Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mi szabja meg, hogy mi a rock...

Mi szabja meg, hogy mi a rock zene, és hol a határa?

Figyelt kérdés

Arra gondolok, hogy pl. Michael Jacksonnak Eddie Van Halen gitározik, de mégsem rock. Adam Lambert sok dalában van gitárszóló, mégsem rock. Viszont néha a rockerek írnak rockballadákat, és néha az a benyomásom, hogy az nem is lenen rock zene az illető életművének többi darabja nélkül. Csak tudjuk, ki ő, és ezért rock. És attól sem lesz rock valami, hogy 3 gitár van benne, meg egy dob. Azt tudja a Tokio Hotel is.

Platón írta egyszer egy Szókratészféle beszélgetésről, hogy Sz. megkérdezett valakit, mi a bátorság (egy hadvezért). Az illető nem tudta megfogalmazni. de pl. tudta, hogy ha van mondjuk egy ember, aki bolond, és sérthetetlennek képzeli magát, és ezért megy harcba, az nem bátor. Ugyanakkor nem tudta, mi a bátorság definíciója. Na, így érzem én most magam. Felismerem a rockot, de miért az az, és miért nem rock valami más?

2014. jún. 10. 00:26
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Na jó, a filozófia nem az erősségem :) Szerintem senki és semmi nem tudja pontosan megmondani, hogy meddig húzódik a rock, nem lehet ennyire beskatulyázni. Én általában egy énekest, együttest több száma alapján kategorizálom, illetve hogy ÉN minek tartom. Számomra az a rock, amit annak tartok :) (Na jó, lehet hogy ez teljes hülyeség, kissé későn van nekem). A rock számomra inkább egy érzés, amit a zene közvetít. Egyébként konkrét együtteseknél nem tudják eldöntei, mert másnak tartják a zenéjüket a tagok, másnak a közönség, másnak a média... Lényegében szerintem ez nem definiálható, hanem inkább az ki mit tart rocknak.
2014. jún. 10. 03:27
 2/12 A kérdező kommentje:
Nekem sem erősségem a filozófia, csak úgy éreztem, jó példa lesz. :) Azt egyébként gondoltam, hogy nem fogjuk definiálni a rockot, csak vitára akartam bocsátani a kérdést, és kösz a válaszod.
2014. jún. 10. 04:02
 3/12 anonim ***** válasza:

Attól mert valamiben még van gitár, még nem lesz egyből rock.

Kezdetnek is tisztábban kell lenni azzal mi is az a rock, hogyan alakulnak ki a különböző stílusok.

A mostani zenei stílusok már mind keverékek, de azt tudni kell, hogy minden stílusnak megvan a maga védjegye. Pl.: a d&b-nek megvannak az alap "dallamai", amiket nem lehet összekeverni más stílussal. Más szóval ha lejátszok neked egy d&b-t, egy dubsteppet, és egy Jackson számot, akkor Te meg tudod mondani melyik volt a d&b, feltéve, ha ismered az alap dallamokat. Persze nem feltétlenül a dallamokban kell keresni a stílust.

Nos először kialakult a Rock 'n roll, ami több előtte levő stílust vegyített. Ebből alakult ki a rock, a pop. Szóval nem csoda, hogy hasonlítanak. A rock inkább hangszer centrikus, míg a pop inkább ének centrikus. Jackson számban pl.: ritkán hallasz epic gitárszólót.

Van amikor a szöveg a meghatározó, nem is a zene. Pl.: A clash-re azért lehet rámondani, hogy punk együttes, mert a szövegeik arra a stílusra jellemzőek. Ha csak a zenét nézed, akkor a sima rockhoz, vagy valamelyik altműfajához áll közelebb.

Az emo alapból hangzásra ugyan az, mint a punk, csak a dalszövegei nem a rendszerellenességről, lázadásról, hanem az érzelmekről szólnak. Magyarul az emo a punkból alakult ki.

A lényeg, hogy megvannak szabva a határok, csak ismerni kell, hogy mik is azok a határok.

2014. jún. 10. 18:22
 4/12 A kérdező kommentje:
Értem, és köszönöm a választ. A történetét a zenének én is ismerem, és azzal is tisztában voltam, hogy ami gitár meg dob, nem feltétlen rock. De azért segítettél sok mindenben. Viszont pl. a Beatles a beat zenével akkor rock n roll?
2014. jún. 10. 19:36
 5/12 anonim ***** válasza:
Szerintem klasszikus rocknak számít a Beatles
2014. jún. 10. 20:01
 6/12 anonim ***** válasza:

Nos azt nem mondtam, hogy egy stíluson belül az előadók eltérnek, szóval sokszor ezért is nehéz megmondani, hogy pontosan hova is tartoznak.

Pl.:

Ez is egy 80-as goth rock:

https://www.youtube.com/watch?v=n1zBG2TEjn4

És ez is egy 80-as goth rock:

https://www.youtube.com/watch?v=vsKSp_AnEbI

A Beatles egy érdekes dolog. Ők voltak a koruk szépfiúcsapata, tehát akár a pop műfajt is rájuk lehet akasztani. Ha megnézed wikin ott is rock/pop műfaj van megjelölve.

Én azt mondom hogy a Beatles az akkori pop, a Rolling Stones pedig az akkori rock.

A rock and roll-t leginkább (ez talán egyértelmű) Elvisszel lehet a legjobban bemutatni. A zene, a tánc együtt adják a rock and rollt. A sima rock már ezért is új műfaj, mert arra már nem jellemzőek ezek a táncikálások. Hogy őszinte legyek rockra már nem is lehet táncolni, csak élvezni a zenét.

2014. jún. 10. 20:56
 7/12 anonim ***** válasza:

Bocsi

az első zene ez akart lenni. :D

https://www.youtube.com/watch?v=wO8w6bAjeMM

2014. jún. 10. 20:57
 8/12 A kérdező kommentje:
Rocktörténeti írásokban beat zenének tárgyalják a Beatlest, ugyebár a nevük is ebből jön. De ma már ezt a kifejezést nem használjuk semmilyen kortárs zenére. Sőt, észrevételem szerint a rocktörténetek is csak a beatlesre használják, mintha más zenekar nem játszott volna ilyet. ez elég furcsa mondjuk.
2014. jún. 10. 23:42
 9/12 anonim ***** válasza:

Nos most egy kicsit utánaolvastam ennek a beat-nek.

A beat európai zenestílus, ami a rock & roll, jazz elemeket vegyít.

A lényeg, hogy a beat az amerikai rockal párhuzamosan fejlődött. Később beolvadt más zenei stílusokba.

Valami ilyesmi.

2014. jún. 11. 00:25
 10/12 A kérdező kommentje:
Hát értem, köszi. Igazából az egész kérdést az ihlette, mikor vitatkoznak emberek azon, hogy XY előadó nem is rock, a másik szerint meg igen.
2014. jún. 11. 10:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!