Hangskála, hangnem, szolfézs elmélete, hogyan, mit, mivel, miért?
Hello!
Szolfézs területen vagyok elveszve. Aki tud találjon meg….
Rengeteg hangskála van és fontos hogy használjuk. és ez az alapja mindennek és le van írva, hogy melyik hang milyen hangközökkel van a skálában, 5 meg 7 fokú és a többi…de…
- Hogyan használjuk ezeket a skálákat – mondjuk ha egy dal D dúrban van… akkor az azt jelenti hogy a dalon belül előforduló hangok mind a csak a D dúr skálában meghatározott hangok lehetnek?
- Ami egy skálán belül van hang csak azokat lehet kell, illik használni egy dalon, zenén belül?
- Mi van ha nem csak azok a hangok vannak a zenében a mit játszom?
Aki tudja magyarázza el, hogy van ez mert nem tudok válasz találni rá.
és még továbbiak :
- Van ahhoz érthető magyarázat a konzi könyveken kívül, hogyan tudok egy dallamhoz basszus kíséretet írni, hogy a skála is passzoljon. Pl. Zongora esetén. Vagy hogy mi az aminek passzolnia kell…
- Létezik valami nagyon igazán egészen egyszerű zongoraoktató kiadvány, app. akármi, amihez nem kell 4 év konzi?
Olyanra gondolok mint a gitárosoknak a Muszty-Dobay …
Elsősorban zeneileg képzett emberek válaszát várom, akik tudnak és hajlandóak ezekre válaszolni.
Nekem ez a hobbim lenne de nem jutok jó válaszokhoz a netről sem.
Köszönöm!
A Muszty-Dobay féle Gitáriskola könyv valóban tökéletes kezdőknek, de én nem értek teljesen egyet azzal a módszerrel, hogy nagyjából 0 elmélettel tanít... Az elmélet igenis kell, még ha csak alap szinten is, mivel ha tudod mi van egy bizonyos dolog mögött, teljeseb képet kapsz az adott dologról...ami által (ezt magamon vettem észre) jobban felismered, ezáltal teljesebben kiélvezheted az egészet.
Jól mondja Mojjo kolléga, nem fontos tökéletesen ismerni minden részletet, anélkül is megtalálod az örömödet benne, és ez az egész lényege. A gitározás vagy zongorázás, elméltesetől együtt egy olyan hegy amit egy emberöltő is kevés ahhoz, hogy megmászd :) ne arra törekedj hogy mindent tudj, arra törekedj, hogy amit már megtanultál azt jól tudd :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!