Miért alakulnak ki negatív sztereotípiák a rock és metal zenéről? Mert néhány ratyi divatmajom szerint nem "menő" vagy mert egy jór számban kimondják az igazságot?
Nem rég megkérdeztem a húgomat (14), hogy mit nem szeret a rock és metal zenében. Azt mondta nem szereti ezt a (valami hörgést próbált imitálni) féle valamit. Itt eddig az tűnt fel, hogy valahol halott egy számban hörgést és akkor valószínűleg az összes ilyen. Ilyenkor eszembe jutott, hogy ha szerinte ez csak a hörgésről szól akkor mi a helyzet a pop számokkal?
Példának itt van most a
One direction - (asszem ez a címe) Everybody steal my girl és a Slipknot - The nameless
ha van egy kis angol tudásunk akkor rájövünk, hogy az 1d számában valaki ellopja valakinek a lányát a Slipknot száma pedig arról, hogy valaki szerelmes egy nőbe és elrabolja. Nem akarok ebből semmi rosszat de szerintem a Slipknot valahogy jobban átadja az érzelmeket ami sokak számára furcsa lehet mert ugye egy elég szélsőségesen kinéző banda ezt hogy tudná jobban átadni mint néhány Angol fiú (egyre hülyébben hangzik)
Értelmes ember nem vitatkozik zenei ízlésről. Intelligens pedig megpróbálja tiszteletben tartani és elfogadni hogy amit ő szeret azt mások lehet nem, és amit ő nem szeret attól még mások igen.
Felesleges bármit kommentálni, mindenkinek igaza lesz a saját nézőpontjából, és nem lehet ebben igazságot tenni.
Heló!
Mindenről van negatív vélemény, előítélet... ez ellen nem elhet semmit se tenni.
Azt viszotn főleg nem, hogy "De hát a másik meg..." beszólással és példákkal dobálózni? Ahogy írtad, egyre hülyébben hangzik...
A rock, metál... különböző típusait is leszólják csomóan. Peedig haosnlóakat hallgatnak. Hányszor látom a földbe gyalázni a Dalriadat, vagy az egész folk metal ágat, hogy a régi klasszikusok óta nincs jó blablabla...
Egyszerűen nincs arra ideje az embernek, hogy a sok szarságra figyeljen.
Ahogy arra sincs, hogy ne olyat hallgasson, ami nem tetszik neki.
Aki viszont nem nyitot, az remek dolgoktól fosztja meg magát. Én például belekóstoltam rap-be, és Eminem nagy kedvencem lett.
Ha valaki arra se veszi afáradtságot, hogy valamit kipróbáljon, normálisan álljon hozzá, akkro azt a fáradtságot sem éri meg, hogy te győzködd.
Sziasztok! Az előttem szólónak a véleményével 100%kban eggyet értek! Személyszerint én is inkább rock és metál világban utazom! Van tetoválásom pc-m, fűltágítóm! És Eminem zenéjét még is szeretem! Am sem kell egyetlen zene fanatikus majmolásával leélni senkinek az életét! Fiatalabb koromban engem is zavart hogy rossz képek alakultak ki az emberekben a hozzám hasonló emberek képéről! Jelenleg 26 éves vagyok és már tudatosult bennem
1. A világot megváltani nem fogod se te, se én!
2. Teljesen mindegy melyik oldalt vizsgálod meg, úgy is lesz olyan ember akinek teljesen más a véleménye!
3. Legyél az aki akarsz, éld az életed úgy ahogy te gondolod!
Rock 'n' roll!
Huhh. Az embereknek alapvetően van egy erős hajlama arra, hogy a komfortzónájában maradjon, azaz egy olyan terepen, ahol könnyedén eligazodik, ahol számára viszonylag kiszámíthatóan működnek a dolgok, ami a lehető legnagyobb mértékben illeszkedik a világképéhez, látásmódjához, sőt ez a terep még lehetőleg igazolja is azokat. Ennek érdekében az egyén megpróbálja mindig megtalálni azt a környezetet, ami ilyen terepet biztosít neki, sőt törekszik arra, hogy a környezetét minél inkább a neki megfelelő tereppé formálja.
Egy másik mechanizmus az, hogy sokkal egyszerűbb egy-egy társadalmi réteg által már kialakított "terephez" csatlakozni, és amentén kialakítani az egyéni jellegeket (amelyekben azért vannak eltérések a csoportjellegekhez képest.
A harmadik mechanizmus az, hogy mindenki igyekszik ahhoz a csoporthoz/ társadalmi réteghez tartozni, amelyik tagjainak száma által, vagy egyéb eszközei által minél jobb környezetet biztosítson az egyén számára. De az, hogy az adott egyén hova tud, vagy szándékozik betagozódni attól is függ, hogy milyen útravalót kap: anyagi helyzet, szocializáció, egyéni kompetenciák stb. és attól is, hogy a környezetében mik az elérhető csoportok.
A csoportoknak/ társadalmi rétegeknek megvan a maguk látásmódja, értékrendje, és esetleges ízlésvilága. Tehát a csoportnak megvan a maga identitása, mint ahogyan a csoport egyes tagjainak is, ám ez ugye összhangban van a csoportidentitással. Minden dolog vagy hatás, ami nagyobb mértékben eltér a csoport vagy az egyén látásmódjától, az potenciális fenyegetést jelent az identitásra is, és, ami a lényeg fenyegetést jelent ezáltal a komfortzónára. Az ilyen hatásokkal szemben védekezni kell, ezektől a lehető legnagyobb mértékben el kell zárkózni.
