Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mit jelent az, hogy a komoly...

Mit jelent az, hogy a komoly zenét érteni kell?

Figyelt kérdés

Olvastam már többször is, hogy a komoly zenét érteni kell. Én néha szoktam hallgatni, de nem tudom, ez alatt mit értenek? Nem inkább érezni kell?

A válaszokat előre is köszi.

2014. júl. 10. 20:17
 1/9 sándorjános ***** válasza:

A zenét mindenképp érezni kell.

ÁM szerintem azt értik ez alatt, hogy zeneileg formabontó, komolyan vett koncepciók alkotják a komolyzene tárházát. Ha meghallgatsz egy modern zenét számold meg hányféle képen szólt hány féle hangszerrel. Mondjunk számokat: 3-4 féle hangszer, kb. 4 féle téma mindegyiken mellé ének. Egy komolyzenei szerzemény: kb. 30 féle hangszer mind adott pillanatban szólal meg szerkezettől függően, így van, hogy egy szólózenész 14 különálló egységet is meg kényszerül tanulni. Az összes hangszert össze kell illeszteni fejben és papíron, rendszert alkotni köztük és még ha kész is a szerzemény nem szabad valami bóvli egyszerű szerzeményt csiholni, le kell nyomni a zseniket => legyen formabontó, nehéz, progresszív, kifejező is. Ilyen elvárások mellett érteni kell a zenei sémákhoz, amikből a köznapok során csak keveset észlelünk, de azokat nagyon intenzíven. A komolyzene mivel felbontja a könnyűzene intenzitását és pillanatnyi hangzás alatt mikro gondolkodású, de egészében véve makro gondolkodású, így az egyszerű befogadó számára sokszor zavaros, vagy nehezebben emészthető, nem ehez vannak szokva.

2014. júl. 10. 20:49
 2/9 anonim ***** válasza:
Szerintem az, hogy a komolyzenét érteni kell, az pont akkora baromság, mint amikor irodalomórán megpróbálják ránk erőszakolni, hogy mire gondolt a költő, fennhéjázós szar sznob szöveg. A komolyzenét annak kell értenie, aki írja (szerzi, ha úgy tetszik), egy átlag zenehallgatónak szerintem elég hallgatnia, aztán vagy tetszik neki a darab, vagy nem, ha meg még érzi, vagy esetleg érti is, az már az ő dolga.
2014. júl. 11. 14:42
 3/9 anonim ***** válasza:
57%

a második válaszoló megmutatja, hogy mennyire alja szinten van ma a magyar ének-zene oktatás.

az ún. 'komolyzenét' rengeteg szempontból szükséges érteni is az élvezetéhez. mindjárt a barokk zene egy prozódiacentrikus műfaj, ahol az egyes drámai elemeket zenei motívumok fejezik ki (pl. a halált lefelé ereszkedő kromatika). ezek ismeretének hiányában a mű élvezhetősége csökken, és sosem értheted meg, hogy az adott alkotás miért olyan jelentős, hogy évszázadokkal később is ismerjük.

de pl. egy modern Sztravinszkíj-darabot sem tudsz megérteni anélkül, hogy meglenne a minimális zenei képzettséged. ezt a new age vadliberó baromságot, hogy nem kell hozzá érteni, csak élvezni, sutba lehet dobni. a zene egy nyelv, és ha nem tudsz ezen a nyelven, nem tudsz kommunikálni sem, és nem is alkothatsz róla adekvát véleményt.

