tudok, ami ötvözte a modern metált psytrance-szel.
Meg még egyvalami: a fogalmazási stílusodból arra következtetek hogy te az a tag vagy, aki a múltkor vokál-instrumentál-mellérendelő albumokat kérte, és én javasoltam a Death Grips The Money Store-ját, ami a "valami rap-dubstep" minősítést kapta meg. Akár jól tippelek, akár nem, ehhez a kérdéshez mindenképp szükségesnek érzem leírni az említett együttes Jenny Death, meg Bottomless Pit albumait, amik kifejezetten metálos alkotások ettől az alapból experimental hip-hop-nak besorolt főként elektronika és vokál központú triótól. A hc punk-os, meg metálos hozzáállás minden albumukon jellemző rájuk, de itt effektíve gitár is felhasználásra került az instrumentálként szolgáló elektronika-zaj-káosz előállítása során.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!