A DJ tekinthető zenésznek?
Ma is megérte rákattintani a "gyakori..."-ra. :)
Megtudtuk a Kérdezőtől, hogy az Ossián 800 éves, a Tankcsapda pedig nyamvadt. Emellett ők a felelősek azért is, hogy az újabb zenei műfajok nem tudnak szélesebb rétegekhez eljutni.
Adódik a kérdés:
A Te megítélésed szerint, melyek azok az "újabb műfajok", és szerinted miért és hogyan áll ezek útjába, az általad említett két zenekar?
Az egy külön rejtély számomra, hogy ha egy diszkó ennyire a kábulat az átverés, a hazugság, a pénzlehúzás, és az erkölcs sárba tiprása, akkor Te -a tisztán látó igazságosztó- mi a bánatot keresel ilyen helyen?
Talán csak azért jársz ezekre a rendezvényekre, hogy minket -tudatlan lelkeket- fölvilágosíts, és helyes irányba terelj? Nem kellene.
Sokkal egyszerűbb lenne, ha kiöntenéd a lelkedet, és leírnád, melyik DJ-vel van bajod és mi okból?
-talán sajnálod tőle a bulit a csajokat?
csináld utána
-zavar hogy egy éjszaka megkeresi a Te havi béredet?
fordulj a NAV-hoz
-esetleg elszerette a csajodat?
állja elé, és verd képen.
Kezdj magaddal valamit, mert így fel fog robbanni az agyad. ;)
"Most gondolhatsz emiatt begyöpösödöttnek, de ez így van."
== "most gondolhatsz emiatt begyöpösödöttnek, az is vagyok". Innentől kezdve nem hiszem, hogy lenne értelme vitatkozni, mert egyértelművé tetted azt, amit az utánad következő válaszoló szóvá is tett: bármit mondok én, vagy bárki, te csak dogmatikusan fújni fogod a magadét személy érzésekre, meg tévhitekre alapozva, de a monológod többi részében akkora baromságokat beszéltél, hogy azokat nem bírom szó nélkül hagyni.
"Én még nem láttam Dj-t szintetizátorozni élőben."
Az a te bajod.
"De akkor kérdem én, ha megtanul hangszeren játszani, miért nem játszik zenekarban?"
Mert nem akar. Az első válaszomban emlegettem pár legenda-státuszú hangszeres zenei előadót, akik másodállásban DJ-ztek már, és nem igazán sikerült rá reagálnod, hogy pontosan mi vesz rá egy ilyen felsőbbrendű zenei karaktert ahhoz, hogy ennyire lealacsonyodjon. Meg amúgy is, ki vagy te, hogy megmondd egy zenésznek, hogy mit kezdjen a tudásával, meg alkotói szándékával?
"Ja hogy a pénz, akkor nem szóltam. Az én szememben aki pénzért csinálja nem művész, nem zenész, maximum előadó. "
Szeretnék erre konkrét bizonyítékot látni. Ez a "pénzért csinálja" amolyan univerzális duma minden előadóra, akit valaki valamiért nem szeret. Mi alapján véled tudni, hogy ki mit miért csinál? Az egyetlen zenei előadó, akiről konkrétan tudom, hogy kijelentette, hogy pénzért csinálja, az Gene Simmons a Kiss-ből. Aki véletlenül nem egy DJ. Nyilván a zenei média, mint olyan, egy abszolút pénz-centrikus valami, de előítéletes, sekélyes dolog az alkotókra ezt ráhúzni anélkül, hogy bármi konkrétummal alátámasztanád.
"A művészetnek az a célja hogy gondolatokat ébresszen, felnyissa az emberek szemét, rámutassan problémákra, őszinte érzelmeket fejezzen ki, vagy egyszerűen gyönyködtessen, újat hozzon."