2014. júl. 15. 12:18
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Na, itt a remek példa arra, amit mondtam. A harmadik válaszoló a tipikus példája a sznob kefalopéniszeknek (amit írni akartam, nem fogadta el az oldal), akik úgy gondolják, hogy te nem élvezheted a jó zenét, ha nem vagy zeneileg művelt. Remélem, a poszttoló tartja magát a saját felhúzott orrához az élet egyéb területein is, és sosem rendel az étteremben olyat, amit nem tud elkészíteni, sosem megy moziba, mert biztos vagyok benne, hogy azt se tudja, hogy kell egy szettet bevilágítani olyan kamerával, olyan optikával, és lehetőség szerint autóversenyt se nézzen, mert fogalma sincs, milyen magnézium-ötvözetből milyen autóelemeket kell építeni, hogy könnyű legyen, de megfelelően erős maradjon. Azt mondani, hogy bármilyen zenét érteni kell az élvezetéhez, a legnagyképűbb kisajátítási kísérlete egy univerzális élvezetnek, és az ilyen ember leköpendő. Csak a miheztartás végett.
2014. júl. 15. 14:05
 5/9 anonim ***** válasza:
57%
az utolsó válaszoló továbbá tökéletes példája azon félművelt alja embereknek, akik miután végigbukdácsolták magukat a gimnáziumon, egyenrangúnak érzik magukat mindenféle szakemberekkel. az ilyen férgekből válnak a híres magyar "hozzáértők"; ugyan a világon semmihez nem konyítanak, de azt hiszik, hogy attól még vétójoguk van bármilyen kérdésben. ti vagytok azok, akik lezüllesztik a tudományt az internet szintjére, és ti vagytok azok, akik szubjektivizálják a művészetet. azon emberek számára, akik nem értik a zenét, az csak egy mindenhol szóló, állandóan zúduló, ilyen vagy olyan háttérelem, amire valójában nem is figyel oda. nos, ennek a hozzáállásnak köszönhetjük az elmúlt 50 év alatt elgagyisodó könnyűzenét, a modern komolyzene térvesztését és szinten minden progresszió megszűnését mindenféle művészetből. mert te, mint laikus ordenáré nagy pofával büszkélkedsz a tanulatlanságoddal. gratulálok, tucatparaszt.
2014. júl. 16. 06:54
 6/9 anonim ***** válasza:
72%

továbbá tökéletes a kajás és autóversenyes példád. elhiszem, hogy számodra a zene nem más, mint egy adag hamburger a mekdögleszben. a mai zenét direkt a hozzád hasonló igénytelen trógereknek készítik. megeszed, kiszarod és ennyi. ellenben a mai komolyzenét, ahogy a régi korok zenéjét nem a te, és a haverjaid igénye szerint készítik, mert akkoriban és abban a közegben nem az volt a zene egyetlen feladata, hogy két percnyi lét után kivesse a tested. az első, egy személy által komponált misét 900 évvel ezelőtt szerezték, és ha a te álláspontod létezett volna ez idő alatt, ma már hírből sem ismerhetnénk.

van egyébként valami abban, amit idehánytál. a zene valóban mindenkié, de Kodály is megmondta, hogy ha nem értesz hozzá, eltékozlod azt az adományt, amit az emberiség kapott egy felsőbb hatalom által. persze az értékmentés sosem a tucatember erőssége, ezért is nevezzük tucatembernek.

2014. júl. 16. 07:09
 7/9 anonim ***** válasza:
Ez az, ásd magad még mélyebbre :)
2014. júl. 16. 11:59
 8/9 sándorjános ***** válasza:
100%
Utolsó? Már miért ásná? Durvára durvát szólt... érdekes, hogy tapossátok egymást. Mind ketten elég radikálisak és elfogultak vagytok egy csodálatos elmebaj és felháborodás felcsiholásához. Mondok egy kiutat: mind kettőtöknek igaza van a saját felvetésében és egyikőtöknek se abban, ami a másik ellen irányul. pl. a komolyzene értése nem szükségszerűen sznobság, hallgathat komolyzenét igaz szívéből olyan is, aki a normál életben nagy cimborád és készíthet úgy is zenét valaki, hogy nincs meg benne a komolyzene magas mércéje (lásd: népzene, mondókák) mégis produktív és élményeket, jó érzést gerjeszt. Én bíztatok mindenkit a minél magasabb zenei tudásra és szélesebb látókörre, hogy 1. minőségi zenék szülessenek ne tucatszemét, de ha tucatszemét van, hát legyen, de azt jól építsék már fel magas önkritika mellett. Van akinek úgyis a popsztár kell és lehetünk olyanok, hogy megvonjuk mástól, amit szeret, csak mert mi nem?
2014. júl. 16. 12:44
 9/9 sándorjános ***** válasza:
Ja és 2. az elfogultság elkerülése végett, az innováció összeköt minden stílust és korszakot és az internet ebben segítőtársunk, hogy rátaláljunk az összefüggésekre, hasonlóságokra, mert csak ezek ismeretében van jogunk ítélkezni, bár az ítélkezés jogával nem minden esetben érdemes élni, viszont pl. Fekete Pákó munkássága erős késztetést ébreszt a világjobbító szerep felvételére olyan formán, hogy lebeszélem a zenész karrierről.
2014. júl. 16. 12:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!