Schecter Damien 6 vagy ESP LTD EC-401 a jobb gitár?
szerintem a legjobb gitárok metálra a ESP, Dean, Jackson és Ibanez szóval már csak azért is ESP.
Na meg aztán EMG 81+60 pickupok sokkal jobbak mint az EMG Hz... 81,60-at csomó nagy gitáros használja a Hz meg csak olyan olcsóbb verzió..
Bár Schecter-hez nagyon nem értek, viszont így ahogy utána néztem elég jó kritikákat kapott,de azért látatlanba mégis csak az ESP-t venném meg.. de a legtisztább ügy ha elmész és kipróbálod mind2-t, hiszen arra vannak a gitár boltok, hogy ott kipróbáld és interneten olcsóbban megvegyed ;D
"hiszen arra vannak a gitár boltok, hogy ott kipróbáld és interneten olcsóbban megvegyed ;D"
Nem csoda, hogy Budapesten pár év alatt féltucat hangszerbolt zárt be...
Egyébként a HZ nem "olcsóbb verzió", hanem passzív, míg a 81 és a 60 aktívak.
nyilván nem csak arra vannak...arra céloztam, hogy gitárboltban kipróbálhatsz szinte bármilyen gitárt anélkül hogy meg kéne venned... szóval ja, most inkább menjen el és próbálja ki ott és aztán vegye meg netről, mint hogy csak úgy látatlanba vegye meg...
És az lehet hogy így nem támogatja konkrétan azt a gitárboltot, de egy másikat valószinűleg igen, mert hát a neten is csak egy gitárboltból rendeled.. és az lehet hogy az alapból egy ismertebb bolt/üzletlánc lesz, de hát akkor ennyi erővel ne vegyél semmit ami ismert, mert úgy nem támogatod az ismeretlenebb, túlélésért küszködő cégeket/boltokat
És igen abban igazad van hogy passzív, de részben nekem is igazom volt mert hát végülis olcsóbbnak olcsóbb.. csak rosszul fogalmaztam mert nem az aktív emg olcsóbb verziója, hanem passzív verziója ami éppenséggel olcsóbb ... viszont abban szerintem a legtöbben egyetértenek hogy hangzásban se olyan jó mint az aktív..
Utolsó: az LTD is ESP, igazából ha teljes nevét mondanád akkor ESP LTD, a sima ESP az kézzel gyártott míg az ESP LTD futószalagos, és ha ESP-t veszel akkor azt személyre szabathatod, míg az LTD-ből csak választani lehet, és általában ugyan azok a modellek megvannak LTD-ben is amik ESP-ben..
Ez igazából olyan mint a Gibsonnak az Ephiphone, Fendernek a Squier, ibaneznek az ibanez gio stb...
Tudomásom szerint az ESP standard széria ugyanúgy sorozatgyártott, csak éppen Japánban és az USA-ban, míg az LTD-k különböző ázsiai országokban készülnek (Korea, Kína, Indonézia, Vietnám).
Ami kézzel készül, az az ESP Custom Shop. És csak a katalógusban szereplőt lehet rendelni, nem a saját igényeid szerint (kivéve, ha nem vagy híres gitáros, mert akkor nyilván kaphatsz signature modellt).
"az LTD is ESP, igazából ha teljes nevét mondanád akkor ESP LTD, a sima ESP az kézzel gyártott míg az ESP LTD futószalagos, és ha ESP-t veszel akkor azt személyre szabathatod, míg az LTD-ből csak választani lehet, és általában ugyan azok a modellek megvannak LTD-ben is amik ESP-ben.."
Az agyadat azt.
Az ESP a drága japán márka, míg az LTD az olcsóbb egyéb ázsiai.
Semmi kézzel készült meg egyéb custom shopos baromságok.
Kevered a szezont a fazonnal, de várható volt, hogy nem értesz hozzá.
"Ez igazából olyan mint a Gibsonnak az Ephiphone, Fendernek a Squier, ibaneznek az ibanez gio stb..."