Nem. A művészet célja, hogy valaki alkosson, másvalaki meg élvezze azt, ami az alkotásból származik (amihez amúgy élő fellépés, mint olyan, definíció szerint nem is szükséges, de ebbe bele se megyek). Ezen felül minden személyes preferencia kérdése. Meg amúgy is, azt hogy valaki bármi plusz tartalom nélkül képes élvezni egy zenét, számomra a "gyönyörködés" kategória. Mint nézni egy festményt, ami nem korszakalkotó, nincs mélyebb tartalma, csak jól néz ki.
"Szerintem meg az egész műfaj úgy ahogy van egy átverés."
De jó neked, hogy ilyen jól tudod... Ezzel nem cáfoltad meg, hogy gőzöd sincs a műfajról, mégis szeretsz róla hangosan beszélni, hanem konkrétan rábólintottál, hogy igazam van. Meg se próbálod megérteni, amiről beszélsz, csak önmagad ismételgeted. Néha a hozzád hasonló emberek kicsit felcseszik az agyam, de mindig rájövök, hogy hála a jó égnek nektek konkrétan azzal, amit csináltok, semmi valódi beleszólásotok nincs a zene világába. Jól ketrecbe zártad magad agyilag, aztán vered a rácsot, hogy mennyire hülye mindenki, aki kívül van. Ha te ezt élvezed, nyugodtan csináld, senkit nem fog megakadályozni abban, hogy olyan zenét csináljon, meg hallgasson, amilyet csak akar. Az egyetlen mód, amivel változtathatnál a zene állásán, az az lenne, ha az energiádat arra fordítanád, hogy támogatod az általad értékesnek vélt előadókat, meg minél több ismerősöd tudását próbálod bővíteni. És nem, jól kiosztani mindenkit, hogy sz#r, amit hallgatnak, bezzeg amit te hallgatsz, az milyen jó, az nem felel meg ennek. Szerinted hány embernek lesz kedve belehallgatni bármibe, amiről beszélsz, ha ilyen ellenszenves, felsőbbrendűségi komplexusos módon teszed?
"Az egész zene úgy épül fel hogy a már amúgy is ittas, drogos embereket mégjobban elbódítsa és kifordítsa magából."
Na ez az a duma, amire végtelenül allergiás vagyok. Ki a f#szomnak képzeled magad, hogy egy zenei stílus alapján mondasz ítéletet rengeteg ember felett? Jó, elhiszem, hogy voltak negatív tapasztalataid, de nem a te tapasztalatod, meg véleményed a szentírás, én is szeretem az elektronikus zenét, sok személyes ismerősöm is, és nem, ezt nem azért mondom, mert személyes sértésnek veszem, amit írtál, az, hogy tudom magamról, hogy nem vagyok se drogos, se semmi ilyesmi, mégis képes vagyok élvezni ezt a fajta zenét, bőven elég ahhoz, hogy pont lesz#rjam, hogy mit hiszel rólam teljesen alaptalanul. Inkább csak azért mondom, mert én is, meg kb. mindenki, aki egészen véletlenül ilyen témában tudja, hogy miről beszél, tud bőven ellenpéldákat mondani azokra a sztereotípiákra, amiket te a fejedbe vettél. Sőt, ha vennéd a fáradságot, te magad is találnál ellenpéldákat, de nyilván nem teszed, mert akkor talán szembesülnöd kéne azzal, hogy nem minden úgy van, ahogy gondolod.
"És szerintem szégyen hogy ilyesmi létezik. Na ehhez mérten indokolatlan hogy ennyi pénzt kapnak és ennyire ismertek."
Aha, szóval ahhoz mérten kapnak sok pénzt, hogy TE mit gondolsz. Milyen érzés a világ közepének lenni? Még szerencse amúgy, hogy nem te fizeted őket, hanem a rajongóik. Nem tudom, ez miért fáj neked.
