Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Milyen effekt kell ahhoz,...

Milyen effekt kell ahhoz, hogy 70es 80as évekbeli régi rock hangzást érjek el?

Figyelt kérdés

Elég egy overdrive effekt, esetleg valami csöves előerősitő kell hozzá? Vagy legyen a drágább megoldás csöves erősítő fej? Otthoni használatra kell, néhány yt cover, esetleg 1-2 kis létszámú koncerthez kellene. Ezért olyan megoldás érdekelne ami szolidan jó hangzást adna de azért nem kellene bankot rabolni érte :)

U.I. Láttam olcsón behringer vt911 effektet. Valakinek tapasztalata ezzel?

[link]

2015. szept. 26. 00:21
 1/5 anonim ***** válasza:
Egy jó hangkártya meg egy jobb modellezős szoftver.
2015. szept. 26. 00:48
 2/5 A kérdező kommentje:
Van Roland UA11 hangkártyám, meg guitar rig 5 használok. Az elég jónak mondható? Csak mert jól szól meg minden, de 1 haveromnál kipróbáltuk a saját készítésű telecastererjét 1 artec twin head effektel, vmi akusztikus erősítőn (mert az volt kéznél) és kegyetlenül jól szólt :)
2015. szept. 26. 01:03
 3/5 anonim ***** válasza:

A hangkártyát nem ismerem, de a GR5 már egy jó cucc.

Azt meg erősen kétlem, hogy akusztikus erősítőből egy artec torzítóval értelmes hang jött.

2015. szept. 26. 01:08
 4/5 A kérdező kommentje:
Én is ezen lepődtem meg. Habár megjegyezném, h régóta metált játszok high gain torzítóval, viszont mostanában kezdett érdekelni ez a régimódiasabb hangzás, lehet h azért tűnt olyan jónak, mert még kicsit új ez nekem...
2015. szept. 26. 01:14
 5/5 anonim ***** válasza:

Törekedj egyszerűségre és visszafogottan, nulláról tekerd be a paramétereidet, közben tudd, mit akarsz hallani, és keresd a "hogyanját"! Természetesen át kell látnod az egész "rendszert", ismerned kell a gyenge pontokat (főleg a hangszórókon és a hangkártyán hal meg a dolog általában, de ha nem lehet 96kHz-en járatni az anyagot, mert mondjuk nem bír annyit a százéves pécé, az is megöli az összképet legtöbbször).

Természetesen következetesnek kell lenned: ha csőhang kell, akkor legalább a virtuális előfok csöves legyen. Mindig erősen kézben kell tartanod a gain struktúrát, szoftveren talán kicsit jobban is, mint a valóságban. Vagy csak kevésbé érzékletes tekerni egyet valamin, mint tényleges potméter esetében...

A legfontosabbat a végére hagytam: tájékozódj, keresgélj, leginkább angolul, fórumokon, hogy ki hogyan viszonyul a dologhoz hasonló kérdésekben, milyen eszközökre bízza az "évjárat" megjelenítését, milyen munkamódszereket tart élhetőnek ebben a kérdésben. Lehet, hogy kiderül a végén, hogy csak egy kicsit visszacsípett magasak és mélyek, meg lehetetlen fázismenetek középtartományban, és ott a vintage szólás... ;) Torzításból meg azért akkoriban nem alkalmaztak főszólamban annyit sose, hogy a dinamika rovására menjen, tehát tényleg a szükséges minimum, inkább csak annyi, amennyivel kellőképpen begorombul egy kvint minden tartományban. Lehet, hogy előtte lejjebb kell venned a mély tartományt nagyon kis meredekségű shelving filterrel, aztán a torzító után visszaadni ugyanazt a mélyet, és így lesz egyenletes a működés.

Azt, hogy vasban mi lesz jó, leginkább bolti próbálgatással érdemes eldönteni. Kicsit drága lenne melléfogni :)

2015. szept. 26. 08:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!