(Kis megjegyzés: attól függően, hogy a csoport/ egyén identitása milyen elvek mentén épül fel, attól függően lehet többé vagy kevésbé nyitott a külső hatásokra. Sőt, lehet egészen nyitott is stb.)
A védekezésnek egyik mechanizmusa, hogy sztereotipizáljuk a többi csoportot, és minél inkább eltérő a miénktől, annál inkább "démonizáljuk", negatív színben tüntetjük fel azt. És minden tőle származó hatást, róla szóló információt a sztereotípiáinkon keresztül megszűrve értelmezünk.
Most térjünk rá a stílusokra. Zeneileg és küllemileg is van egy mainstream (fősodrású/ többségi) stíluscsoport (stíluscsoport: azért csoport, mert több stílust tartalmaz egyszerre, amik jóbaráti viszonyban vannak egymással), és vannak stílusok, amik már nem egészen a mainstream-hez tartoznak, de azzal egész jól kijönnek, mert nincs nagy eltérés a 2 között. A mainstream csak annyit jelent, hogy a többségi csoportoknak megfelelő. De mivel többségi csoportot jelent, ezért létszámából adódóan uralkodónak is számít. Ez megengedi a mainstreamnek azt az önmeghatározást, hogy ők képviselik az általános rendet, és minden ettől nagyobb mértékben eltérő hatás "a rend megbontására tör", ezért azzal szemben védekezni kell. De ugyanez a többségi helyzete eredményezi azt is, hogy a kisebbségi csoportoknak valamilyen mértékben igazodni kell hozzájuk, de legalábbis teljesen másképp látják ők a mainstream-et, mint a mainstream őket.
De akár a mainstream csoportot nézzük, akár a kisebbségi csoportok hát legalábbis egy részét, vannak olyan rétegei, akik egészen toleránsak a többi- még az eléggé eltérő- csoportokkal szemben is ("Élni, és élni hagyni."), és vannak sokkal elzárkózóbb, ellenkezőbb csoportok is. (Annak is megvannak a maga okai, hogy miért alakul ki a nagyobbfokú tolerancia vagy intolerancia...)
KONKLÚZIÓK
1) A rock/ metallal kapcsolatos sztereotípiák a csoportos és egyéni szintű identitás és komfortzóna védelme miatt alakulnak ki. (Mint ahogy minden csoport minden más csoporttal kapcsolatos sztereotípiái is...)
2) Szintén a védekezés miatt az eltérő hatásról származó információkat úgy szelektálja vagy úgy torzítja, hogy kialakult világképét, látásmódját megtarthassa, azt ne veszélyeztesse. (Ugye ehhez a sztereotípiáit is felhasználja, vagy épp ezen mechanizmus által alakítja ki a sztereotípiáit.)
Pl.1.) A metál szubkultárában van, ahol megjelenik a sátánizmus, ezért az összes metálos sátánista. A sátán rossz, ezért a sátánizmus rossz. Mivel a metálosok sátánisták, ezért rosszak. -Persze szándékosan nem vizsgálja meg jobban a kérdést, inkább marad a leegyszerűsítésnél.
Pl.2.) Van olyan metál, amiben hörögnek meg ordítanak, ezért minden metálban hörögnek meg ordítanak. És mindenféle metálos előismeret nélkül egyszer csak azt mondanák neked, hogy van egy zene, amiben hörögnek meg ordítanak, akkor nyilván azt mondanád rá, hogy akkor biztos egy kalap sz..r-. -Viszont nem nézi azt (mert nem akarja, mert szándékosan elzárkózik tőle, mert védekezik...), hogy haló!, van egy csomó ember, akinek ez tetszik, és egyébként, ha megismernéd őket, akkor kiderülne, hogy sokan közülük értelmes, kedves emberek, tehát, ha ők látnak ebben értéket/ élvezeti értéket, akkor lehet, hogy van is benne, esetleg te azt nem láthatod meg...
3) Egy eltérő hatás minél erőteljesebben jelenik meg, annál elzárkózóbbak lesznek, annál jobban védekeznek. Tehát minél erősebben "támadod" a húgod zenei ízlését, vagy minél erősebben propagálod számára a tiédet, annál ellenállóbb lesz. És valószínűleg te is hasonlóan vagy ellenkező esetben.
4) Egyébként a metálos csoport bizonyos rétegeinek is erőteljes identitásmeghatározó mechanizmusa más stíluscsoportok sztereotipizálása, kritizálása. (Ide is lehetne számos sztereotipizáló példát írni...)
5) A mainsteamnek és a többi stíluscsoportnak is vannak kritizálható elemei. De értelmes ember törekszik a toleranciára, és az egyes csoporttagok egyéni, minél előítéletmentesebb, és minél szélesebbkörű megismerésére.
Amúgy, ahogy azt előttem is írták van a metálos csoporton belül is klikkesedés. És a különböző alstílusokra vagy egyes együttesekre való ujjal mutogatás is stb.
:D Egyébként bárkinek teljes tiszteletem, aki végigolvasta ezt a hosszú maszlagomat. :D :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!