Hogyan tudnék házilag gitárt készíteni?
Megtervezed a gitárt. (Forma, menzúra, híd fajtája, pickupok, elektronika, nyakrögzítés, faanyag, alkatrészek, előről vagy hátulról rögzített elektronika, stb.)
Megveszed a fa alapanyagot (test, fogólap, nyak) és megveszed az alaktrészeket (hangolókulcsok, nyakpálca, nyereg, bundok, nyakrögzítéshez csavar és lemez, ha kell, híd, hangszedők, hangszedő keretek, kábel, potméterek, kondenzátor, jack aljzat és rögzítőlemez, hevedertartó gombok).
Felrajzolod a tervet a fára és kivágod a durva formát(szalagfűrész, rosszabb esetben dekopír).
Csinálsz egy marósablont és egy maróval körbemarod a testet, hogy eltüntesd a fűrészelés egyenetlenségeit.
Kifűrészeled a nyakat és szépen kifaragod a megfelelő görbületet neki.
Belemarod a nyakpálca csatornáját és beleszereled a nyakpálcát.
A fogólapot méretre vágod és ráragasztod. A fogólapot méretre igazítod a nyak szélén és rádiuszcsiszolóval lecsiszolod a megfelelő ívre, sablonnal vagy halálprecíz méréssel bejelölöld a bundok helyét majd egy finom fűrésszel halálpontosan befűrészeled.
Maróval kialakítod a nyak testbe illeszkedő végét, majd a testben annak negatívját, a nyakzsebet (én jobb szeretem nyakfészeknek mondani).
A nyakrögzítést előfúrod (ha csavaros) és felteszed a nyakat.
Beméred a híd helyét a testen a választott menzúra alapján, valamint a hangszedők pozícióját és bejelölöd.
Másik marósablonnal belemarod hangszedők, a híd és az elektronika üregeit. Befúrod a rögzítések furatait valamint a jack aljzatét, meg a hevederekét.
Bepróbálod a hidat, hogy jól beleillik és megfelelő pozícióban van.
A test ezzel nagyjából kész, már csak tökéletesen simára kell csiszolni.
A nyaknál még van egy csomó tennivaló.
A hangolókulcsok furatait bejelölöd, hogy egyenletes távolságra és egy vonalban legyenek, majd befúrod, ahogy a rögzítőcsavarokét is (ha kell). A nyakat végső formára csiszolod.
Levágod a bundokat méretre és ívre hajlítod és bele kalapálod/belenyomod a fogólapba egy kis ragasztóval. A bundok kilógó végeit levágod.
A bundokat rádiuszos csiszolóblokkal síkbacsiszolod, majd profilozod profilozó reszelővel és lekerekíted a széleit, majd felpolírozod.Ű
Behelyezed a nyerget és beállítod a húrok bevágásainak magasságát a megfelelő méretű reszelőkkel.
A fogólapot letakarod és lefested, visszacsiszolod, lelakkozod, visszacsiszolod (mindezt 5-6 ciklusban) és felpolírozod.
Beszereled a hangszedőket, a hidat és a hangolókulcsokat.
Beforrasztod az elektronikát, majd beállítod a gitárt.
Örülsz neki. :)
Természetesen csak nagyjából írtam le a folyamatot, pár apróbb részlet kimaradt, meg sokminden a dizájntól és alkatrészektől függ.
Alternatívaként vehetsz egy teljes kittet is, amiben benne van minden, neked csak csiszolnod, festened és összeraknod kell. Természetesen ebben az esetben számíthatsz arra, hogy pontatlan a kialakítás, hibás a fa itt-ott, ismeretlen eredetűek az alakatrészek.
De lehet, hogy szerencséd lesz és elfogadható a minőség.
Jöhetnek még a válaszok PL.:hogy a húr miből legyen ...stb.
Csináltam én egy gitárt csak annak nem gitárhangja van ahogy pengetem hanem ilyen elég fura.
Ha nem gitárhangja van, akkor az nem gitár, hanem valami, ami gitárnak készült, de fura. :)
Itt leírtam, milyen húrok vannak.
Sok sikert az otthoni gyártáshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!