Ez viszont igaz.
És mióta készül az összes Fender, Gibson, Ibanez kézzel, custom shopban, agyaska?
Nem azt állítom hogy az egész gitár kézzel gyártott, tehát hogy a gyártás alatt nincs semmilyen automatizált folyamat, hanem főleg az összerakás, festés, polírozás meg hasonló dolgok vannak kézzel csinálva.
Nézd meg ezt a videót ebben is láthatod:
https://www.youtube.com/watch?v=EBSm2Qd1WxI
Megnéztem azért wikipédiában is, ott ez állt (feltételezem tudsz angolul):
"The Custom Shop and Original Series ESPs are handcrafted in Japan while the Standard Series ESPs are factory made in Japan."
Tehát mondjuk részben igazad a standart széria gyárban készül, az eredeti és a custom pedig kézzel gyártott..
És tudomásom szerint azért custom, mert te szabhatod személyre, hogyan nézzen ki, milyen festése legyen, hiszen ezért CUSTOM, ez a szó azt jelenti, miben különbözne így a simától ha mindkettő katalógusból rendelhető?
Nyilván egy 1000 dollárral drágább, de azt talán csak rocksztárok tudják megfizetni?
Utolsó, hol írtam azt hogy az ESP meg az LTD az nem kölönbözik árban, vagy hogy egy helyen gyártsák? A kézzel készült dologban is részben igazam van, meg custom shop is létezik... szóval ha valaki nem ért hozzá az te vagy...
és amúgy az utolsó mondat alatt egyáltalán nem azt értettem hogy a gibson, fender. stb kézzel gyártott meg custom shopos, hanem hogy az LTD ugyanannyira a "leányvállalata" az ESP-nek mint az ephiphone a gibsonnak stb.
Ezen az alapon természetesen minden gitár kézzel készül, hiszen a munkafolyamatok számos fázisában elengedhetetlen a manuális munka. :)
Azzal is vigyáznék, hogy mi minősül automatizált folyamatnak. Többnyire egy gitárgyárban maximum a formák CNC vágására van automatizálva lehetőség, és nem hinném, hogy az ESP és az LTD gitárokat kézzel vágnák ki szalagfűrésszel. :)
A lényeg a custom shopnál az, hogy nem futószalagszerű tömegtermelésben készül, ahol egy munkás csak 1-2 munkafázist végez és valószínűleg nem is tudja, hogy a többit hogy kell csinálni, míg a custom shopban maximum manufakturálisan, de inkább egy hangszerészmester keze alatt készül egy adott gitár.
Igen, annyiban pontatlan voltam, hogy nem részleteztem, mit jelent a katalógusból rendelés: van egy elektronikusan kitölthető rendelőnyomtatvány, amiben az általuk felajánlott opciókból választhatsz, ami persze elég sokféle, DE nem azt jelenti, hogy ha neked 5 rétegű juhar/bubinga nyak kell csigavonalas fejjel és inverze Flying V testtel, ami kőris és juhar kombináció, akkor ezt rendelhetsz... :) GYakorlatilag azokból a formai és konstrukciós elemekből legózhatsz össze egy gitárt, amit az ESP többi gitárjain használnak.
Tehát valóban egyedi, de csak a megadott választási lehetőségek közt.
Abban sincs igazad, hogy az LTD leányvállalat lenne és olyan, mint a Gibson-Epiphone, Fender-Squier.
Ugyanis az Epiphone cég régebbi, mint a Gibson és csak a felvásárlása után egy idővel kezdték el a Gibson "óccókici" márkájaként használni, ugyanúgy, ahogy a Squier is egy létező cég volt, amit a Fender megvett és elkezdte használni a nevét a kezdő modellekhez (bár az első japán Squier szériák még minőségben a Fenderek szintjén voltak, ugyanott készültek, ahol a japán Fender).
Az ESP viszont maga hozta létre az LTD márkanevet, ami nem külön cég, csak egy termékcsoport védjegye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!