Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » A Gitár bund anyaga befojásolj...

A Gitár bund anyaga befojásolja a gitár hangját?

Figyelt kérdés

2015. márc. 13. 21:20
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Túl sok választásod nincs, a legtöbb gitárban alpakka (újezüst) a bund.

Létezik még rozsdamentes acél is, de az nagyon ritka és nem is egyszerű vele dolgozni.

Tekintve, hogy az az egyik pont, ahol a húr rezgése átadódik, valamelyest biztos befolyásolja az anyaga, milyen rezonancia tartományokban lehet erősödés vagy gyengülés, de azt hiszem, ez nem jelentős a gitár többi alkatrészéhez képest.

A formája fontosabb, úgy értve, ha kopott, ellaposodott, vagy nem megfelelően van profilozva, akkor vacakul fog szólni a hangszer.

2015. márc. 13. 21:32
 2/14 A kérdező kommentje:
köszönöm a választ, láttam még bronz bundokat is, de csak basszusgitárnál, ezért jött az ötlet a kérdésre. De gitárban pl nem találtam ilyet.
2015. márc. 13. 21:35
 3/14 A kérdező kommentje:

Találtam egy ilyen leírást:

Gitárbund gitár bundozáshoz közepes méretben rozsdamentes acélból. A korona szélessége 2.29mm és 1.15mm a magassága. Az ár 305mm hosszú szálban értendő. A rozsdamentes acél gitárbundozás tartósabb a nikkel ezüst ötvözetű bundozásnál és a gitárhúr hangját is befolyásolja. A gitár hangkitartása hosszabb lehet és a hangindítás is intenzívebb. A rozsdamentes acél bundot nagyon nehéz profilozni és síkba csiszolni a nikkel ezüst bundhoz képest, de megéri a fáradtságot. A rozsdamentes acél bundozás elkészítéséhez magas minőségű profilozó szerszám használata javasolt.

2015. márc. 13. 21:37
 4/14 anonim ***** válasza:

Az elektromos gitárok 95%-ban (tapasztalatom szerint) újezüst a bund.

Létezik néhány extrém, például szilíciumkristály, üveg, titán, de ezek alighanem baromi drágák. Biztos lehet különbség a hangban, de nem tudom, hogy annyi van-e, hogy megérje.

A rozsdamentes acél a leggyakrabban előforduló, ez azért jó, mert kitart egy életen át, nem kell újrabundozni. Volt a kezemben ilyen majdnem milliós értékű gitár, de nem tudom megmondani, hogy mennyiben befolyásolta a hangzást, mert azon a gitáron minden nagyon más volt, mint egy szokásos hangszeren (Parker Fly Mojo)

2015. márc. 13. 21:43
 5/14 anonim ***** válasza:

Biztos befolyásolja valamennyire a hangzást, de egyéni, kinek mennyire észrevehető ez.

És tényleg sokkal nehezebb vele dolgozni.

2015. márc. 13. 21:45
 6/14 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a választ! És vajon a fogólap faanyaga mennyire befolyásolja a hangot, észrevehető a különbség, ha pl egy puhább rózsafát mondjuk egy kemény ébenre cserélek?
2015. márc. 13. 22:52
 7/14 anonim ***** válasza:
Igen.
2015. márc. 13. 23:00
 8/14 anonim ***** válasza:
Igen, a kérdés az megint, mennyire észrevehető...
2015. márc. 13. 23:54
 9/14 anonim ***** válasza:
A puhább anyagú bundokkal szerelt gitár hangja sokkal lágyabb, kellemesebb és kevésbé csörög-zörög fogás, illetve akkordváltásoknál. A fender sztratókat ezért szerelik ilyen bundokkal, ettől van olyan jellegzetes stratós hanja. Szinte "beletapad" a húr a bundokba. Hátránya viszont az hogy bizony gyorsabban kopik. Olyan 10-20 év...nálam legalábbis. Ha viszont acél bundokkal helyettesítenénk akkor teljesen elvesztené jellegzetes hangját és rossz, nehéz lenne rajta játszani. Így aztán mindig újezüstöt használok. Ha nincs más a bronz is jobb mint bármelyik keményebb anyag. Ezeket inkább hard rock gitárokba használják ahol gyakori a nyújtás ill. a durva extrém játékmód.
2015. jún. 26. 14:34
 10/14 anonim ***** válasza:

Már megint jönnek ezek az orbitális baromságok...

Honnan jönnek ezek, de komolyan?

2015. jún. 26. 15:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!