Miért szakad el a magas E húr mindig, amikor húrozom a gitáromat?
Egy olyan problémám van, hogy valahányszor húrokat cserélek az elektromos szólógitáromon, az E5-ös húr állandóan idő előtt elszakad, még mielőtt behangolnám a megfelelő hangra. Korábban egy vintage tremolós belga Stagg gitárom volt, ahol szintén jelentkezett ez a probléma. Az új gitárom egy Epiphone SG Special, ami fix húrlábas. Nemrég cseréltem rajta húrokat (első alkalommal, amióta megvettem), és ismét megtörtént, hogy a magas E5-ös húr idő előtt, nagyjából C5/C#5-nél elpattan. Lehet, hogy én csinálom rosszul, bár a többi húrnál nincs ilyen probléma, az akusztikus gitáromnál pedig soha nem is volt ilyen baj. Elvittem hangszerboltba, ott a manusz ugyanúgy, ahogy én feltette a húrt és behangolta E5-re, szóval nem értem, hogy mi nem oké, amikor én húrozom. Ha ez esetleg számít valamit: a hangszerboltos úr használt hozzá tekerőt, én viszont nem szoktam. A kulcsok és a híd egyébként megfelelően tartják a hangolást, semmi probléma nincsen velük, tehát nem gyanítom, hogy azokkal lenne baj. Ui.:Ernie Ball húrokat szoktam használni mindig.
Válaszaitokat előre is köszönöm! :)
Szerintem rosszul fűzöd be a kulcsba ott megtöröd és eztán pattan.
Nekem ha sokat áll drop hangolásban és utána akarom visszahangolni standard E-re, akkor szokott az utolsó E reccsenni.
Belülről szoktam befűzni, hogy ne érjen hozzá a H húrhoz, és ugyanúgy szoktam a végét meghajlítani, mint a többi húrnál. A hangszerboltos úr úgy csinálta, hogy áthúzott egy 5-6 centit, azt kézzel feltekerte, és a hangolókulcs tekerésével megerősítette ezt. Ezután olyan tekerővel felpörgette E5-re. Ez jelenthet megoldást?
Amúgy köszönöm a válaszodat! :)
Szerintem a kulcsnál szakad neki...
Nem jelent semmit a tekerő, az azért van, hogy gyorsabban tudja felspanolni a húrt. Semmi jelentősége ilyen szempontból.
Úgy emlékszem, mintha valóban a kulcsnál szakadt volna. Mit értesz pontosan az alatt, hogy "elnyírja valami", és hogy tudom azt kezelni?
Köszönöm a válaszokat! :)
Hs mindig ugyanazon a helyen szakad el és a hangszerboltosnak meg nem szakadt el, akkor nem valószínű, hogy a húr prooblémája lenne.
Ami okozhatja az esetleg valami éles, sorjás rész, vagy olyan módon való rátekerés, ami miatt esetleg túl éles szögben törik meg a húr.
Nézd meg, hol szokott elszakadni pontosan és a gitárodon ellenőrizd le, hogy azon a környéken van-e valami, amihez a húr hozzáért és sorjás lehet...
Had kérdezzem meg, mit jelent az, hogy "sorjás" :D elnézést kérek az esetleges "amatőr" kérdésekért, autodidakta módon tanultam gitározni.
Köszönöm a választ! :)
Nem gitáros szakkifejezés, hanem inkább technikai. :)
Ha egy elkészült alkatrésznek az élein szabad szemmel alig látható kiálló, éles részek maradnak, akár az öntés, akár a kivágás, akár más megmunkálás durvasága miatt, ezt nevezzük sorjának. Ezek úgy működnek, mint valami kis reszelő-vágó felület és ami nekifeszül, azt könnyen elnyírhatják.
Az ilyen kiálló éleket célszerű lesimítani finom reszelővel, dörzspapírral, polírozással.
Húzd végig az ujjad azokon a részeken, ahol a húr felfekszik, ráfeszül valamire. Ha érzel valami érdességet, akkor az sorjás, célszerű finom dörzspapírral lesimítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!