"De az a baj hogy amikor egy csoportban 10-ből 9 ember fekete, 1 fehér, akkor nem az 1 fehér alapján kell megítélni a csoportot. "
De nem is a 9 fekete alapján, hanem minden egyes részvevője alapján, önmagáért. Nekem viszont eléggé úgy tűnik, hogy a véleményed egészét a személyes negatív érzéseidre alapoztad. Ráadásul valahányszor nagy általános igazságokkal, meg százalékokkal próbálsz dobálózni, csak az jön le, hogy amögött nem áll valódi tudás. Ahogy az utánad következő második válaszadó mondta, egy konkrét DJ-t sem sikerült megnevezned.
"De hogy ne gondolj elfogultnak. Más műfajokról is megvan a véleményem, pl az ilyen Ossian féle semmitmondó 800éves rockzenekarokat sem tartom sokkal többre, egyrészt idejét múlt, másrészt zeneileg, szövegileg is egyszerű"
Ne gondoljalak elfogultnak, mert nem csak egy témában vagy csőlátású, hanem többen is? Gratulálok. Most jössz ezekkel a szubjektív szempontokkal, amiket korábban említettem és nem sikerült rájuk reagálni. Egyrészt, mi az, hogy idejétmúlt? Valami akkor idejétmúlt, ha időben elveszik a relevanciája. Én sem szeretem az Ossian-t, meg az általuk képviselt műfajt úgy alapvetően sose sikerült megszeretnem, de amíg van közönségük (köztük több személyes barátom is), addig nem fogom megkérdőjelezni a létjogosultságukat. Mint azt korábban mondtam már, a zene azért van, hogy játsszák, és hallgassák. Van ki játssza? Van. Van ki hallgassa? Van. Akkor miért is idejétmúlt? Mert te azt gondolod? Az bizony megint csak személyes szocprobléma... Márészt... Az egyszerűség kérdését is szóvá tettem korábban, azt is figyelmen kívül hagytad. Várom, hogy megindokold, mi a baj az egyszerű zenével, és ha már itt tartunk. Főleg, hogy ez is mennyire perspektíva kérdése. Egy többórás, száztagú, hangszerenként egyesével komplexül megkomponált szimfonikus előadáshoz képest pl. a drága djent-ed is irtó primitív. Meg rengetegszer volt a zenetörténelemben egyszerűbb zene bonyolultabb zenére hatással. A Deftones, meg a Radiohead egyszerűbb technikailag, mint a Rishloo, mégis előbbi kettő nagy ihlet volt utóbbi tagjainak. És ezt szépen vissza lehet vezetni oda, hogy a népzene, a lantra való dallamosan verselés, a törzsi zene volt, meg hasonlók voltak az elődje mindennek. Ez azt jelentené, hogy a zene, mint olyan gyökereiben el van rontva?
"harmadrészt részben ezek felelősek azért hogy az újabb műfajok nem tudnak kibontakozni, pontosan kibontakozni ki tudnak, csak szélesebb rétegekhez eljutni nem. Amikor külföldön már rég a djent, numetalcore és hasonlók mennek, itthon még mindig a nyamvadt Tankcsapdák..."
Nem. Ahhoz, hogy újabb műfajok jelenjenek meg, két dolog kell: új előadók és közönség számukra. Ha ezek közül valamelyik nincs meg, ne a már népszerű előadók legyenek a hibásak, mert ők konkrétan semmit nem csináltak, hogy ez így legyen. Megint csak azt tudom mondani, hogy ha ezen segíteni akarsz, próbáld népszerűsíteni, amit hallgatsz. Én is egy csomó ismerősömet bevezettem mindenféle elvont, ismeretlen zenekarba, mert engem valóban az motivál, hogy mások is értékeljék, amit én értékesnek tartok, nem pedig az, hogy jól leszóljam emberek ízlését. Sőt, továbbmegyek, maga a zenetörténelem igazolja, hogy az, hogy egy stagnáló zenei szcéna gátolná a haladást, nettó hülyeség. Rengeteg műfaj egyfajta reflexióként indult meg más műfajokra. A jazz, meg a rockzene szembementek az addig ismert zenei formalitásokkal. A progresszív rock szembement az egyszerűbb, rádióbarát dalok népszerűségével. A punk, meg a hip-hop szembementek... mindennel. A grunge szembement az akkoriban népszerű gitártépő, epikus hard rock meg heavy metál kb. minden elemével a zúzósságot leszámítva. Simán lehetne szembemenni azzal is, ami a magyar zenében most állandónak tűnik, de ahhoz nem internetes hisztik kellenek, hanem konkrét zenészek, emberekkel, akik hallgatják őket.
