Bródy János dalszövegeiben a kis virág metaforájának milyen jelentése van? Hol fordul még elő, miből ered?
Ha egyszer-kétszer fordul elő egy életműben egy kifejezés, akkor lehet azt mondani, hogy csak éppen odarittyentett valamit, nincs különösebb jelentése. Bródy azonban sok dalszövegében szerepel ez a kifejezés, és mint tudjuk, igen tudatosan bánik a szavakkal, metaforákkal. Persze a szövegkörnyezet is számít, nem mindenhol bír metaforikus jelentéssel, de van ahol érezhetően sejthető, hogy igen.
Kiírtam az összes dalcímét, amiben tudtommal szerepel, így ha más érdeklődését is felkelti a dolog, megkönnyítem az utánajárást.
Kis Virág
Élünk és meghalunk
Egy csöpp kis ész
A szép álmok vége
Kis herceg
Jelbeszéd
Szentiván
Elmúlt az éjjel
Engedj el
Mire vársz kedvesem
Hol jársz, Gabriella
Minden előttem áll
Kis Virág új útra indul
Hajolj le hozzám
A "B 612"-es bolygó
Nehéz okosan szeretni
Hol van már az egyszervolt
Egyébként hasonló kérdés a kék(színű) virág, az is eléggé visszatérő motívum nála is, de másoknál is, annak a jelentése azonban ismert a számomra: a barátság, baráti összetartozás jelképe.
A mákvirág jelentése még a mai köznyelvben is él, mint ahogy a vörös rózsát sem kell magyarázni. A sárga rózsa szintén gyakori Bródynál, és nem csak azért nem vörös rózsa, vagy kék tulipán, mert így jön ki a rím, és a ritmus.
"tudatosan bánik a metafórákkal"?
Nem tudom. Akkor a zászló miért nem kéne, hogy lobogjon? Milyen zászló lenne, ami nem lobogna, hiszen az a dolga a szélben, hogy lobogjon, nem?
#3: "akkor lennék boldog, ha kifeszítenének, s nem lennék játéka mindenféle szélnek". Átvitt értelemben: nem befolyásolnának mindenféle követendő vagy divatos eszmék.
A "Kis Virág" eredetére én is kíváncsi volnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!