Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Miért ilyen igénytelen a...

Miért ilyen igénytelen a magyar könnyűzenei ágazat?

Figyelt kérdés

Rádióhallgatás közben sokszor megüti a fülemet az, hogy mennyire igénytelen, mondanivaló nélküli zeneszámokat produkálnak a magyar együttesek. Amit megfigyeltem, hogy javarészt arra törekednek a szerzők, hogy rímeljen a szöveg, függetlenül attól, hogy tartalmilag van-e bármiféle mondanivalója a szövegnek vagy sem.

Élő példa a Magashegyi Underground Esőnap című zeneszáma:

Eső, idén ősszel az első

a tetőn fekvéseink halott idő.

Jég az ágy, nincsen étvágy,

nincs vonzerő, nem vagyunk a nagy Ők.

Esőt kapott, bús hajnalon

Ne keljünk fel játsszunk tegnapot!

Esőt kapott bús hajnalon.

Varázs nincs már rég, csak várás

a hatás hervadás lakatunk fás.

Szűrt a fény, múlni törvény

nincs lobogás, de füstöl még a parázs.

Esőt kapott, bús hajnalon

Esőt kapott bús hajnalon

ne keljünk fel játsszunk tegnapot!

Kevés köztünk már a rezgés

remegésbe fordult át a nevetés.

Szétzilált szívszilánk a reggel és

csendes nyártemetés.

Mint az látható a dalszöveg egy erőltetett rímvadász valami, ami rendszerint arra késztet, amikor el kezdik játszani a rádióban, hogy kikapcsoljam.

Nektek mi a véleményetek erről a nagyfokú igénytelenségről/jelenségről?

2015. máj. 24. 08:50
 1/10 A kérdező kommentje:
Találtam még egy gyöngyszemet: Quimby - Magam adom
2015. máj. 24. 08:53
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Csak kíváncsiságból fordíts le egy külföldi szuper slágert.

Meg fogsz döbbenni :)

2015. máj. 24. 09:16
 3/10 anonim ***** válasza:

nem minden dalszövegíró írja le kerekperec a gondolatait, elég sok ilyen elvont ember van, meg hát igazából van egy csomó, akinek ez tetszik. quimby-t is tavaly nyáron hónapokig nyomta orrba-szájba a telekom...már-már tényleg addig, hogy az az ember is megútálja a quimby-t, aki szerette...

de egyébként meg rengeteg olyan dalszövegíró is van, aki sokkal egyszerűbben fogalmaz, és így könnyebb belelátni a szöveg tartalmába, csak nehéz ezt úgy megcsinálni, ha az igények meg csak annyit támasztanak, hogy legyen könnyed, fülbemászó...

2015. máj. 24. 10:00
 4/10 anonim ***** válasza:
sosem értettem a nagy felhajtást a szöveg körül, arra van egy egész különálló műfaj (költészet), amúgy tényleg igénytelen a magyar (meg úgy általánosságban) a könnyűzene, ezt nem vitatom
2015. máj. 24. 13:12
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes, hogy az igénytelenségre és a "tartalomtalanságra" pont ezeket a példákat hozod, amelyeknek nagyon is sok mondanivalójuk van, csak nem a szokványos módon, nem a szokványos képekkel. Ezek a számok nem olyanok, amiket egyszer meghallgatsz és érted, hanem ízlelgeted, hallgatod, és még fél év hallgatás után is találsz benne olyan motívumot, ami akkor tisztázódik le benned.

Az igénytelenségre és a gagyi szövegekre inkább a külföldi slágerek lehetnének példák, hiszen ott a többség a "gyere bébi, óóó-óóó, igen, gyere bébi" refrénekben merül ki.

Nem kötelező szeretni az alternatív zenét, de azért igénytelennek titulálni azért, mert te nem érted..:)

Olvass el egy pár gazán híres verset. Ha egyszer elolvasod, azokra is rá lehetne fogni, hogy "ennek semmi értelme", de ha kicsit emészted, rájössz, hogy van ott mondanivaló, csak a felszín alatt.

Ízlelgesd még egy kicsit a magashegyi számokat, vagy ha ennyire nem tetszik, akkor ne hallgasd:)

Egyébként azt megkérdezhetem, hogy tudnál-e példát mondani olyan (lehetőleg magyar) számra, aminek szerinted van mondanivalója és nem igénytelen?

2015. máj. 24. 13:13
 6/10 A kérdező kommentje:

"Érdekes, hogy az igénytelenségre és a "tartalomtalanságra" pont ezeket a példákat hozod, amelyeknek nagyon is sok mondanivalójuk van, csak nem a szokványos módon, nem a szokványos képekkel"

A két példának nagyjából leszűrhető a lényege. A "mondanivalójukat" szebben is meg lehetett volna fogalmazni, ehelyett fogtak néhány hangzatos szót és megpróbálták úgy egymás után tenni, hogy rímeljenek (inkább kevesebb sikerrel - tekintettel a szöveg és a dal ritmustalanságára).

"de azért igénytelennek titulálni azért, mert te nem érted..:) "

Remélem azért nem vagyok akkora zöldség, hogy ne értsek meg egy olyan dalt, ami tartalmilag nem sokkal messzebb áll "a gyere bébi" refrénű külföldi bullshittől. A fenti dal szövege egyáltalán nem értelmezhetetlen, bárki képes megérteni, aki tud írni, olvasni (azért popzene). A buta szövegezéstől még nem lesz egy dalszöveg "nehezen emészthető és értelmezhető mű", pusztán egy olyan dal, aminek se eleje, se vége se ritmusa (kb. olyan, mintha a managerük mondta volna, hogy gyorsan dobjanak össze valamit mert kell a következő album).

"Egyébként azt megkérdezhetem, hogy tudnál-e példát mondani olyan (lehetőleg magyar) számra, aminek szerinted van mondanivalója és nem igénytelen?"

Most nem.

2015. máj. 24. 13:36
 7/10 anonim ***** válasza:

"Most nem."

Nincs több kérdésem.

2015. máj. 28. 17:49
 8/10 A kérdező kommentje:

"Nincs több kérdésem."

Ezzel a kijelentéssel arra szeretnél utalni, hogy amiatt, hogy nem ismerek tartalmas magyar zeneszámokat, a fenti, illetve a magyar számok zömének semmilyen negatívuma sincs?

2015. máj. 28. 18:18
 9/10 anonim ***** válasza:

"Nincs több kérdésem."

Ezzel csak arra akartam utalni, hogy egy "élmény" veled társalogni. (Miért? Csak!)

Továbbá (nem) kicsit zagyván írsz:

"nem ismerek tartalmas magyar zeneszámokat, a fenti, illetve a magyar számok zömének semmilyen negatívuma sincs?"

Linkelnél néhány általad tartalmasnak tartott "zenét" ami nem rímvadász. Csak azért, hogy tudjuk mi az ami megüti az általad igen magasra tett szintet?

2015. máj. 28. 22:17
 10/10 A kérdező kommentje:

"Ezzel csak arra akartam utalni, hogy egy "élmény" veled társalogni. (Miért? Csak!)

"

Ez a kijelentésed akkor lenne igaz, ha nem indokoltam volna meg azt, hogy miért hulladék a két zeneszám, amire hivatkoztam.

"Továbbá (nem) kicsit zagyván írsz:

"

Biztos azért mert buta vagyok.

2015. máj. 29. 04:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!