Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Miért jó Kurtág György?

Miért jó Kurtág György?

Figyelt kérdés
Valaki azt szokta hallgatni? Ne adj' Isten élvezi? Mi több, táncolj rá?! Válaszodat előre is köszönöm.

2014. nov. 2. 10:40
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
53%

igen. gondolom nem ismered az olyan fogalmakat, mint a posztmodern, az avantgard, a szerializmus, a dodekafónia és az atonalitás, mert ha igen, nem firtatnád ezt a kérdés.

táncolni amúgy könnyűzenére és népzenére kell meg a dizsiben a csajoddal.

2014. nov. 3. 23:07
 2/22 A kérdező kommentje:
Beismerem, kérdésem kiírásánal valóban egy picit elvetettem a sulykot, nem kellett volna ily' kaján cinizmussal elítélni mindent, mi művészet e Földön. De most, hogy ráébredtem az igazságra, azt kell mondjam: - Pokolba Bach végletekig megszerkesztett műveivel, pokolba Mozart életre kívánkozó dallamaival (amúgy is rokokós), pokolba Liszt romantikájával, s késő öregkorával, pokolba Wagner sehova sem tartó vezető hangjaival, s Bartókkal, ki népének csillagát emelte, de népe elvetette! Csak az a szent a fontos, az az egy, ki képes volt a zenét a lehető legszélesebb látókörben elhelyezni! Kinek nevét nem mondani, kiáltani kell: Kurtág György! Éljen! Kultúránk megmentője! Háromszoros Hip-Hip-Kurtág neki! És egy kicsi Ligetinek! - a szerző
2014. nov. 4. 21:33
 3/22 anonim ***** válasza:
Ligetinek vannak olyan művei, amelyekből azért látszik/hallatszik, hogy tud zenét is szerezni. Ha a Bartók utáni korszakból szeretnél hallgatni olyan zenét, ami szép, jó hallgatni, mégis tud újat, eredetit mondani, de érzed benne azt is, hogy kapcsolódik a hagyományokhoz, akkor javaslom pl. Rautavvara vagy Arvo Pärt műveit (persze két teljesen különböző világ) - illetve a magyarok közül Orbán Györgyöt, Kocsár Miklóst - Hogy Kurtágot miért kell ennyire sztárolni mint zeneszerzőt, nem értem. Semmil olyat nem írt, ami ezt indokolná. Hasonló a véleményem Eötvös Péter munkásságáról is. Bizonyára mindketten hatalmas muzsikusok (ezt irónia nélkül írom), de mint zeneszerzőket nem tudom őket értékelni. A sztárolásukat hatalmas szemfényvesztésnek, illetve sznobizmusnak érzem. De persze ezt csak névtelenül merné bárki is leírni, ha valaki zenész körökben ilyet merne állítani, örökre kiírná magát a szakmából...
2016. márc. 6. 19:33
 4/22 anonim válasza:

Annyi mindenből kimaradtok ezzel a hozzáállással, és ez annyira szomorú... nagyon sajnálom, amíg valaki csak az orráig lát, és sose tovább. Tény, hogy a mai zenét csak kevesek fogadják be, de nem kéne ennek így lenni.

Egy ilyen ítéletet, amit itt kimondtok, meg kell hogy előzze érdeklődésből, nyitottságból fakadó ,,munka", hiszen a hallgatón ugyanannyira múlik egy mű befogadása, ha nem jobban, mint egy szerzőn. Véleményem szerint a kortárs zene lehetne mindenkié is akár.

A cinikus, megszégyenítő, gúnyos megközelítés sehova se vezet.

A kérdésre válaszolva: Kurtág zenéje végletekig őszinte, mélyről fakadó, szeretettel teli, természetes, kimondatlanul nem maradható zene az én olvasatomban.