Tevedes. A muveszetnek soha nem csupan annyi a celja hogy szorakoztasson... Ennyi erovel akkor az is muveszet ha belefingok a mikrofonba a szinpadon, azon is sokan rohognenek...megsem kepvisel erteket.
Birom egyebkent hogy en vagyok a csolatasu mert kimondom arrol ami sz**r hogy sz**r. De akkor legyek csolatasu...inkabb mint egy fogadjunk el mindent,sza***junk a felelossegre tipusu toleranciabajnok. Hanyok ettol a felfogastol.
A masodiknak pedig... ugy szoritja ki az Ossian es tarsai a modernebb zeneket hogy az emeberekhez nem jutnak el a kisebb bandak mert a szervezok mibdenhova ezeket a regi sz**rokat hivjak. Szerintem ezbeleg nyilvanvalo, mit kell ezen magyarazni?
A "kiszorítós" érvelésedet nyugodtan dob ki az ablakon, egyáltalán nem állja meg a helyét ebben a formában.
Kérdésem: miért megy el valaki egy rendezvényre, ahol olyan zenét játszanak, amit nem szeret?
Vagy talán úgy működik, hogy ha van egy falunap Győzikével, esetleg egy majális Lagzi Lajcsival, akkor menni kell? ;)
Remek, megint sikerült úgy reagálnod egészen pontosan kettő mondatomra abból az egész írásból, hogy nem mondtál semmi újat.
Feltettem egy csomó kérdést azzal kapcsolatban, hogy mi a baj az egyszerűséggel, miért nem releváns valami, amit emberek hallgatnak, mi alapján gondolsz másokat kevesebbnek az ízlésük alapján, stb, stb, és te ebből sikeresen annyit hoztál ki, hogy "márpedig sz#r", én pedig "toleranciabajnok" vagyok. Kettőnk közül nekem sikerült példákkal, meg logikai visszafejtésekkel alátámasztani valamennyire a gondolataimat, meg kérdéseket feltennem, hogy jobban megértselek, de fogalmam sincs minek tettem, mert totál bement az egyik füleden és kijött a másikon. De azért ezúttal is reagálok, mert szórakoztat, hogy mennyire képtelen vagy megvédeni az álláspontodat, ami mellett úgy kitartasz.
ad1: Ha a művészetnek MUSZÁJ felmutatni többet esztétikánál, akkor szerinted a tájképek, csendéletek, portrék, torzó-szobrok, meg tipikusan borozásról szóló népdalok sem mennek el művészeti alkotásnak?
ad2: A szervezők az Ossian-t hívják brühühü. Tesó, minden fesztivál flyer alja tele van tök ismeretlen nevekkel, akik potenciálisan érdekesebbek, mint a leghíresebb, legmainstreamebb előadók, akik fenn vannak nagy betűkkel, de szinte mindenki sz#rik rájuk, mert hogy ők nem fontosak. Ez nem a szervezők hibája. Plusz sok előadónak vannak saját koncertjei, aminek ők maguk a szervezői. Ott ki a hibás?
És tudom, hogy totál felesleges, de ha komolyan úgy hiszed, hogy igazad van, szeretném, ha effektíve normálisan válaszolnál, ha már egyszer leálltam veled vitatkozni. Tényleg, kb. semmire nem reagáltál. Amit meg most leírtál, azt leírtad korábban is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!