Nektek nem vált unszimpatikussá a Nightwish attól, ahogy az énekeseiktől "megszabadultak"?
Nem vagyok kimondott rajongó, így csak most néztem utána, hogy Tarját csak úgy ukmukfuk egy nyílt levélben távozásra szólították fel, aztán Anettenek is elég lett lebetegednie, a banda meg megragadta az alkalmat. Nekem ezek a húzásaik nem igazán tetszenek, és megvan a véleményem róluk (az új énekessel nincs semmi bajom, meg a dalaikkal sem úgy általában, csak a többi taggal).
Más is így van ezzel, vagy csak felfújom?
Mindkét "megszabadulásnak" megvolt a maga előzménye, egyik sem légből pottyant esemény volt.
1. Tarja Turunen.
Őt nyílt levélben kérték a távozásra, ami elég epikus mozzanat volt, ugyanakkor jó reklám volt a zenekarnak is, hisz egy ilyen lépésre senki nem számított és a figyelem központjába kerültek vele.
Olvasd el a nyílt levelet, a lényeg, Tarja a házassága után megváltozott és ezt nem tolerálták a zenekarban a többiek. Ahogy ők állítják, Marcelo (a pasija) hatására változott meg.
Egy derék finn mondta a véleményét róla, Marcelo olyan volt a Nightwish-nek, mint Yoko Ono a Beatles-nek.
Egyik ilyen kedvenc történetem: Nightwish koncertnek vége, Tuomas, Marco és Emppu szépen menne hátra ahol elméletileg várná őket a jó megérdemelt 1-1 üveg vodkájuk - finneknél gyakran megesett, főleg fiatalabb éveikben, h egy-egy buli után jól bebasztak). Igen ám, de Marcelo - ki tudja mi cél vezérelte? - úgy gondolta h ez nem túl frankó és a 3 üveg piát kicserélte 3 üveg szénsavas ásványvízre. Ezt meg Tuomas-ék nem tolerálták... Ilyen dolgai voltak, és elég feszült volt miatta a zenekarban a légkör, meg hogy külön menedzselte Tarját. Tarja gyakorlatilag már tényleg csak akkor látta a többieket a bandából, amikor 1-2 órával a koncert előtt beesett, meg amint vége lett egy shownak, már lépett is le a férjével. Emlékszem 2004-es pesti koncertjük után mentünk a backstage bejárathoz hátha kijönnek autogramot osztani és már ott mondta valaki h Tarja már rég taxiba szállt Marcelo-val, úgy h ő már ne várjuk...
Marcelo idegesítően féltékeny volt Tarja-ra, nem bírta h férfiak a közelében legyenek, még a zenekar tagjait is "óvta" tőle; tavaly voltam Evanescence koncerten, egy srác mesélte aki Tarja koncert után haverjaival aláírást szeretett volna tőle, hátramentek Tarja-hoz, és amint meglátta őket Marcelo, kidobatta őket. De aztán belógtak egy másik bejáraton és sikerrel jártak, csak írom h ennyire óvta mindenkitől, és a zenekarban is ezt csinálta. Marcelo és Tarja között egy nagyon kemény házassági szerződés van, ezért nem lenne érdekük h elváljanak, mert azzal Tarja húzná a rövidebbet.
A Nightwish könyvében is említi h a szakítás tényleges oka Marcelo volt, meg h nagyon anyagias a pasi. És tudjátok h mi lett a következménye annak, h ezt leírták a könyvükben? Marcelo 15ezer eurora beperelte a Nightwisht ezért az állításáért. Még h nem anyagias... xD Nem tudom h mi lett a pereskedés végkifejlete, vagy h tart-e még.
Nem jó olyan emberekkel együtt dolgozni, ahol állandó a feszültség. (Gondolom ezt mindenki megérti és tapasztalta már.) Ezért repült Tarja. Persze ő kirobbanthatatlannak érezte magát a zenekarból és hitte h nélküle a bandának is vége, ezért érezte úgy h egy kis "zsarolás" belefér a részéről, de aztán jól meglepődött amikor kitették a szűrét.
