Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Egy banda mitől lesz pop vagy...

Egy banda mitől lesz pop vagy rock banda?

Figyelt kérdés

2014. máj. 23. 20:07
 1/5 anonim ***** válasza:
Pop vagy rock zenét játszik.
2014. máj. 23. 20:15
 2/5 A kérdező kommentje:
úgy értem hogy hangszerek kellenek ahhoz hogy már rock legyen, pontosan mi különbözteti meg a poptól vagy más műfajoktól? mi az éles határa?
2014. máj. 23. 20:56
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Nincsen éles határ. Mindkét esetben a leggyakoribb hangszerek a dobszett, gitár, basszusgitár, szinti. A különbség tulajdonképpen a hangzásvilágban van. A pop általában sokkal lágyabb, könnyedebb, míg a rock keményebb, zúzósabb, általában torzítják az elektromos gitárokat, attól jön a tipikus rockos hangzás.
2014. máj. 23. 21:27
 4/5 sándorjános ***** válasza:
100%

A második válasszal 100%-ig egyetértek. Csak kiegészíteni tudom.

Hangszerekben, ahogy előző is írta általában tényleg ezek az alaphangszerek, de a rock kötöttebb hangszerileg, a két fő hangszer, ami mindenképpen jelen van a gitár és dob, láttam már formációt, ahol a basszusgitár kimaradt. A popban például hárfa, zongora, trombita, marimba, fuvola, szakszofon is gyakran van jelen. A rockra CSAK élőhangszeres játék jellemző, nagyon ritka az egyéb eset, de pophoz sokan samplekat használnak (meg hangeffekteket énekhanghoz).

pl. itt csak a csaj hangja, felvevő és lejátszó készülékek alkotják a zenei alapot. https://www.youtube.com/watch?v=sd7GLvMYSHI Ezt a fajta sample alapú popzenét azt hiszem Björk terjesztette el, ő gépi zörejekkel kísérletezett, szerintem nagyon kreatív.

2014. máj. 23. 22:51
 5/5 pzoltan74 válasza:
Én is csak kiegészíteni, árnyalni próbálnám az előző véleményeket. Először is azzal, amit Gershon Kingsley mondott egy riportban, miszerint a popcorn című darab nem a pattogatott kukoricáról kapta a címét hanem a "pop" "corn" azaz a pop zene magja mozaikszó adta az ötletet. Valamikor akkortájt kezdődött, és valóban a samplerek megjelenésével. Ugyanakkor a határvonalra vonatkozóan jó példa lehet a progresszív rock. Mondjuk a Pink Floyd vagy a Tangerine Dream viszonyltában eldönteni hogy melyik pop vagy rock és miért. Ugyanakkor persze vannak egyértelműbb esetek is...
2014. máj. 31. 17:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!