Mi a véleményetek a rap zenéről? Miért jó az, ha nem szólnak másról a szövegek kizárólag káromkodás van bennük? Vagy ez egyfajta düh, ami így jön ki belőletek?
Ez érdekes mert alapvetően hangszeres zenét hallgatok, mégis van olyan rap ami tetszik. Igaz ez nem az az igazi városi rap, de azért mégiscsak rap. Nem tudom megmagyarázni miért tetszik, talán a ritmusa, a lendülete, bírom a rímeket is amiket ebből a semmi szövegből kihoznak. Mutatok példát:
http://www.youtube.com/watch?v=DbfOXrQ0N84
A Rap lehet művészeti ág is, legalább annyi mondadóval mint egy egekbe magasztalt néhai költők írásai.
Persze nehezebb megtalálni az ilyeneket mert a kérdező által említett számokkal van telítve a piac.
Ha meghallgatod pl Sub Bass Monstertől a Kell ez a kis hip-hop (Joker remix) számát vagy a Sebességmámort, vagy akár a Raptorz-tól a Második Harapás albumról szinte bármelyik számot (ők azért eleresztenek egy-egy olyan mondást ami az érzékenyebb lelkületű embereknek meredek lehet) sőt akár az Animal Cannibals részéről az Északon-Délen c. számot, talán elég világosan ki fog tűnni, hogy tartalommal bíró dolgot hallgatsz.
A témák változatosak, és közel sem csak káromkodás van a számokban, sokszor inkább egy-egy mindenki számára ismerős helyzetet vagy érzést közvetítenek. (bár mondjuk ez utóbbi már inkább átmenet a hip-hop és a rap között, de a régiek közül az AC a Rapülők mellett a stílus hazai első művelői között volt)
Az Animal Cannibals számaiban pl gyakorlatilag nincs is káromkodás xD
Javasolnám, hogy ne csak a felszínen összegyűlt ego-rap alapján próbálj megítélni egy egész műfajt.
A külföldi előadóknál is bőven vannak tartalmas számok, csak hallgass bele az Atmosphere - The Waitress c. számába, vagy Adam Tensta - 80's baby c. számába. Ők is ott vannak a palettán, csak őket nem játszották szénné a kereskedelmi rádióban meg TVben.
Az a sarkított kép amit látsz a rap és/vagy hip-hop műfajról kicsit olyan mintha az egész szórakoztató ipart próbálnám megítélni a Való Világ színvonala alapján, mert azt nyomják agyba-főbe.
(És én még csak nem is vagyok "művelt" a rap műfajban. Egy a műfajban járatosabb ember biztosan tudna mondani több és jobb példát is intelligens rap előadókra)
Talán ha nem csak őket vennéd példaként, több sikerrel járnál a műfaj megértésében.
Az előző válaszomban említettem jópár példát, őket is vizsgáld meg.
A rap/hip-hop ugyanúgy több irányzattal rendelkezik mint a rock. Én sem venném egy kalap alá a death metal féle hörgős zúzást a Little Richard vagy Jerry Lee Lewis féle rock'n'roll előadással csak azért mert ezek mind kapcsolódnak a rock kategóriához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!