Tuomas az "emlékére" írta a 'Bye Bye Beautiful'-t, a 'Master Passion Greed' dala pedig Marcelo-nak szól.
Tarja is írt vissza dalt, pl. az 'Until My Last Breath', vagy a legutóbbi '500 Letters'. Remélem Tuomas nem fog reagálni rá.
2. Anette Olzon
Tudjuk h Tuomas kissé el volt borulva 2005-06 táján, ez van, mindenkinek vannak depressziós korszakai az életében, de ezért nem kellett volna bevenni egy ilyen átlagos hangú nőt a Nightwish-be. Én úgy tudom h Tuomas mást akart választani, de Ewo beszélte rá Anette-re. Popzenében általában bejön ha valaki rázza a hátsóját, még ha az éneklés nem erőssége, szerintem ezért választották, mást nem tudok elképzelni... Amikor először feltették tőle az 'Eva'-t h bemutassák én totál kiborultam tőle, jó ég ez most komoly? 2000 jelentkezőből nem találtak alkalmasabbat? Esetleg elmehetne Disney hercegnőt énekelni vagy valami folkosabb témát, de nem ide. Egy Tarja után ez nagyon színvonal zuhanás volt, és sokan oltották is érte, de nem ő tehet róla és szó mi szó nem illik a hangja a Nightwish-be, meg úgy általában nem egy "metal-hang". Tuomas említette párszor interjúban, h sokszor érte Anette-t attrocitás, beszólogattak neki, pl. pár éve Vizovice-ben koncert közben elkezte skandálni a nép h "Tarja! Tarja! Tarja!", ami sztem elég tarhonya dolog volt, de tükrözi sok ember véleményét.
Minek kellett olyan énekesnőt választani, aki egy csomó dalt el se tud énekelni, ilyen h 'She Is My Sin'? Egy alapmű. Vagy 'Elvenpath'... abba sincs semmi extra ami énekelhetetlenné tenné, a régi dalokhoz sem kell operaénekesnek lenni, bármelyik mezei szoprán elénekli őket.
Anette sose volt Nightwish rajongó, nem is volt az ő stílusa ez a fajta zene, egy ismerőse mutatta neki, mint "munkalehetőséget" és amikor megkapta a posztot, később is látszott rajta, h neki ez az egész nem több mint egy jó fizető állás. Tarja legalább csinálta a műsort a színpadon, Anette meg csak kiállt és egy helyben végigdarálta az énekelni valóját. Kb. olyan lelkesedéssel mint amikor a Pistikét kihívják felelni h szavalja el az újonnan tanult Petőfi verset. Nem érzett rá a dalok ízére, nem érezte magáénak Tuomas "lelki tájképét" és ez a hozzáállásán is kitükröződött.
Komolyan, rajongóként ott tombolunk és vigyorogva éneklünk az első sorban, és ott áll az a fapofa középen... Egy kicsit lelkesebb hozzáállást várna az ember egy ilyen híres zenekartól, még akkor is ha ugyanazt a dalt hetvenedszerre kell élőben énekelnie 1 év alatt. Legalább színlelte volna, hogy jól érzi magát.
Anette-n csattant mindig az ostor, ő az énekesnő, még akkor is ha Tuomas a fő felelős amiért a zenekarba vette. Persze belátta utána h nem minden arany ami fénylik, az állandó oltogatás őt is zavarta, tudjátok milyen maximalista és mindig is a legjobb minőségre törekedett és nehezen viseli ha kritizálják. Tényleg olyan Tuomas, nagyon sértődékeny, úgy be tudja vágni a durcit, ha valami olyat mondanak neki ami nem fér be nála a képbe, főleg olyantól akitől meg pláne nem számítana erre...
Sok interjúban találkozni az ehhez hasonló kérdésekkel: Nem bántad meg, h Anette Olzon mellett döntöttél? - Nem, nagyon elégedettek vagyunk vele. Az interjú készítők már csak "gonoszságból" is feltesznek ilyesmi kérdéseket, persze erre mást nem lehet válaszolni, mert az túl illúzió romboló lenne.
