Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Miért jó Kurtág György?

Miért jó Kurtág György?

Figyelt kérdés
Valaki azt szokta hallgatni? Ne adj' Isten élvezi? Mi több, táncolj rá?! Válaszodat előre is köszönöm.

2014. nov. 2. 10:40
1 2 3
 11/22 anonim válasza:
Itt csak az a gond, hogy ez nincs így: olyan koncert tényleg van, amin más szerzők darabjait is játszák (igen, akár Bachot vagy bármi mást, pl. más kortárs szerzők darabjait), de én többször voltam már olyanon, amin csak az ő darabjait játszották. Ezt úgy hívják, hogy szerzői est. De egy koncert legtöbbször nem egy szerző darabjaiból áll össze (ha mégis, az is ugyanolyan jó tud lenni!), mint ahogy azt gondolom magad is észrevetted. Szerintem egy Bartók mellé nem azért tesznek mondjuk Beethovent, vagy fordítva(kinek mi) hogy elviselhetőbb legyen az este, és valahogy ki lehessen bírni, hanem mert különböző szerzők egymásmelléhelyezésével új összefüggéseket fedezhetünk fel
2017. ápr. 20. 12:08
 12/22 anonim ***** válasza:
Maradjunk annyiban, hogy Bartók mellé nem azért tesznek Beethovent, de Kurtág mellé azért tesznek Bachot.
2017. ápr. 21. 22:43
 13/22 anonim válasza:
Maradjunk annyiban, hogy te aztán marha okos lehetsz, de ez akkor is csak a te véleményed, semmi több
2017. ápr. 26. 09:48
 14/22 anonim ***** válasza:

A Kurtág-istenítés meg csak a te - meg néhány sznob haverod - véleménye.

Csak nehogy egyszer kiderüljön, hogy egy rohadt nagy átverés volt az egész, és a random hangokat egy óvodás vetette kottapapírra, a zenetudósok meg kritikusok meg ráugrottak, hogy hű de nagy zseni.

2017. ápr. 27. 07:56
 15/22 Mojjo ***** válasza:
100%

Szép kis vita kerekedett egy ilyen kérdésből.

Csak pár gondolattal beszállnék, mint egy olyan ember, aki puszta hobbiból zenélget, és szívesen hallgat zenét - mindkét esetben komolyzenét is értve zene alatt.

Azt írta valamelyikőtök, hogy a zene a fülnek szól, és az a jó zene, amit jó hallgatni. Szerintem a zene a fülön keresztül az ember lelkéhez szól. Az a jó zene, ami képes hatni rá. Ami képes valamilyen érzelmeket kiváltani. Ami magával ragad - akár egy kellemes, harmonikus világba, akár egy furcsán zaklatottba. Alapvetően igen, az ember jobban szereti a harmóniát, jobban szereti a szépséget, a megnyugtató dolgokat, mint a feszültséget, a diszharmóniát, a zaklatottságot. Ha az érzelmeinket szeretnénk sodortatni valamerre, akkor épp ezért ilyen, "szépnek" nevezhető irányokba tesszük szívesen. Ugyanakkor vannak olyan állapotok, hangulatok, vagy akármi más által szült igények, amikor jól eshet, vagy legalábbis valamiért kellhet a diszharmónia, amikor egy sötétebb és zordabb világ felé kormányoznánk az érzelmeinket. És erre jó Kurtág György, és még sok más, nagyon hasonló stílusban dolgozó zeneszerző.

Annyi bizonyos, hogy jóval kevesebb ember felől és jóval kevesebb esetben van erre valós igény. Valós igény az, amikor ténylegesen jól esik ezt hallgatni, nem pedig csak nagyon művészinek gondoljuk, és szeretnénk, ha mások is látnák, mennyire befogadóak vagyunk a művészettel szemben: alighanem erre utalt egyikőtök sznobizmus alatt. És jóval kevesebb ideig is lehet ezt befogadni. Épp ezek miatt pedig a felvevőbázisa nagyságrendekkel szűkebb, mint a harmonikusabb zenéké. Amivel alapvetően nincs is semmi baj, de ezt fel kell ismerni, el kell fogadni, és látni kell, hogy ezért nem is lehet ez a fajta zene mindenki zenéje - mert egyikőtök azt akarta, hogy az legyen -, sőt, nem is lehet célja azzá válni. A helyén kell tudni kezelni hallgatóként, zenészként, zeneszerzőként is.

2017. ápr. 27. 12:08
 16/22 anonim ***** válasza:
100%
Én szoktam hallgatni Kurtágot. Élvezem is. Nem, táncolni azért nem szoktam rá. :) Sznob vagyok, ha nekem tetszik a zenéje?
2022. ápr. 16. 21:04
 17/22 anonim ***** válasza:
Nem vagy sznob, hiszen világhírű, sokan szeretik. Amúgy is ízlésről nem érdemes vitatkozni, mindenkinek más tetszik.
2022. jún. 3. 08:26
 18/22 anonim ***** válasza:
Egy óvodás is tud olyat „zenét” írni, mint a Kurtágy Gyuri bácsi.
2023. márc. 19. 11:40
 19/22 anonim ***** válasza:
*olyan
2023. márc. 19. 11:40
 20/22 A kérdező kommentje:
Érdekes, hogy ennyi idő elteltével még mindig érkezik rá válasz.
2023. márc. 20. 05:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!