Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Melyik basszgitárral érdemes...

Melyik basszgitárral érdemes elkezdeni?

Figyelt kérdés

Ajánlanátok basszusgitárt első hangszernek? Ezek a kritériumok:

- korrekt összeszerelés, bundozás.

- 4 húr, egyelőre biztos elég lesz.

- rövid, keskeny nyak (kis kezem van). Úgy olvastam, a Jazz bass menzúra jó, de ha van konkrét márka/modell, az még jobb lenne. Lányhangszer kell, vállalom:)

- Max. 80 ezret költenék a hangszerre. Évek óta gitározom, ez csak egy plusz hobbi lesz, nincsenek komoly céljaim.

Köszi a válaszokat!

2013. dec. 24. 18:29
 1/4 sándorjános ***** válasza:

Nekem Harley Bentonom van, ez a típus

[link]

sokan mondták, hogy gagyi, vagy megbízhatatlan márka, de nekem azthiszem szerencsém volt, mert kifejezetten jól működik már két éve. Gyakorláshoz jó választás, mert bármilyen stílus jól szól rajta. Egy képzettebb zenész ismerősöm szerint beleválasztottam.

Álatában 34-es menzúrával gyártják a standard és oldschool gitárokat. Ezeken jól lehet slappelni, jó röfögős, aranykorbeli hangzásuk van.

Az öthúrosokon szoktak 35-ös menzúrával építkezni, mert az lehetővé teszi, hogy a plusz egy húr is jól szóljon. Ezeknek modernebb hangzásuk van. Gömbölyűbb, kifinomultabb, de sokkal műanyagabb is, nincs bennük olyan elemi erő.

Ha magad építtestsz gitárt szerintem érdemes a menzúrát 34-esre kérni.

Olyat nézz, amelynek a hangszedői közt van egy kis távolság, azokon jobban kitűnik, hogy melyik hangszedőt mikor érdemes használnod, azon túl mind a kettőnek hagy elegendő játékfelületet.

Olcsó gitárokhoz a Cortot ajánlom, elég megbízható márka

[link]

2013. dec. 24. 19:30
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2013. dec. 24. 19:46
 3/4 sándorjános ***** válasza:
Mondjuk mielőtt kiválasztod azt, amelyik a szemed fénye, előbb próbálj ki többet is a boltban. Esetleg olyat is, ami már nem telik ki, hogy legyen mihez mérned, például egy Fenderhez, vagy Schecterhez. A nyak fatípusa is változtat a hangzáson, bár ezt eddig nem tapasztaltam. Elvileg a minél kevésbé dús belső erezetű fák jobban közvezítik a hanghullámot (bár így, vagy úgy a hangszedő küldi az erősítőbe), ez inkább akkor szembetűnő, ha erősítő nélkül gyakorolsz, de lehet ez csak egy urban-legend. Amit érdemes még ellenőrizni: A húrláb hogy van beállítva; ha magas, akkor jobban remegnek a húrok üresen, de lenyomni őket keményebb feladat (pláne a magas hangoknál), ha túl alacsony, akkor a lefogott húr rezgéskor nekiverődhet az azt követő bundnak és zizegő, ocsmány hangot ad... ezt érdemes kerülni (viszont ezeket már gyerekjáték lefogni). Ha a bundok túl magasan vannak, vagy túl alacsonyak, akkor is ez a helyzet. A bundok anyagát tekintve érdemes a keményebb fémeket választani (mert kevésbé kopnak el). Érdemes a boltban ellenőrizni erősítővel, hogy a potméterek működnek-e (nem vicc... az enyémen nem működött a hátsó hangszedőé, mivel nem érintkezett jól, talán ez volt az egyetlen problémám. Kicserélték egy jóra, bár megjavíthattam volna magam is - nem nagy kunszt -)
2013. dec. 24. 21:37
 4/4 A kérdező kommentje:

Szuper, köszi a tippeket! Szólógitárral már képben vagyok az általános beállításokról, de minden info jól jön, ami hasznos lehet a bőgők tesztelésénél.

Most egyébként a Squier Affinity Jazz Bass a legszimpatikusabb, a netes videók alapján szép hangja van és azt olvastam, elég korrektül összerakták, nem esik szét néhány év múlva.

2013. dec. 27. 09:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!