Szerintetek melyik volt a legelső heavy metal szám?
Figyelt kérdés
2016. dec. 29. 22:34
1/8 anonim válasza:
Black Sabbath első albumáról a Black Sabbath című szám (1970). Azokkal értek egyet, akik szerint ebben a számban állt össze először a heavy metal minden eleme.
2016. dec. 30. 00:33
2/8 A kérdező kommentje:
1: tiszteletben tartom a véleményedet, viszont számomra ez csak féligazság, ugyanis a Deep Purple 1970-es In Rock című albumában is volt pár szám ami erősen befolyásolta a heavy metal-t (Hard Lovin' Man, Speed King és a Child in Time instrumentális része is), csak az emberek ezt nem ismerik annyira el mint a Black Sabbath-ot...
2016. dec. 30. 11:59
3/8 anonim válasza:
Szerintem nincs olyan éles határvonal a hard rock és a heavy metal között, hogy ezt ki lehessen jelenteni egy konkrét számról. Abban egyetértek, hogy a metal alapjait a Deep Purple és a Black Sabbath rakták le. A Deep Purple alapozta meg a thrash, speed, power és szimfonikus metalt, a Black Sabbath a doom, stoner, black, death metalt.
2016. dec. 30. 17:59
4/8 anonim válasza:
Első vagyok. Igen, sok együttes munkája befolyásolta a heavy metalt, a Deep Purple-től az In Rock is, de az négy hónappal később jelent meg, mint a Sabbath első albuma. Szigorúan véve az In Rock-ról csak akkor nevezhetünk bármit az első heavy metal számnak, ha a első Sabbath-albumról semmit nem tekintünk annak.
(Ugyanakkor a lemezek felvételét mindkét együttes megkezdte már 1969-ben. Na, ezen igazodjunk ki!)
Na jó, meguntam az okoskodást, megyek és berakok egy kis kemény zenét a hatvanas-hetvenes évek fordulójáról, akár metál, akár nem! :)
2016. dec. 30. 18:40
5/8 A kérdező kommentje:
Mindkettőtökkel egyetértek. Mind2 zenekar erősen befolyásolta a metal létrejöttét, de mint ahogy előbb mondtad, 4-es: mind2 együttes már '69-ben felvették a dalokat. Az én véleményem: a Black Sabbath (a szám) inkább csak az olyan stílusokat inspirálták jobban, amiknek a sötétséghez/végzethez van közük mint ahogy a 3-as mondta, míg a Deep Purple pl. Hard Lovin' Man-jében tisztán lehet elő speed metal elemeket hallani (ez leginkább a gitárriff) míg szimfonikus metal elemeket is (az orgona). Csak annyira igazságtalannak tartom, hogy míg a Black Sabbath (a banda) teljes jogú majdnem hogy egyetlen heavy metal pionírokként vannak elismerve és az internetes oldalak által készített listákon mindig előkelő helyet kapnak, addig a Deep Purple csak egy sima hard rock zenekarnak van betéve a több 100 közül. Még csak R. Blackmore sincs elfogadva mint metál gitáros sokak által, ami meg aztán az igazságtalanság felső foka, ugyanis azok a gitárszólók amiket Blackmore a Rainbow-ba játszott az minden csak nem hard rock. Továbbá, a hard rock számok egyszerűek és a riffeken alapszik a szám jelentős része (és a gitárszólók általában nem bonyolultak), a Deep Purple ennél jóval több. Egy átlagos számuk minimum 6-7 perc hosszú és a legtöbb bonyolult neoklasszikus gitárszólót és egy orgonaszólót tartalmaz. Azért jó lenne ha az emberek észrevennék a különbséget mondjuk a DP és az AC/DC között :)
2016. dec. 30. 18:53
6/8 anonim válasza:
Ha már Rainbow, azt viszont ki merem jelenteni, hogy a Kill the King a történelem első tisztán power metal száma :) (Bár zeneileg a Sweet - Set Me Free is power metal, de szövegben és attitűdben nem.)
2016. dec. 30. 19:15
7/8 A kérdező kommentje:
Én szerintem az első tiszta power metal szám a Light in the Black, ugyancsak Rainbow... és am a Sweet mega másik banda amit nem ismernek el metal pionírokként, pedig van vagy 5-6 metal számuk... ezt ismered? https://www.youtube.com/watch?v=Y-lwGaGrRJc
A riff 100% metál, de maga a dal sajnos nem igazán...
2016. dec. 30. 19:17
8/8 anonim válasza:
Persze, h ismerem :) Egyébként Brian Connolly is szóba került annak idején a Deep Purple-nél, de aztán, mint tudjuk, Ian Gillant választották énekesnek.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!