A Beach Boys miért tűnt el ennyire?
The Yardbirds, The Kinks, Freddie and the Dreamers, Herman's Hermits pl. angol beat zenekarok a 60-as évekből. Ki emlékszik rájuk? Ezekkel kell a The Beatlest összevetni, úgy vélem.
Nekem pl. a The Kinks-től a Lola c. szám tettszik (esetleg az All Day and All of the Night zenéjük), de fentiek legnagyobb dobásai, úgy érzem, nincsenek ott, mint a Beatles legnagyobb dalai (és ez pl. a Youtube nézettségekben is látszik).
OK, az amerikai The Beach Boys ezeknél sokkal jobb, a The Beatles színvonalán vannak a legjobb számaik. Én laikus vagyok, de a The Beach Boys más hangzásvilággal rendelkezett (az énekhangok tekintetében), mint a The Beatles, tehát nem igazán hasonlíthatóak össze.
Ahol én olvastam, ott a The Beatles a "beat", a The Beach Boys pedig "surf rock" műfajba volt sorolva, "surf rock" együttesek voltak, még a: The Ventures, The Shadows, The Atlantics, The Surfaris, The Champs.
Ezekkel kellene összehasonlítani -keress rájuk Youtube-on- és az jönne ki, hogy a Beach Boys ugyanúgy kimagaslót alkotott a "surf rock" műfajban, mint a Beatles a beat zenében.
Csupán a beat műfaja elterjedtebb, szélesebb körben művelt lett és így több együttes keletkezett, ill. több hallgatót kapott.
Inkább azt kérdezném, hogy a "surf rock" műfaj miért hanyatlott le a beatzenéhez képest?
ui.: Olvastam, hogy a 60-as évek legelején az UK-beli Liverpoolban egy időben kb. 350 beat zenekar működött...
Zömükre ma már, szinte senki sem emlékszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!