Milyen szájharmonikát vegyek?
Szerintem drágát érdemes venni.
A hangolásnál viszont van egy kis bibi. A blues esetében nem olyan hangolású herflit használnak, mint a szám hangneme, hanem a harmadik foknak megfelelőt, ha jól tudom. Tehát a C hangolású harmonikát G-dúr hangnemű bluesban fújják, A-st meg E-dúrnál stb.
De ha tévedek, ne haragudj, csak abban vagyok biztos, hogy blues esetében nem ugyanaz a hangnem, mint a herfli hangolása.
Jó irányba tapogatózik az előző válaszoló és félig helyes is amit írt. Blues-nál a űdal hangneméhez mérten egy kvartal magasabb hangolású harmónika szükséges. Tehát ahogy írta az előttem szóló, G hangnemben írt blues-hoz C-s szájharmónika kell. A Gdúr kvartja a C ugye. Az A hangolású harmónikánál viszont téved, mert azt nem az Edúrban írt daloknál használják, mivel ott már egy kvint köz van. Tehát helyesen, az A harmonikát a Ddúrban írt dalokban használják.
Aki kevésbé van képben zeneelméletben, azoknak itt van egy lista az egyszerűség kedvéért. Elsőként a dal hangnemét írom, majd az egyenlőségjel után a hozzá tartozó harmónika hangolását!
Cdúr(dal)=F(harmónika)
Ddúr=G
Edúr=A
Fdúr=H
Gdúr=C
Adúr=D
Hdúr=E
Sziasztok!
Talán már nem is figyeli senki ezt a dialógust,
de én csak most találtam rá. Nagyon hasznos volt az infó
számomra. Köszönöm szépen! Nagy segítség a pénztárcámnak!
Kérdésem:
Moll-hangolású diatonikus szájharmonikáknál is kvart-törvény az irányadó?
Talán még válaszol valaki. Reménykedem!
Köszönöm szépen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!