Hogyan kapcsolódik össze a zenei ízlés és a tudatmódosítószer használat?
Erről a témáról írok egy esszét, és kíváncsi lennék a tapasztalataitokra.
Bármi érdekel ami a témához kapcsolódik, de a következő kérdések lennének a legfontosabbak:
- helyes az a feltevés, hogy Magyarországon a "diszkóba", klubokba járóknak jóval kisebb része használ diszkódrogokat (spuri, eki stb.) mint mondjuk Németországban vagy Amerikában, hanem helyette inkább alkoholt fogyasztanak?
- Amerikában mostanában a rap szubkultúrájában erőteljesen megjelentek a különböző gyógyszerek tudatmódosító szerként (kodein, fájdalomcsillapítók, Xanax) Magyarországon pedig inkább a fű az (az alkohol mellett) amit egy "átlag" hiphop kedvelő használ?
- a "kemény zenét" (ebbe minden stílus beletartozik a heavy metaltól a grindcore-ig) hallgatók között milyen szerhasználat fordul elő leggyakrabban? Helyes az a feltevés, hogy nagyon kis részük használ illegális drogot, hanem inkább isznak?
- és az egyéb zenei stílusokat milyen tudatmódosító szerhez tudnád leginkább kötni?
Komoly válaszokat kérnék, előre is köszönöm a segítséget! :)
20 éves vagyok és a "kemény zenét hallgató" szubkultúráról szeretnék beszélni.
Gyakran járok egy rock kocsmába és ott az emberek 75%-a 25 év fölötti, őket csak inni látom, de itt is különbséget kell tenni a 70 éves kocsmabútor és a még nem is 30 éves közt. Általában 35 év alatt előfordul a fű, vagy ki tudja mit használnak otthon, minden esetre láttam már komolyabb szintetikus anyag függőt, ezek a férfiak, nők nem mutatják azt a fajta tompaságot, elzárkózottságot (önmagukba zárkózottságot), mint az ilyen anyagokon élők. Az alkohol viszont mindegyiknél megy. Én egy 25 év alatti társaság tagja vagyok, ismerek a köreimben olyat, aki rendszeresen fogyaszt füvet, de ő nem sorolható egyértelműen valamely szubkultúrához (hip-hopp talán, de mindenféle helyen szívesen megfordul, mellesleg 2-3 ismerősöm, akikkel nem mindig vagyok egy társaságban tőle veszik az anyagot, ő meg egy raszta szubkultúra beli sráctól). Szóval az én véleményem az, hogy a fiataloknál erősebb zenét hallgató körökben ritkán alakul ki kóros alkoholfüggőség, de gyors lerészegedés van, valamint a fiatalok nyitottabbak a kábítószerekre, de kóros függőséget még senkin nem tapasztaltam. Aki ilyen az szerintem elhagyja a "baráti társaságot" és egyre kevesebb dolog érdekli, így ki is kerül a látókörömből. A fű meg enged némi szocialitást, a füvesek ugyan úgy járnak társaságokba, inkább a szintetikusokra értettem a kóros függőség kifejezést, bár kétségtelen a fűre is rá lehet szokni, de az egy buliban inkább valami cigarettán belüli "más cigaretta" belső kört alkot.
Nekem nincs beszámolóm, de ha esszét írsz, gondolom minden vélemény jól jön.
Egyrészt az amerikai rap-ben, legalábbis a rapperek között mindig is voltak drogok, sőt régebben több volt, mert többnyire csak a gettóból kerültek ki rapperek. Manapság már sok tisztább életű rapper van, még fehér vagy más etnikumból is egyre több a rapper.
Én személy szerint huszonöt év feletti lány vagyok, EDM és egyéb elektro(nikus) zene a kedvenc műfajom. Drogot soha nem használtam és nem csak anyagi/felelősségteljes meggondolásból, hanem mert teljesen hidegen hagy a dolog. Ugyanígy az alkohol, csak alkalmakkor iszom egy keveset, mert nem is szeretem egyrészt, a részegség, meg kösz inkább kihagyom.
A diszkót sem szeretem, nem is járok táncolni vagy ilyesmi.
Persze egyértelmű hogy én a ritkább "faj"-ba tartozom, csak gondoltam leírom ide megerősítésnek, hogy ilyen is van.
(persze ha lenne ismerősöm aki jönne velem, akkor elmennék egy fesztiválra ahol pl David Guetta és hasonlók játszanak, de semmi mértéktelen piálás vagy ilyesmi)
Az is felmerült bennem, hogy esetleg nincs akkora "kereslet" a drágább drogokra, mivel hogy csóró ország vagyunk.
Persze tudom, hogy drognál nem feltétlenül így működik a dolog, hiszen ha rászoksz akkor úgyis kiforgatnád még a családodat is hogy meglegyen rá a pénz, de azért fenntartom lehetőséget hogy egy kevéske befolyása van a dologra a magyországi átlagfizetéssel rendelkező ember átlagos anyagi helyzetének.
kis "szakirodalom":
Bősze Karola:
A szerfogyasztási szokások, a spirituális nyitottság és az érzelmi intelligencia vizsgálata a goa szubkultúrában - [link]
Bokor András: Pszichedelia a művészetekben Drogok és művészetek összefonódása - [link]
Erdész Terézia:
Az élmény- és drogfogyasztás kulturális mintái és rendje az underground party-kultúrához kapcsolódó fiatalok körében - [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!