Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mennyire nehéz megtanulni...

Mennyire nehéz megtanulni klarinéton?

Figyelt kérdés

Meg lehet az alapokat a neten tanulni? Nem akarok komolyan zenélni, csak önmagam szórakoztatására, improvizáció.

Persze, relatív a nehéz, de biztos meg lehet valamennyire határozni a sok hangszer közt egy bizonyos sorrendet, hogy ez mennyire nehéz.

Mindig tetszettek az ilyen gyors klarinét szólük (vagy nem tudom van-e erre valami egyéb szak szó.) :)

http://www.youtube.com/watch?v=h9n8sQexW68

2014. jan. 20. 21:06
 1/7 anonim ***** válasza:

Azt kell, hogy mondjam elég nehéz, persze legfőképpen az előképzettségtől függ (pl. szolfézs és szaxofontanulmányok után már nem olyan vészes gondolom :D).

Alapvetően a klarinét játékot lehet fejleszteni neten, azaz leszedsz egy millió kottát és elkezded játszani őket, de az alapokat nem :( Ez egy olyan hangszer (mint a legtöbb fúvós), hogy ha csak kézhez kapsz egyet, és belefújsz, nem kapsz olyan hangot amilyet szeretnél (klarinétnál általában egy éhtelen nagy sípolást) mivel van egy nem egyszerű szájtartása és fújástechnikája amit meg kell tanulni. Ezzel lehet próbálkozni otthon megtanulni de nem ajánlom, mert:

- ha nincs ott senki aki elmondja mi a baj mint kell máshogy csinálni, elég nehezen lesz abból klarinétozás

- ennél is fontosabb, ha rosszul tanulod meg és rosszul rögzül be a fújástechnika (amit számos dologgal el lehet rontani), azt már nagyon nehéz utólag korrigálni.

Az elsős klarinétosok, általában furulyáról jönnek klarinétra (ahol már megtanulták a technika alapjait), amit itt még nagyon sok légzésgyakorlattal és szájtartási fúvástechnikai gyakorlattal ötvöznek. Én mindenesetre nem ajánlom, hogy egyedül elkezd (talán csak akkor, ha találsz egy nagyon részletes leírást arról, hogy hogyan is kell belefújni, mert van sok nem egyértelmű dolog, pl aki először a kezébe veszi és belefúj felfújja az arcát, mert úgy kényelmes mindenkinek, de ettől eltorzul és lecsúszik a hang, tehát szigorúan meg kell feszíteni, és még nagyon sok egyéb ennél finomabb részlet van, amire figyelni kell).

A másik dolog, hogy nem tudom, hogy állsz a szolfézzsel, de én még nem láttam, olyan klarinétost aki ne tudna kottát olvasni. Sajnos másképp nagyon nehéz gyakorolni, mert nem olyan mint a gitár, hogy csak akkordozok és már elég jól szól ahhoz, hogy elég energiám legyen fojtatni a gyakorlást. Bár ez a kisebb gond és interneten könnyen utána lehet nézni, de ha erre adod a fejed, én is szívesen segítek :)

Namost, a sorrend. Szerencsére játszok jó pár hangszeren, így kb. el tudom helyezni. Nem tudom milyen előképzettséged van, játszottál-e már hangszeren (na nem akkor elég merész pont a klarinétba fejest ugrani, zeneiskola nélkül :) ), és így mennyire vagy képben a nehézséggel. Ha be kéne sorolnom néhány hangszer közé (amit nem szívesen teszek), akkor a gitárnál nehezebb (főleg a fújástechnika és az miatt, hogy nem lehet az oktávokat egymásba átültetni (lsd. később) ezért nehezebb hangnemet tartani), a szaxofon egy elég hasonló hangszer, egy kis szájtartás különbséggel és azzal a fontos ténnyel, hogy a hangok fogása a két fő oktávban ugyanaz, tehát sokkal könnyebb tartani a hangnemet. Zongorázni sajnos csak kicsit tudok, ezért nem tudom biztosan elhelyezni, de a kétkezes zongora darab, ahol nem csak a basszusfőhang megy alul, nehezebb mint egy hasonló kaliberű klarinét darab (csak a zongoránál nem kell a fújás tanulásával bajlódni), a vonósokhoz sajnos nem értek. Összességében a hangszerek közül szerintem a nehezebben tanulhatók közt van.