A zeneszerzéstechnikáját illetően pedig épp úgy építkezik például Bartók vagy akár Webern zenéjéből, mint ahogy Bartók Lisztéből, Liszt Beethovenéből stb., de a lényeg nem itt van (szerintem)

Ez jó hosszú lett

2017. ápr. 11. 20:19
 5/22 anonim válasza:
Most látom hogy 2014es kérdes :D na mindegy
2017. ápr. 11. 20:20
 6/22 anonim ***** válasza:
Tudod, én is évtizedek óta foglalkozom komolyzenével hivatásszerűen (ez előző válaszoló vagyok). Se cinikusnak, se gúnyosnak nem szántam, amit írtam, és úgy sem érzem, sok mindentől megfosztanám magam. Azt gondolom (bár ez filozófia, esztétika inkább), hogy a zene a fülnek szól. Az a jó zene, amit hallgatni jó, ez ilyen egyszerű. Ezt így gondolta Machaut, Palestrina, Monteverdi, Bach, Mozart, Wagner, Mahler, Bartók - hogy csak néhány korszakalkotó zeneszerző-óriást említsek. Az összes olyan avantgárd irányzat (a középkortól napjainkig) amely ezt tagadta, eltűnt, vagy el fog tűnni a zenetörténet süllyesztőjében, és ez így van jól. Mindenki jön ezzel, hogy Kurtág zenéjében bachi, weberni, bartóki struktúrák vannak. Oké, mondjuk elhiszem (más kérdés, hogy hogyan tud valaki példának okáért egy 10 másodperces, random hangokból álló zongoradarabban bachi struktúrákat felfedezni, számomra rejtély, és nagyon örülnék, ha egyszer valaki rámutatna nekem egy Kurtág-kottában, hogy ez vagy az a bővített duodecima-ugrás vagy klaszterakkord most épp melyik bachi struktúrának felel meg és miért), de könöyörgöm, mit ér a struktúra, ha nem hallható? Bach zenéjének se hallható első hallgatásra minden strukturális mélyrétege, de attól még jó hallgatni azon a szinten is, amikor az ember (még vagy már) nem a struktúrákra figyel, s aztán sokadik hallgatásra szép lassan a struktúrákat is hallani kezdi az ember. De Kurtág véletlenszerűen leütött hangjai? Volt már ember a földkerekségen, aki valaha egy nehéz nap után elővett egy Kurtág-lemezt, lerogyott a fotelbe, és hallgatott egy kis Kurtágot, mert erre vágyott? Nem, magyarázzák, Kurtág nem erre való, őt hallgatni nem kikapcsolódás, hanem intellektuális teljesítmény. De már elnézést, Bachot, Mozartot, Bartókot hallgatni IS intellektuális teljesítmény, ugyanakkor élvezet és esztétikai élmény IS. Ha akarom ez, ha akarom az, ha akarom, mindkettő. De Kurtágot hallgatni élvezetből? Ilyen nincs, és mégis aki azt állítja, hogy ő ezt teszi, arra mondom én, hogy: sznob.
2017. ápr. 14. 08:08
 7/22 anonim válasza:
Őszintén, erre egy olyan ember helyében, aki ezt teszi, mit válaszolnál?
2017. ápr. 19. 00:59
 8/22 anonim válasza:
Az a szerencse, hogy mindenkinek megadatik az a szabadság, hogy azt hallgat, amit akar. Csak mások érdeklődését ne törje le megnyilvánulásokkal. De a véleményéhez mindenkinek joga van
2017. ápr. 19. 01:02
 9/22 anonim válasza:

Attól, hogy nem vagy képes valamit élvezni (ezt minden él nélkül mondom), tiszteletben lehetne tartani, hogy van aki igen, akkor is, ha nem tudod elképzelni, hogy ne sznobizmusból tegye.

De sebaj, akkor te ne hallgasd.

2017. ápr. 19. 01:11
 10/22 anonim ***** válasza:
Szerinted mi lehet az oka, hogy Kurtág a saját műveit rendszerint Bach-művekkel együtt adja elő? Elárulom: senki, még maga Kurtág György se bír ki egy egész estés koncertet kizárólag Kurtág-művekből. Muszáj bele valami zene, hogy elviselhető legyen.
2017. ápr. 20. 00:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!