Anette sem érezte magát jól a zenekarban, ami még az elején jó bulinak tűnt, az terhes lett számára és már az első turné második felvonásánál kiborult a sok koncertezéstől. Egészen addig, a Wishmaster, Century Child, Once, DPP albumok után pl. ezeknél az albumoknál mindig 2x léptek fel Magyarországon. Utána ígérte Tuomas, h az Imaginaerum már csak egy fordulós lesz, h ne legyen annyira megterhelő a csajnak.
Nem "dobták ki" azért mert beteg lett. Tényleg rosszul lett szeptember végén belázasodott meg hányt, kórházba került, de ezért még nem dobnának ki senkit. És nem is ő mondott fel, még esze ágába sem volt ott hagyni a Nightwisht. Mikor bent volt a kórházban, h ne maradjon el az aznapi buli, megkérték a Kamelot-ban a 2 vendégénekesnőt, h helyettesítsenek már aznap estére, ez volt tavaly szept. 28-án. Másnap 29-én már mondták h most már minden oké a zenekarban, de ez volt az utolsó Nightwish koncert Anette-tel. Okt. 1-től meg már Floor Jansen énekel a Nightwish-ben.
Anette állítólag nagyon kiverte a balhét, h hogy képzelték h nem halasztották el és nélküle tartották meg aznap a koncertet. Szerintem ez volt az a pont, amikor elbeszélgettek a zenekar tagjai tényleg szükségük van-e itt még egymásra vagy inkább váljanak el az útjaik. Akkor még sem Anette, sem a Nightwish oldaláról nem említették h terhes lenne, csak olyat említettek h ciszta van a máján. Az h terhes lett, úgy tudom csak az idén derült ki. (Attól ők még tudhatták.) Hivatalosan közös megegyezéssel távozott. "Az utóbbi időkben egyre nyilvánvalóvá vált, h a zenekar irányvonala és szükséglete nem egyezett és ez vezetett a szakadáshoz, amit nem tudunk helyre hozni."
Szerintem már a levegőben lógott, h más énekesnővel kéne folytatni, bár arra nem hiszem h bárki is számított, h pont turné közben lesz egy ilyen váltás, a lényeg h megtörtént és mindenkinek jobb lett, Anette-nek is, hisz nem kell tovább idegeskednie, családjának élhet békében, és a Nightwish-nek is jobb hisz kitárultak a lehetőségek.
Tuomas-t amikor kérdezik h miért váltak meg Anette-től, akkor lepattintja a kérdést, h abban a pár mondatos kiadott közleménynél többet ő sem óhajt beszélni az ügyről, Anette-t is amikor kérdezik interjúban, ő is csak sajnálja h így alakult de némi sértődöttség kiérződik szavaiból.
3. Floor Jansen
Na őt még nem tudni meddig marad, de jó hangja van élőben, széles skálán mozog a hangja, szoprán (kicsit operás) és rock stílusban is énekel, úgy h Tuomas tuti kihasználja a képességeit, most h turnéztak együtt egy csomót, legalább letesztelte. :D
Biztos örül a lehetőségnek, mert most alá tették a viharparipát és ezzel a hírnév is együtt jár. Bár tuningolnak majd az imidzsén mire jön az új album, ami kb. 1 év múlva esedékes. Jövő télre legalábbis már ígérik az új turnét.
Az új album valószínű a Tarja-érát idézi majd, olyan Once 2 lesz szerintem, tehát kicsit rockosabb és jól dörren majd. Remélem Tuomas sok szép szerelmes dalt ír megint, mint a régi szép időkben <3, a "szokásos" elemekkel, vágyódással és egy csipet melankóliával. Pár hónapja mondta egy interjúban h már 3 dalt írt, a negyediken is dolgozik, végül is jövő júliusra kell összeállítania a demókat. Azóta már biztos van megint újabb szerzeménye.
Kérdésedre válaszolva, amikor kirakták Tarja-t, nekem unszimpatikussá vált a banda, évekig tartott kiheverni utána a sokkot (szó szerint még bele is betegedtem), de ha látod az okokat, akkor könnyebb túlesni ilyesmin, bár az a levél elég gyerekes volt.
Amikor Anette is elment, szinte olyan érzés kapott el mintha egy örök vihar verte országban végre kisütött volna a napocska.
