Lehet baja a szólógitár erősítőmnek ha rádugok egy
basszusgitárt?
2014. jan. 10. 18:56
2/12 A kérdező kommentje:
komolyabb válaszra vártam.. nyilván nem véletlenül létezik külön basszusgitár erősítő.
milyen komolyabbat? adjak magyarázatot is hozzá? Elvileg túlmelegedhet, én nem tudom, odáig sosem jutottam el. Volt egy kis erősítőm, rádugtam a basszusgitárt, nagyon halkan próbálkoztam, hogy nehogy túlhajtsam a hangszórót, aztán mégis túllengett a tekercs, recsegett a hangszóró. Aztán volt egy nagyobb erősítőm is, ott is ugyanígy jártam, pedig tényleg halkan gyakoroltam vele, mégsem bírta a mélységet, egy idő után szólógitárral a mélyebb hangoknál már berecsegett. emellett eléggé melegedett is, de arra odafigyeltem, hogy ne használjam túl sokat. Szóval én úgy tudom, hogy túlmelegedhet (de nem értek hozzá annyira, majd Aktív gitár úgyis szól, ha hülyeséget írok), és azt tapasztaltam (2x is) hogy a hangszóró nem basszusgitárhoz való. Ha ez a válasz is komolytalan volt, nyugodtan próbálgasd csak, ne tanulj az én hülyeségemből, neked komolyabb dolgok kellenek, mint hogy valaki segíteni próbáljon, úgyhogy hajrá. :)
2014. jan. 10. 19:19
4/12 A kérdező kommentje:
Na ilyen választa vártam, kösz. Már azt hittem hogy csak viccből írtad hogy "igen".
Neharagudj de nagyonnagy hülyeségeket írtál.. Ha tönkrement az erősítőd akkor az nagyon nem ezért volt..
Dehogy lehet baja.. fordítva is, basszusgitár erősítőre is dughatsz szólógitárt.
Eleve: tudod mennyi basszusgitáros használ direkt szólógitárhoz való erősítőt/ládát? Nem kevés..!
Nem bírja a mélyet?? Arra nem gondoltál hány nagyonmetál gitáros hangolja le a gitárját olyan mélységig mintha basszusgitár lenne? Ők ugyanolyan szólógitár erősítőt használnak mint más.
Olyan nincs hogy nem bírja a hangszóró a mélyet, olyan van hogy max nemtudja kiadni, mert nem képes rá. Megvan min és max frekvencia amit meg tud szólaltatni. De ez megint más tészta.
Szóval a kérdésre a válasz: az ég világon semmi baja nem lehet.
2014. jan. 11. 15:38
mint írtam, nem az erősítő rész ment tönkre, hanem a hangszóró. Mutass már olyan gitárost, aki legalább egy oktávval mélyebbre hangolja a gitárját. :)
2014. jan. 11. 16:39
de ha már úgyis írsz egy kommentet még, mutass olyan basszerosokat is, akik szólógitárerősítőt, és főleg szólógitárhoz való ládát használnak. Egy 4/12es láda lehet, hogy elbírja, de akkor sem szól úgy, mint egy basszusláda. Várom a példákat :) főleg a lehangolt gitárosokra
2014. jan. 11. 16:42
Én is a hangszóróval példálóztam, arra írtam hogy attól hogy egy mély hangot küldesz rá, nem fog tönkremenni, maximum nem tudja megszólaltatni.
szerintem hamar utánanézhetsz te is...
7-8 húros gitárt rengetegen használnak, 8 húrosnál konkrétan a standard E bassz E hangjára sűrűn hangolják a legmélyebb húrt. de még 7 húrosnál is megközelítik gyakran.
De amit nem kell kigoogléznod, pl én... használtam szólógitár cuccokon basszgitárt, sokáig.
2014. jan. 11. 16:50
én (bár igaz, nem írtam le), olcsó árfekvésű tanulócuccokról írtam (100ezer alatti volt mindkét erősítő), és nem vagyok hülye, tudom hogy azzal hajtottam túl. a 7húros gitár is egy kvinttel feljebb van mint egy basszusgitár, tehát nem annyira gyakori az amit te írsz. Próbáltam keresni néhányat a sok-sok basszusgitáros közül, aki szólógitárcuccon játszik, nem találtam, csak talán 1 példát. Azért vártam tőled a megoldást :)
2014. jan. 11. 16:56
10/12 A kérdező kommentje:
mondjuk ha használom a tremolót akkor ugyanúgy ki tud jönni 1 oktávval mélyebb hang és ugye attól se megy tönkre az erősítőm... úgyhogy a kérdésem hülyeség volt. mondjuk van külön basszuserősítőm is, csak azon nincs akkora torzítás meg reverb.
Kapcsolódó kérdések: