Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Milyen minőségben hallgattok...

Milyen minőségben hallgattok zenét? Honnan szerzitek be?

Figyelt kérdés

Tudtommal a youtube-ról mp3 formátumba átkonvertált zene nem olyan minőségű, mintha cd-ről hallgatnád, illetve letöltenéd hivatalos forrásból, szintén pénzért. Tehát ha valaki jobb minőséget szeretne, akkor cd-t vesz, vagy legálisan fizet érte, és letölti (pl. iTunes).

1. kérdésem:

Több lehetőség nincs?

2.

Ti milyen minőségű zenéhez, milyen minőségű fül-, illetve fejhallgatót használtok? Márkára és típusra is kíváncsi lennék.

3.

A különbség mennyire érzékelhető a youtube-os, illetve a megvett verzió között?

2016. jún. 7. 18:18
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
82%

Okostelefonon nem lehet minőségi zenét hallgatni, még akkor sem ha flac-et hallgatsz. Egyszerűen még a méregdrága Iphonoknak sincs meg az a hang visszaadási képessége. Oszcilloszkóppal végeztem több mérést (hanglabort működtetek, hangszintézist kutatok), egy Iphone SEMMIVEL SEM tud, szebb hangot produkálni, mint egy 10 ezer forintos ócska Dimarson MP3-lejátszó.

Ráadásul az okostelefonok (az antennájuk végett, hiszen mégis csak telefon), eleve magasabb frekvencián működnek, ergo az ilyen "Extra Bass" funkciók, parasztvakítás nem több. Persze mélyebben szól, de csak hüppög azt félre torzítva. Nem mondom egy márkásabb jobb fejhallgató valamennyire kiküszöböli ezeket a hibákat, de összességében mondva, így egy nulla.

Vannak nagyon jó high-end/audiophil hordozható audio lejátszók (pl: Cowon, FiiO, Astell&Kern ...stb.), de hát ezek több százezer forintos tételek. Ez egy külöm téma.

Ami flac-et illeti, azt mondják rá, hogy veszteségmentes. ELVILEG. A gyakorlat azért picit másabb. Minden digitális hangformátum (legyen az wma, ogg vorbis, mp3, wav, flac.. tök mindegy), nem más mint informatikai nyelvre lefordítva.... ADAThalmaz. Ergo 1-es és 0-ák sokasága. Ez nem hang. A hang, az a levegőben (vagy akár vízben is.) terjedő rezgés, amit a hallószervvel érzékelünk, a fülünkkel. Magyarul színtiszta FIZIKA. Például mikor a zenész belefúj a szaxofonba, vagy megpendíti a gitár húrját. Ez a legtisztább "nyers" természetes legigazibb hang. Ilyet egyedül az analóg eszközök képesek visszaadni. Hiszen az analóg hanghordozók ezeket a fizikális hangot rögzítik.

A modern hifi/high-end vonal is mire törekszik, mikor digitális forrásból (CD, médialejátszó, PC...stb.) hallgat zenét? Az analóg hangzásra. Pontosan ezért találták ki a DAC-ot (DAC= digitál-analóg konverter). Szinte ma már mindenbe van beépített DAC, CD-playerekbe, fullos hangkártyákba, hordozható audio lejátszókba. Szépen is szól pl: egy DAC + FLAC.

Viszont még ez sem 100%-os analóg hangzás, viszonylag szépen megközelíti de nem az. Teljes analóg hangzás, csak az analóg hanghordozók és analóg lejátszók képesek produkálni.

Fentebb az egyik válaszoló megemlítette a bakelitlemezt. Igaza van. Azaz még sem teljesen. :)

A vinyl valóban a legminőségibb hanghordozók közé tartozik. Azonban MIRŐL is, melyik forrásból préselik a vinyl lemezeket? Hát a magnószalagról. Vagyis, a szalagos magnetofonnál (közismertebb nevén, szalagos magnó vagy orsós magnó) semmi sem szól jobban, még bakelit sem.