Szóval most a Nightwish nálam a kifejezetten szimpatikus kategóriában van, Karády Katalin szavaival élve: "Sokkal jobban szeretlek, mint máskor". :))
1. Aki elsőnek volt, az folyton kornyikált más sipákolt és kocka feje volt.
2. A második azt hiszem az meg valami molett.
3. Azt hiszem most van egy sovány csaj + sok pic*sa. De legalább megkaptuk hogy nem kornyikálnak, na meg persze a szakállas ürge a kedvencem még benne van, úgyhogy nekem semmi bajom az együttessel.
4. Mivel már nem kornyikálnak benne, nem unszimpatkus. Már rég vártam hogy az első énekes eltűnjön.
a mostani csaj sovány? hát ez jó... én inkább egy nagy tehénnek látom. ráadásul inkább hajaz egy rossz transzvesztitára mint nőre. ha valaki, hát ez a némber aztán totál nem illik a bandába. kit érdekel, hogy jó hangja van, ha kinézetre egyáltalán nem illik a képbe. az csak az egyik dolog, hogy még Tuomas fejéről (aki kb 190 centi)is ülve eszi le a galuskát. de hogy a hatás még röhejesebb legyen, rendre a kb 160 centis Emppu mellé állítják ezt a rakás szerencsétlenséget. már nem is nézek róluk még csak képeket se, mert ha meglátom, olyan röhögőgörcsöm támad, hogy belefájdul a hasam.
ráadásul valami olyasmit is hallottam, hogy valami depressziós liba, és hogy az előző együttest is azért hagyta ott, mert majdnem bedilizett. még rá is kérdeztek Tuomasnál, hogy nem fél, h őket is otthagyja majd a szarba? de hát Tuomi azt mondta, minden oké lesz... hát, majd elválik. de egy biztos. ezzel a sok cserével teljesen hiteltelenné váltak. jobb lenne ha hagyná a francba a nőket, és végre felnyílna a csipája, hogy 2002 óta velük van a legtökéletesebb énekes
jah, és az Anettes sztoriról meg annyit, hogy ŐT legalább nem kirúgták. ha a baba nem szólt volna közbe, még mindig ő lenne az énekesnő. és megnyugtatok mindenkit, a banda nagyon is tisztában volt azzal, hogy Anette babát vár, mivel Anette már tavaly nyáron tudta. ezért volt megbeszélve, hogy Floor lép a helyébe. csak az állandó rosszullétei miatt egy hónappal előbbre kellett hozni a belépését. Anette iszonyatosan rosszul viselhette az első hónapokat, és ő is belátta, így nem léphet színpadra.
a hisztiből se igaz semmi, egyszerűen csak szarul esett neki, hogy őt otthagyták a kórházba kínlódni, és még annyira se voltak hajlandók, hogy legalább telefonon közöljék vele, hogy "bocs, de miattad nem fújjuk le a bált, hanem lecserélünk két libára, akik még a szöveget se ismerik, de nem baj, a sónak mennie kell"
még jó, hogy kiakadt szegény. nem hiszem, hogy Tuomas is szó nélkül tűrné, hogy a többiek őt pótolnák valakivel, aki szart se ért a NW számokhoz, de akkor is csak elklimpírozik valahogy, mert ugye "pénzt vissza nem adunk"... szóval valahol azért érthető volt Anette reakciója.
és az sem igaz, hogy nincs hangja. azt hiszem, ha így lenne, nem állna gyerekkora óta színpadon, már rég megmondták volna neki, hogy "szori, de szar a hangod, inkább kapálj"... de nem mondták neki, ergo, Anette igenis egy tökéletes hangú énekesnő. egyetlen bűne az volt, hogy Tarjuska helyébe merészelt lépni úgy, hogy nem falzettben énekel. de gondolom ezt sem azért tette, mert ő így akarta, vagy mert nem tudna úgy énekelni. igenis tud. csak Tuomas kifejezett kérése volt, hogy ne "Tarja-klón" legyen. az már csak hab a tortán, hogy most viszont épp egy Tarja-klónt választott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!