Delay vagy Reverb?
Melyik lenne hasznosabb?
A célom: Egy jobb Lead hang elérése. Az én erősítőmnek egy kicsit több a magas hangja, ezért azt is ki szeretném egyenlíteni.
Boltban próbáltam mindkettőt, de nem sikerült dönteni. A Reverb pedálok viszont sokkal drágábbak. Behringer-t pedig nem szeretnék venni mert amikhez eddig szerencsém volt eléggé zajosak voltak.
Erősítő: Jet city, 50 wat, full csöves
Gitár: Vintage V100
1. Gitár-Reverb effekt-erősítő. Bedugod a gitárt, bekapcsolod az erősítőt és játszol. Ha állítani kell, megtekersz pár gombot.
Megbízható, kicsi a hibalehetőség, jó a hangminőség.
2. Gitár-Multieffekt-Erősítő
Bedugod a gitárt, bekapcsolod az erősítőt meg a multit. Beállítod a multin a kívánt effektet némi pedálnyomkodás esetleg gombnyomás segítségével. Ha át akarod állítani, szintén némi gombnyomkodás kell, meg menüparaméterekben mászkálás.
Viszonylag csekély hibalehetőség, elfogadható minőség.
3. Gitár-külső hangkártya-számítógép-erősítő.
Bedugod a gitárt, bedugod a hangkártyát. Beindítod a gépet. Beindítod a szoftvert. Kikeresed az effektet és beállítod. Ha változtatni kell, ott kotorászol a gépen egérrel/touchpaddal.
Hibalehetőség: számtalan. Eleve több fokozaton megy át, a számítógépek nem éppen a megbízhatóság és az állandóság mintaképei, mindenképpen nagyságrenddel rosszabb a strapabírásuk, mint egy pedálé. Lehet hardveres probléma, szoftveres összeakadás, ha másra is használod a gépet, stb. A hangminőség jó is lehet, meg szar is, függően a komponensektől, amit használsz.
Mutass pár koncertező gitárost, aki számítógépes pluginenekt használ színpadon effektnek.
Először is tényleg elmossa a kisebb hibákat a reverb, ezen nincs értelme vitázni...
Én sem tartom jó ötletnek a számítógép használatát, mert főleg élőben használom az erősítőt illetve próbákon. Otthon én is számítógéppel gyakorlok, arra pont elég. Mind megbízhatóságilag, mind minőségileg (néha fogja magát, és elkezd késni fél másodperceket. Élőben ez megengedhetetlen).
Ott a probléma, hogy én a multi-effekteket sem szeretem, mert túl sok minden romolhat/romlik el. Míg analóg pedáloknál ez nem így van.
A reverb pedig hasznosabbnak tűnik számomra, laikus közönségnek játszunk és nem 100%-ig hibátlanul ;) Nagyon szépen szól egy szóló enyhe reverb-el, a Delay -számomra- nem ad sokat hozzá. A legjobb mégis kombinálva a kettő, találtam is egyet:
Zoom MS70CDR - Ez tud kezelni Line level-t is, ami nagyon fontos. Ugyanis az erősítőm effect loop-ja +4db-el üzemel a -10 helyett :/
Hiába pontozzátok le AktívGitárnak teljesen igaza van! Nem tudom miért kell abba is belekötni, hogy sz.gépen keresztül macerásabb az egész. Ez így van. A minősége sem olyan jó mint egy jobb pedálé vagy racké, akármilyen szoftvert használsz is. Koncerten teljesen egyértelmű, hogy nem fog az ember pc-t használni effektezésre (hangszeres zenénél).
Minél több effekt van a rendszerben, annál nehezebben lehet észrevenni a játékhibákat is. Agyontorzított elektromos vs natur akusztikus gitár hangnál is így van ez.
A kérdésre meg nem igazán lehet egyértelmű választ adni. Azt leszámítva talán, hogy a több magasat eq-val kompenzáld.
Delay: ismétlő effekt, ami visszajátssza a hangot, gyakorlatilag visszhang. Szólónál/leadnél nagyban segít egy "ütős" hangot előállítani, a megfelelő beállítással, de nem ezen fog múlni, hogy tetszik e az embereknek... Állandóan használni sem érdemes és tényleg jobban elrejtheti a hibákat mint egy reverb.
Reverb: Térhatást állít elő. Pl mintha egy csarnokban játszanál. Okosan kell koncerten használni, mert hozzáadódik ugye a helynek az természetes akusztikájához. Ez az effektet is elégé jól lehet használni parasztvakításra. Ha nem használsz túl sokat belőle jót tehet a hangzásnak, akár állandóan ott lehet a hangban.
Szerintem inkább reverbet vegyél erre a célra, de ez csak szubjektív vélemény persze... Vagy esetleg valami torzító pedált? Amit finoman használva dögösebb lead hangod lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!