Mit vallanak a punkok? Milyen életnézeteik vannak?
Hallottam már hogy csak a punkok lehetnek anarchisták. Ez mennyire igaz? Az anarchisták mit vallanak? bocsi a sok kérdésért, de nagyon tapasztalatlan vagyok velük kapcsolatban
A válaszokat előre is köszönöm
Akiket manapság látsz az utcán azok divatpunkok és a stílusirányzatot követik javarészt , nem az eszmeiséget.
Ez meg hülyeség hogy csak a punkok lehetnek anarchisták.
Eleve az anarchizmus volt előbb mint a punk mozgalom . A 19.században a munkásirányzatok egyikét alkotta az anarchista irányvonal . Utópista , tehát megvalósíthatatlan jellegű , célja egy rend nélküli társadalom létrehozása , amiben mindenki egyenlő és szabad , nincsenek országhatárok , se az embert felügyelő kormány . A nagyon elvakultak szerint még család és alapvető oktatási formula sem szükségeltetik mint például az írni vagy olvasni tudás mert az embernek eggyé kell válnia a világgal stb. (ilyen volt Ferrer és társainak külön ideológiái : anarcho-primitivizmus , anarchoszindikalizmus ) .
A mai anarchisták , akik tényleg azok és nem divatmajmok , már megmosolyogják az ilyen túlzásokat és egyszerűbb , modern irányvonalon mozognak (pl. antikapitalizmus , antifasizmus , egalitarianizmus ).
Mellesleg ha egy divatpunk két pofa Tuborg között benyögi hogy csak ő az igazi anarchista mind kinézetre mind életvitelre akkor mutasd meg neki a valódi anarchisták munkásságát és portéit :
Jó olvasást ! ;)
#2:
Hatalmas köszönet mindenért, így talán tisztában leszek ezekkel a dolgokkal :)
A punkok világnézete egyáltalán nem egységes , de talán a többségük anarchistának tartja magát , viszont , hogy ez megnyilvánul -e náluk valamiben az már részletkérdés. Megjegyzem - mert még sokan ezt se tudják - az , hogy ha egy punk (vagy magát annak nevező) csak iszik és nem dolgozik annak semmi köze anarchizmushoz. Van még néhány liberális és kommunista (természetesen a Marx által elképzelt ideáról van szó) punk is , de tulajdonképpen a kommunizmus ugyanez az irány.
" Hallottam már hogy csak a punkok lehetnek anarchisták. Ez mennyire igaz? "
Ez semennyire :D Ahogy egyik előttem szóló is írta , ez az idea jóval idősebb bármelyik szubkultúránál , eleve egyik anarchista forradalmár sem volt punk...:)
" Az anarchisták mit vallanak? "
Ez tulajdonképpen elég egyszerű: Az ideális társadalomban nincs fizetőeszköz , nincs állam és hierarchia , ebből következően elnyomás sem lehet. Egy magára bármit adó képviselője ennek az eszmének tudja , hogy szabályok elkerülhetetlenül szükségesek , mindössze annyi nem mindegy , hogy ezeket a társadalom közösen határozza meg , vagy egy elnyomó hatalom (állam) hozza őket létre saját gazdagodására (adóztatások stb) és saját védelmére (bíróságok , rendőrség stb) . Tehát az ideológia antikapitalista , kimondja , hogy a jelenlegi rendszer embertelen.
A miértek részletezése hosszú , erről könyveket lehetne írni , én csak annyit emelnék ki , hogy a társadalom nagy része abszolút tudatlan ezzel az ideológiával kapcsolatban , mivel nem "oktatják" sehol , ez tulajdonképpen egy evidencia , az állam nem fog saját maga ellen szóló eszmét taníttatni a diákokkal :)
Ha mélyebben érdekel a dolog akkor itt olvasgathatsz:
Ahhoz , hogy a táradalom megtudja érteni , hogy egyáltalán miért lenne jó az anarchia szükségszerűen ismernie kell a jelenlegi kapitalizmust is.
#4: hatalmas köszönet az infóért :D
ment a zöld pacsi :D :D
ebben a témakörben a legautentikusabb:
Pol Pot megye punkjai, CPg
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!