És a végére ez a szóló. Sajnos, ha ilyen szólókat akarsz improvizálni (vagy egyáltalán csak lejátszani) saját szórakoztatásodra azzal még tizen évet várnod kell, vagy rettentő intenzíven gyakorolni napi jó pár órát.

De vannak könnyebb legalább ennyire jó klarinétszámok. Sok sikert és ha valami kérdésed, kérésed van nyugodtan írj :)

2014. jan. 21. 10:26
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm ezt a jó hosszú, részletes választ!

Zene képzésem kb nulla. Annyit értek hozzá amit az általános iskolában tanultam kb 6 éve utoljára :) És soha semmilyen hangszeren nem játszottam még. Reménykedtem azért, hogy nem nagyon nehéz, de akkor ráfáztam. És még a nehézség oké, de nekem meg pont az ilyen gyors, ritmusos klarinétozások tetszenek, ami gondolom még nehezebb.

Zeneiskolában mennyi idő kb amíg az alapokat meg lehessen tanulni? Kottástul, fújástechnika és az egyebekkel?

2014. jan. 21. 14:52
 3/7 anonim ***** válasza:

Hát szerintem, ha csak az alapokat akarod megtanulni zeneiskolában, és ezt elmondod a tanárnak is, szerintem az első évben megtanítja, de ehhez egy nagyon kicsi kottaolvasási tudás azért nem árt, hogy azzal ne menjen az idő. Bár aztán azt is meg lehet tanulni a klarinétóra alatt (a szolfézs persze kicsit hosszabb, de azt talán neten is meg lehet tanulni (gondolom))

Hát igen, ez a gyors virtuóz szólózás nem éppen a legkönnyebb rész, főleg hogy szóljon is valahogy.

2014. jan. 21. 17:37
 4/7 anonim ***** válasza:
Ahogy azt már előttem is írták,sok buktatója van annak,ha egyedül tanulsz klarinétozni,mert berögződik a rossz szájtartás,légzéstechnika,stb,akkor az ilyen hosszú darabokat össze-vissza fújnád,kapkodnád a levegőt,és mire a végére érnél,brutálisan fájna a fejed.Szerintem előtte furulyázz,csak utána kezdj klarinétozni.Én nem furulyáztam,zenei előképzettségem nuku volt,így ötödikben a sok lemaradást be kellett pótolnom,és azonnal klarinéttal kezdem.De nekem ez így jó,mivel jól játszom,de én mondjuk zenesuliban tanultam rajta.
2015. jan. 10. 14:36
 5/7 anonim válasza:
Üdv! Én is régóta elmélkedem egy klarinét vásárlásán, szintén saját magam szórakoztatására tanulgatnám, de ahogy leírták az előttem szólók, azzal egyet kell hogy értsek. Én legalább 9-10 éve Tangóharmonikázok, és szintetizátoron játszok. Leginkább a saját szórakoztatásomra. Mondhatni magamtól tanultam meg, de ez nem teljesen igaz, mert még az elején vásároltam szintetizátoros oktató anyagot, ami négy kötetből áll, és egész jól leírja, hogy mit hogyan. Megtanít kottát olvasni, akkordokat. stb. De ez mind kevés, hisz a rengeteg gyakorlás az ami nélkülözhetetlen. Volt már gitárom, hegedűm is, de a gitár valahogy nem az "én stílusom" volt, a hegedű pedig még nagyobb kitartást, és még több tanulást igényel, amihez szerintem mindenképpen nélkülözhetetlen egy jó tanár. A gondok már a vonó helyes húron való mozgatásakor előjöttek... Furulyához is volt már szerencsém, ha lenne hozzá oktató anyag, úgy gondolom otthon is kitanulható. Persze sok gyakorlással. A lényeg, még én sem mondtam le teljesen a klarinétról, de nem egyszerű hangszer.
2015. máj. 14. 09:13
 6/7 anonim ***** válasza:
73%
Én is klarinétozom,és játszom zenekarban is, eleinte inkább szokatlan, de nem túl annyira nagyon nehéz megtanulni :)
2017. ápr. 23. 16:28
 7/7 anonim ***** válasza:
Az A ,,túl"nem kell oda 😂
2017. ápr. 23. 16:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!