A Gitár bund anyaga befojásolja a gitár hangját?
Túl sok választásod nincs, a legtöbb gitárban alpakka (újezüst) a bund.
Létezik még rozsdamentes acél is, de az nagyon ritka és nem is egyszerű vele dolgozni.
Tekintve, hogy az az egyik pont, ahol a húr rezgése átadódik, valamelyest biztos befolyásolja az anyaga, milyen rezonancia tartományokban lehet erősödés vagy gyengülés, de azt hiszem, ez nem jelentős a gitár többi alkatrészéhez képest.
A formája fontosabb, úgy értve, ha kopott, ellaposodott, vagy nem megfelelően van profilozva, akkor vacakul fog szólni a hangszer.
Találtam egy ilyen leírást:
Gitárbund gitár bundozáshoz közepes méretben rozsdamentes acélból. A korona szélessége 2.29mm és 1.15mm a magassága. Az ár 305mm hosszú szálban értendő. A rozsdamentes acél gitárbundozás tartósabb a nikkel ezüst ötvözetű bundozásnál és a gitárhúr hangját is befolyásolja. A gitár hangkitartása hosszabb lehet és a hangindítás is intenzívebb. A rozsdamentes acél bundot nagyon nehéz profilozni és síkba csiszolni a nikkel ezüst bundhoz képest, de megéri a fáradtságot. A rozsdamentes acél bundozás elkészítéséhez magas minőségű profilozó szerszám használata javasolt.
Az elektromos gitárok 95%-ban (tapasztalatom szerint) újezüst a bund.
Létezik néhány extrém, például szilíciumkristály, üveg, titán, de ezek alighanem baromi drágák. Biztos lehet különbség a hangban, de nem tudom, hogy annyi van-e, hogy megérje.
A rozsdamentes acél a leggyakrabban előforduló, ez azért jó, mert kitart egy életen át, nem kell újrabundozni. Volt a kezemben ilyen majdnem milliós értékű gitár, de nem tudom megmondani, hogy mennyiben befolyásolta a hangzást, mert azon a gitáron minden nagyon más volt, mint egy szokásos hangszeren (Parker Fly Mojo)
Biztos befolyásolja valamennyire a hangzást, de egyéni, kinek mennyire észrevehető ez.
És tényleg sokkal nehezebb vele dolgozni.
Már megint jönnek ezek az orbitális baromságok...
Honnan jönnek ezek, de komolyan?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!