Miről szól ez a zene? (The Sound of Silence)
Bocsánat, nem fogalmaztam tisztán :)
Értem a szövegét, csak az üzenetét nem értem.
Néma gyereknek az anyja p****ja...
Az a rész nem tiszta, ahol több ezer ember ül, és szavak nélkül is értik egymást. Az éneklő megpróbált szólni hozzájuk, de hasztalan.
Az a rész mit jelképez?
A 10.000 emberes rész ugyanarról szól, mint a többi, az embertömeg nem figyel a szónokra, hanem együtt imádja az általa létrehozott neonisteneit (lehet itt tévére, meg hasonló modern cuccokra gondolni), és eközben elfelejtenek egymással kommunikálni, sőt, létezni minden szinten. Párhuzamot lehet vonni Jézussal, vagy akármelyik prófétával, aki hiába próbálta tanítani az embertömeget, az ellenállt. Az utolsó néhány sor az aluljárókra és házfalakra írt jelekkel pedig szerintem a lázadó mozgalmat jeleníti meg, ami az egyetlen alternatívának tűnik. Szóval végső soron szerintem ez egy hippi dal, pedig nem hallottam még, hogy valaki oda sorolta volna.
Amúgy az a biztos, ha Paul Simon mondja el:
Jól elbeszélgetek itt magammal, na de szóval. Az utolsó néhány sor, az egyfajta alkalmazkodás is lehet, a szónok vagy próféta rájön, hogy a szónokoknak leáldozott. Végetért az a világ, amikor szavakkal bármit el lehet érni, ezért aluljárók falára és házfalakra vetíti ki az üzeneteit, hátha így célt érnek, mintegy a hallgatósághoz alkalmazkodik azzal, hogy ilyen csendes közlést használ. Vagy ugyan nem vagyok vallásos, de a graffitik lehetnek pl. a modern kor bibliái is, nem tolják az arcodba az üzenetet mint a szónokok, hanem ott van a falakon, ha hajlandó vagy elolvasni, és tanulni belőlük. Ergó a szónok letett arról, hogy az egész világot meg akarja változtatni, csak azokhoz akar szólni, akik vevők rá.
Amúgy úgy tudom, hogy Simonnak a sötét fürdőszobában, a csapot megnyitva jött az ötlete, szóval nem akarok itt ilyen irodalomtanárosan olyat is belemagyarázni, ami hülyeség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!