Azonban mesterszalagokat (mastertape) rohadt nehéz beszerezni. Valamint az orsós magnók sem olcsóak. Másik analóg hanghordozó a magnókazetta. Azonban itt a minőség nem annyira jó. Ezért is váltotta fel a CD. Bár... itt azért megjegyezném. Vannak/voltak csúcsminőségű kazettás magnó deckek. A 3-4 fejes, 3-4 motoros, dual capsten-es, direct drive-os komolyabb magnók, type IV-es (metal) kazettákkal simán szebben szóltak, mint az audio CD. (ezt teszteltem is, mikor vinyl-ről és orsós magnóról másoltam kazettára hanganyagot). Csak sajnos Magyarországon szinte mindig csak a bóvli kazettás magnókat lehetett kapni, amit olcsó gagyi minőségű type I-es (vas-oxid) kazettákkal működtettek. Ezért maradt meg a köztudatban, hogy pocsék a kazetta hangminősége. Holott itt is csak arról volt szó, hogy nem voltak kaphatóak minőségi készülékek széles körben.

Ha igazán minőségi hangzást szeretne az ember, "tökéleteset".

Akkor elektroncsöves erősítő + orsós magnó + 3 utas jóféle hangfalak. Vagy, elektroncsöves erősítő + (bakelit)lemezjátszó + jó hangfalak.

Persze a minőségi Hi-Fi, High-End az már egy igen drága hobby. A szalagos magnókkal és lemezjátszókkal foglalkozni is kell. Porvédelem, karbantartások...stb. Pepecselős, babra időtöltés. Ezekkel jár a zenehallgatás maximuma. A mai okostelefont taperoló fiataloknak egyszerűbb, bek*rni a fülest a telefonba és hallgatni a youtube-ról a zenét. Viszont ez soha sem lesz minőségi, mindegy milyen márkás telefont és fülhallgatót veszel.

2019. nov. 2. 13:19
 12/18 anonim ***** válasza:
0%

Nagy okosságokat irt az előző, amiért nyomnám a zöldet, viszont:

Digitális formatum is lehet minősegi, nyilván kevésbé, mint egy remekül összerakott analóg hangrendszer, de minőségi. Mivel vannak fokozatok. Nem minden fekete-fehér, nem csak kiváló meg sz*r van. Nyakamat rá, hogy össze lehet rakni egy olyan digitalis rendszert, és le lehet játszani olyan digitális, azaz veszteséges zenét, amit még a te katakombává vájt füled sem tud megkülönböztetni az analóg hangtól.

A másik meg, hogy mindennek megvan a maga helye. Otthon relaxáláshoz ott van a lemezjátszó, a távolságin utazáshoz meg ott van a flac. Ami nem sz@r, mert akkor minden normális hallással rendelkező ember zokokna, miközben hallgatja.

2019. nov. 2. 16:39
 13/18 anonim ***** válasza:
0%

Csak, hogy egyértelművé, tegyem, miért irtam a válaszom:

"A mai okostelefont taperoló fiataloknak egyszerűbb, bek*rni a fülest a telefonba és hallgatni a youtube-ról a zenét."

Mert nem értem, mi benned ez az utálat/harag.

2019. nov. 2. 16:41
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

"Digitális formatum is lehet minősegi, nyilván kevésbé, mint egy remekül összerakott analóg hangrendszer, de minőségi. Mivel vannak fokozatok. Nem minden fekete-fehér, nem csak kiváló meg sz*r van. Nyakamat rá, hogy össze lehet rakni egy olyan digitalis rendszert, és le lehet játszani olyan digitális, azaz veszteséges zenét, amit még a te katakombává vájt füled sem tud megkülönböztetni az analóg hangtól.

A másik meg, hogy mindennek megvan a maga helye. Otthon relaxáláshoz ott van a lemezjátszó, a távolságin utazáshoz meg ott van a flac. Ami nem sz@r, mert akkor minden normális hallással rendelkező ember zokokna, miközben hallgatja.

Az elutasítás, és az egyoldalúság, nem jó dolog, nem ajanlom, hogy gyakorold."

Kedves kolléga!

Nem olvastad el figyelmesen, az írásomat. De nagyon nem! :)

Egy szóval sem írta, azt, hogy a FLAC az sz*r. Sőt, pont azt írtam, hogy egy DAC + FLAC szépen szól. Sőt, meg is említettem (még gyártók neveit is leírtam), hogy vannak minőségi hordozható audio lejátszók.

