Milyen népzenei együttesek vannak?
Fejből, akik beugranak hirtelen, alapvetően eredeti falubeli népzenét, tehát autentikus népzenét játszó zenészeket, zenekarokat sorolok, magyar és balkáni népzenét játszóakat:
MAGYAR népzene:
- Kerekes (eleinte csak moldvai magyar autentikus népzene -ennek balkáni jellege van-, idővel pop- és rockzenével ötvözték, pop-rock hangszerelésben)
- Barozda (főleg erdélyi, azon belül gyakran Küküllők-menti népzene), Panek Kati népdalénekessel.
- Juhász Zoltán, furulyás (ő egyúttal zenetudós is)
- Hegedős
- Zerkula János (isten nyugosztalja, magyar gyimesi csángó világhírű népzenészünk volt, hegedűs (prímás); a csángó népzenék, pl moldvai, gyimesi: balkáni jellegűek, hangzásban és részben táncban)
BALKÁNI népzene:
- Tatros (főleg moldvai és görög)
- Fakutya (moldvai csángó, tehát magyar népzene, balkéni beütéssel)
- Sirtos (görög)
- T'Rakija (Eredetileg, és évekig Rece Fice néven futottak)
- Zsarátnok (bolgár és vegyes)
- Sebő Ferenc egyes formációi (főleg bolgár)
- Falkafolk (bolgár és vegyes)
- Palya Bea (főként bolgár/macedón, zsidó, magyar népdalok)
- eleki népzenészek (románok, a Magyarországi Békés megyéből, elek faluból), vagy pl a környékből kétegyháziak, méhkeréki zenészek.
Kis korrekcióm
soraimhoz:
- Tatros:
pontosítok annyiból: nem rémlik görög, kár votl odaírnom... alapvetően moldvait játszottak.
- T'Rakija/ReceFice:
elsősorban bolgár/macedón népzene, de egészében balkáni, és délszláv (északli szerb és horvát területekről gyűjtések, pl Bácska, Bánát, Vajdaság) ;
...akárcsak a világhírű magyar Vujicsics, és Söndörgő, de az utóbbi kettő inkább csak délszlávot, néha macedónt játszott és gyűjtött, igaz, ezekben inkább elmélyedtek, és Magyaro. területéről is gyűjtöttek a sokacoktól, rácoktól.
Aki magyar népzenét játszott még
és beugrott:
Kalamajka
(Híresebbeket meg nem kértél... :P ;-) )
Húúha én nagyon sok kisebbet szoktam hallgatni :)
Boglya együttes, tükrös zenekar,Dobroda, Kerekes band, Méta együttes, Szeredás együttes, Sodró, Juhász zenekar, Tizenkét banda, Százcsávás band, Gázsa,Téka együttes, Bürkös , Sebő, Fondor, Dunazug, Zagyva banda
Kb ennyi amit most így kapásból össze tudtam szedni, remélem segítettem :)
Előző, egyébként én a szászcsávás zenekarra gondoltam, amikor kb azt írtam legutóbb, hogy "kérdező, mivel nem az ismertek közül kértél, így azokat nem említem ;)",
szóval pont a Szászcsávásra szerettem volna kitérni, de hát...
...ők Amerikát megjárt világhírű népzenekar. ;)
Igaz, én is megejtettem pár híreset, nem csak te, pl Sebő Ferenc... Persze Sebő nem csak népzenét játszik, hanem feldolgoz is pop/rock stílusban időnként...
De hát majd a kedves kérdező szelektál... ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!