Igaz, hogy a Les Paul forma, nehéz, és kényelmetlen rajta játszani?
nekem is LP az első gitárom, de a súly annyira nem is zavar, mivel basszusgitároztam, és hát azok nehezebbek kicsit, viszont a forma még így lekerekítve is zavaró, csak ülve kényelmes (Cort EVL Z4).
Kipróbáltam csoporttársam Cort X2-jét (superstrat?), hát ezerszer kényelmesebb. De igen, emberfüggő, én le fogom pl cserélni
", épp ezért a mostani Gibson LP-ben már vannak kikönnyítések, "
Ez így nem igaz,a régi LP-kben sokkal több anyagot távolítottak el, mint most.
Más változások miatt lett könnyebb a mai gibson.
Az, hogy mi a kényelmes, teljesen egyedi, mindenkinél más lehet. Nekem például semmi bajom a Les Paul-ommal.
A könnyítéseket egyszer már leírtam egy másik kérdésnél is:
nagyon sokáig nem használtak könnyített testet Gibsonnál, sokan épp arra esküsznek, ami azelőtt volt. A PAF eredeti korszakában egyáltalán nem volt kikönnyítve.
1987-től készültek LP Lite modellek, de abban az üregek még balsafával ki voltak töltve (véletlenül épp van egy ilyenem) :)
Amúgy a "weight relief hole" nem keverendő a "tone chamber"-rel.
Az előbbieket alkalmazták már a nyolcvanas évektől és ez csak 9 darab nagy átmérőjű lyuk a híd mögött és fölött, míg a chambered body csak 2008-tól terjedt el és lényegében majdnem teljesen kiszedik a testből a fát. Van még egy újabb verzió, ahol radiális csatornákat vágnak bele
Tehát az üreges test éppenhogy nem a klasszikus Les Paul hangzás titka, hanem a modern idők kényszermegoldása, amióta a könnyű, igazi honduras-i mahagóni elfogyott és nehezebbé váltak a másfajta mahagónik használata miatta a LP-ok...
Itt amúgy elég jól elmagyarázzák képekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!