Tehát.. IGEN..ha valaki utazik pl: a vonaton/buszon, akkor nyilván nem fog magával egy 25 kg-os orsós magnót és egy szintén hasonlóan nehéz erősítőt magával cipelni. :D Igen ilyenkor, jó a hordozható flac lejátszó (ami ugye jobb, mint okostelefonon zenét hallgatni, ha már a minőségi zenéről beszélünk.)

Ráadásul egy szóval sem írtam, hogy nem lehet összerakni egy jó digitális hangrendszert. Képzeld még nekem is van DAC-os CD-playerem. Ha annyira undorító lenne a hangja, képzeld kihajítottam volna az ablakon, azzal a vájtfülemmel. :) De nem.

Nézd, ha természetesen, részletgazdag, akusztikailag hű hangzást szeretne hallgatni az ember, akkor az ilyen hangzáshoz egy analóg rendszer tény, hogy jobban passzol. Ez zenei műfajonként is változik! Főleg az olyan műfajok, ahol sok akusztikus hangszert használnak. Sok különböző akusztikus hangszert, egyszerre azonos időben (pl: klasszikus, jazz, country..stb.)

Most az ilyen techno, dance, szintipop, drum&bass, goa...stb. ahol eleve samplereket, szintetizátorokat (bár vannak analóg szintik is), zeneszerkesztő szoftvereket, használnak zeneszerzéskor, azaz eleve, alapból digitális eszközökkel zenélnek, és digitálisan is rögzítik a stúdióban, az nyilván nem szólhat rosszul egy digitális rendszeren. Sőt, ilyenkor... az ilyen műfajú zenék analóg rendszeren még nem is szólnak úgy ahogy kellene. Nem úgy adja vissza.

Egy jazz-t például meg lehet hallgatni flac-en is, nem is fog rosszul szólni, viszont lesz neki egy túl steril, kissé természetellenesebb hangzása. Na ilyenkor egy analóg rendszer jobb. Jobban kihangsúlyozza a részleteket, a hangszerek természetesebb akusztikája is hallható. Ehhez pedig még csak nem is kell igazán vájtfülűnek lenni.

Ha összehasonlítunk egy több milliós digitális rendszert egy több milliós analóg rendszerrel, tényleg nem fogjuk meghallani a különbséget (igen még az én vájtfülemmel sem xDDD), az más kérdés, hogy műszeres mérésekkel így is az analóg fog valamivel jobban teljesíteni. De ez már nem érdekes.

Ugye a high end, magasabb szintje már a hülyeség kategória. A megrögzött high-end rajongók sokszor már túlzásban esnek, mikor azt mondják, hogy egy 600ezer forintos Ortofon lemezjátszó hangszedő, egy kalap szar, mert a másfél millió forintos Audio-Technika az a tuti. Holott csak beképzelik ezt, hiszen egy ilyen igen minimális különbséget, csak kb. egy kutya/denevér fülével lehetne hallani. :D Meg amikor csak az elektroncsöves erősítő tud szépen szólni, a tranzisztoros pedig gagyi. Tény, hogy kissé másképp szól egy csöves erősítő, de vannak nagyon komoly tranzisztoros típusok is.

Mivel a munkámból adódóan nekem a feladatom része a zenehallgatás, tudok különbséget tenni. Én csupán annyit akartam írni, hogy ha valaki a természetesebb hangzásvilágot szeretné érezni, akkor az analóg rendszereknél kell keresni. Mert az tény, hogy természetesebb hangzású és (sokszor, nyilván nem mindig) részletgazdagabb, mint a digitális formátumok.

De képzeld, én is hallgatok CD-t, vonaton ülve én is a flac-lejátszómat hallgatom. Sőt még kazettát is hallgatok (pedig ezért az igazi vájtfülű high-end fanatikusok már megköveznének, miközben keresztre vagyok feszítve!).

2019. nov. 2. 17:45
 15/18 anonim ***** válasza:

Oké, ez ellen nincs kifogásom, lehet, hogy tenyleg nem olvastam végig. :)

Viszont így még kevésbé értem az "ezek a mai telefonb*zik bek*rják a fülest" tartalmú megszólalásodat. Mintha valami elítélendő dolog lenne youtube-ról, vagy spotify-ról zenét hallgatni...

