Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Miként kell ezeket olvasni?

Miként kell ezeket olvasni?

Figyelt kérdés

Gitárra lennének, de nem igazán tudom, hogy miként olvassam őket.

példák:

[link]

[link]

2016. márc. 11. 16:25
 1/7 Mojjo ***** válasza:

Ezek skálák gitárra. Azt mutatják meg ezek az ábrák, hogy mely hangok (illetve a gitár nyakán melyik pozíciók) tartoznak az adott skálához.

Gyakorlatilag a gitár nyakát látod ezeken az ábrákoj. Legalul látod a legvastagabb, legmélyebb hangú húrt (ami legfelül van, ha gitározol), legfelül pedig a legvéknyabb, legmagasabb hangú húrt. Bal oldalt a gitár feje jönne, az 1-es pozíció a gitár fejéhez legközelebbi lefogás (az első bund) lesz, a 2-es a második és így tovább. Balra képzeld oda az ábrák végére a gitár fejét, nézz rá a te gitárod nyakára, és érteni fogod.

2016. márc. 12. 12:56
 2/7 A kérdező kommentje:

Vagyis például ennél a skálánál:

[link]

Csak egy húrt kell nézni?

Az E húrnál a C Ionian skála:

E1 E3 E5 E7 E8...

2016. márc. 12. 16:00
 3/7 A kérdező kommentje:
Jól gondolom? :)
2016. márc. 12. 16:00
 4/7 Mojjo ***** válasza:
Nem értelek. A bumszlik mutatják meg minden húron, hogy melyik hang tartozik bele az adott skálába. Ha arra vagy kíváncsi, hogy a sima C-dúr skálába mely hangok tartoznak bele, és azok hol vannak a gitár nyakán, akkor láthatod a linken a bumszlikból, minden húron. Ha valamiért csak az érdekel, hogy az e húron hol vannak a skála hangjai, akkor csak az e húrt nézed.
2016. márc. 12. 16:19
 5/7 A kérdező kommentje:

Oké. Azt hiszem kezdem érteni.

De, ha arra is kíváncsi vagyok, hogy egyszerre több húron hol helyezkedik el?

Ezt úgy értem, hogy föntről lefelé nézve.

Például így:

[link]

Ilyeneket le lehet olvasni róla?

2016. márc. 12. 16:43
 6/7 Mojjo ***** válasza:

Nem, így ezt ezekből az ábrákból nem látod.

Nem vagyok benne biztos, hogy jól építed fel a gitártanulás menetét. Én azt mondanám, hogy érdemes legalább minimális elméleti háttérrel megismerkedni (pl hogy hogyan épülnek fel a skálák, hogy követik egymást a hangok mondjuk egy dúr, vagy moll skálán) valamint megtanulni, hogy hogyan helyezkednek el a hangok a gitár nyakán. Ha beírod a keresőbe, hogy guitar neck notes, már kapsz segítséget, de egyrészt a magyar és angol nevezéktan eléggé más (pl ami nálunk H, az náluk B, ami náluk Bb, az nálunk a B, ami ott A#, az nálunk Aisz - mellesleg egyenlő hangközű hangolásnál, mint amilyen a gitáré, ez egyenlő a B-vel), másrészt pedig általában nem teszik a megfelelő oktávba őket. Pl nem írják, hogy egy "e" hang az most E, vagy e vagy esetleg e' stb stb. Szóval kell egy kicsit kutakodni, tanulni - de így fogod érteni a skálákat, meg látni magad előtt, hogy melyik skála hangjai hol vannak. Az ilyen ábrák jók, csak épp nem fogod megérteni a skálákat soha ezekkel...

2016. márc. 12. 18:01
 7/7 A kérdező kommentje:

Hát igen. Egy kis elméleti nem ártana. :)

Köszönöm a segítséget! :)

2016. márc. 12. 18:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!