Sziasztok! A gitárom hangszedője mikrofóniás mivel állandóan gerjed és konkrétan játszhatatlan a gitár.Kérdésem az lenne, hallottam erről a viaszos megoldásról, mit érdemes ezzel kapcsolatban tudni? Milyen fajta viasz az ideális illetve mennyi ideig kell a viaszba tartani a pickupot?
Gyertyaviasz és méhviasz 80-20 arányú keverékét szokták javasolni. Nem közvetlenül, hanem forró vízben kell melegíteni a cuccot, olyan 50 fok körüli az olvadáspontja. Ha megolvadt, belelógatni a hangszedőt. Egy idő után látod távozni belőle a levegőt, addig kell benne tartani, amik jönnek a buborékok, ez lehet olyan 10-20 perc. Utána kiveszed, megtörlöd egy papírtörlővel, és hagyod kihűlni.
Arra nagyon ügyelni, hogy a csévetestek eltérő műanyagokból készülhetnek, van, amelyik nagyon könnyen lágyul hőre, ezt ha túlmelegíted, eldeformálódhat, esetleg teljesen tönkremehet.
Pickup potting címszó alatt találhatsz még javaslatokat, de a lényeg kb. ennyi.
2017. febr. 6. 12:30
2/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ :)
2017. febr. 6. 12:33
3/17 Gipsz Jakab24 válasza:
Így van. Annyit hozzátennék hogyha nem volt egyértelmű az első válasz hogy a vizet fazékba melegíted és abba teszel egy befőttesüveget amibe a viasz van. Arra nagyon figyelj hogy 65-70 fok fölé ne menjen a viasz hőfok.Így nem fog deformálódni a hangszedő.Ehhez kell egy hőmérő ami tudja a 70 fokot.Viaszt meg hobbi boltban tudsz szerezni.Én ott találtam.Sok sikert!
2017. febr. 7. 07:01
4/17 anonim válasza:
Szét tudod szedni hozzá a hangszedőt teljesen?
2017. febr. 7. 07:14
5/17 Gipsz Jakab24 válasza:
Nem kell szétszedni
2017. febr. 7. 07:25
6/17 anonim válasza:
Kár lenne letekerni a drótot. :) Pont az a lényeg, hogy közéfolyjon a viasz.
2017. febr. 7. 12:53
7/17 anonim válasza:
Tényleg félreérthető volt, köszi a kiegészítést.
2017. febr. 7. 12:57
8/17 anonim válasza:
Természetesn nem a drótra gondoltam, de ha van fedele, azt minimum le kell szedni. Fedeles humbucker, a tekercsekre egészen biztos van tejerve egy védő réteg, ezt szintén le kell bontani.
Jól írtátok a műveletet, de azért ne gondolja a kérdező hogy arról szól a művelet hogy belelógatod a hangszedőt viaszba úgy ahogy van :D
2017. febr. 7. 18:06
9/17 Gipsz Jakab24 válasza:
Nem akarlak megbántani de ez jó nagy hülyeség.Miért kéne szétbontani?Gondolkozz.A fedeles humbi sem teljesen zárt.A rések között simán bemegy a viasz.Csak bele kell lógatni úgy ahogy van.Én epi humbuckerrel csináltam ami szintén fedeles.Tökéletes lett a végeredmény mindkét szedőnél.Youtube is tele van ilyen videókkal.Sehol senki nem szedi darabokra.Mehetne is a kukába nagy valószínűséggel.Ez nagyon rossz tanács.Ezzel csak megszivatnád szegény kérdezőt.
2017. febr. 7. 19:28
10/17 Gipsz Jakab24 válasza:
Pl. A fedél és a csévék között is kell viasz és a pickup 6 csavarja és a fedél között is kell.Ez csak úgy megy ha fedéllel együtt viaszozol.Ebből következik h nem kell szétkapni ergo a csévéröl a védőszalagot sem kell leszedni.Még véletlenül sem.Elég fos lenne a végeredmény.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!