2019. nov. 2. 20:25
 16/18 anonim ***** válasza:
Az a baj, hogy kiragadssz egy neked tetsző/nem tetsző mondatot, de az előtte és a mögötte lévő tartalmat pedig nem olvasod el. Pontosan le van írva, hogy hogyan értem.
2019. nov. 2. 21:05
 17/18 anonim ***** válasza:
A kedvedvedért elolvastam, mindkettőt kétszer. Nem találtam, a "fülesbek*rásra" választ, hogy hogy értetted... Ez még mindig olyan, mintha lenéznéd, vagy ilyesmi...de mindegy, leszállok a témáról, ha akarod. Igazad van, hogy nem egy apró részletbe kell belekötni...csak nem értettem a megfogalmazas miértjét...
2019. nov. 2. 22:27
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Semmi gond, akkor segítek. Idézek:

"Persze a minőségi Hi-Fi, High-End az már egy igen drága hobby. A szalagos magnókkal és lemezjátszókkal foglalkozni is kell. Porvédelem, karbantartások...stb. Pepecselős, babra időtöltés. Ezekkel jár a zenehallgatás maximuma. A mai okostelefont taperoló fiataloknak egyszerűbb, bek*rni a fülest a telefonba és hallgatni a youtube-ról a zenét."

Pontosan szó szerint ezt értem, amit leírtam. A lemezjátszók kényes eszközök. Tisztítani kell a tűt, porvédelemre ügyelni kell. Némelykor a lemezeket is mosni kell. (Igen szó szerint mosni. Van is speciális lemezmosó gép. Íme: [link]

[link] )

A kazettás deck-ekbe is némelykor be kell tenni egy tisztítókazettát (egy olyan speciális kazetta, ami tisztítja a magnófejeket.) és/vagy egy magnetizáló kazettát. Magyarul ezekkel foglalkozni kell, és DRÁGA MULATSÁG. A mai fiatal generáció igen nagy többsége, ilyennel nem fog pepecselni. Képzelj el egy reális szituációt. Szerinted, a 17 éves Szandika, mikor hazajön a suliból és kedve támad meghallgatni a kedvenc fiúbandája legújabb pop slágerét, akkor majd oda áll, a 30 kg-os szalagos magnetofon elé, és elkezdi befűzni a szalagot? (Most vizualizáld ezt xD) Hát...NEM. Mit fog tenni? Oda ül a PC elé, fellép a youtube-ra, pár kattintás az egérrel és szól neki a zene. Vagy ugyanez okostelefon + fülhallgató kombóval.

Éppen ezért (most figyelj!! :D) --> Egyszerűbb behelyezni (kedvedért szebben írom le), a fül/fejhallgatót az okostelefonba, és azon zenét hallgatni a youtube-on, vagy telefon belső memóriájáról, vagy a Spotify-ról. :)

Nincsen ebbe semmi lenézés, és képzeld nem gondolom én bűnnek a youtube-ról való zenehallgatást. Akármennyire is hihetetlen, de még én is (a vájtfülű analóg rendszer "szektavezető" xD) hallgattam már a youtube-ról zenét.

A LÉNYEG. Annyi a mondandó lényege, hogy a digitális rendszeren való zenehallgatás kényelmesebb, praktikusabb és egyszerűbb, mint az analóg rendszeren való zenehallgatás. A technika fejlett, ezt pedig kihasználják (nem csak a fiatalok). Például az utazás közbeni zenehallgatást, sehogy sem lehet megoldani csak digitális rendszerrel pl: autórádió (ugye ez is cd-s, usb-s, sd-kártyás, bluetooth-os már), vagy a hordozható audio lejátszók, okostelefon, tablet akármi.

Még az analógb*zik is kénytelenek ilyenkor digitális eszközzel zenét hallgatni. Mondjuk én egy hordozható flac-lejátszót, jobban preferálok, mint egy okostelót, mert jobb minőségben lehet rajta zenét hallgatni.

Szóval, most már érted?

2019. nov. 2. 23:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!