Milyen mélyláda kellene egy bmw e36 sedanba? 4ajtós!
Reflex? Zárt? Bandpass?
és wattba kb mekkora?:)
Sedanba a legrosszabb hifi-t szerelni, mármint hangzás szempontjából.
Az meg, hogy milyen láda kell attól függ mire akarod használni.
Ha kövér mélyeket akarsz, tehát képletesen szólva azt akarod, hogy leverje a veséd a mély, akkor szigorúan Reflex ládát szabad csak venned.
A reflex ládáknak van a legnagyobb hangnyomása, viszont elsősorban elektronikus és rap és hasonló "kommerszebb" zenékhez ajánlott. A reflex ládák általában 50Hz környékén adják le a legnagyobb hangerőt, a többi tartományban hajlamosabbak elhalni, elhalkulni, erőtlenné válni.
Ha a minőségi zenehallgatás a cél akkor szigorúan zárt ládát szabad venni. Ezeknek sokkal szélesebb a mélytartománya tehát a 30hz-et ugyanolyan szépen és egyenletesen szólaltatja meg mint az 50hz-et, viszont csak a fülednek okoz élményt. Nincs igazán komoly hangnyomásuk.
A Bandpass ládáról lebeszélnélek, mert nagyon nehéz jó ládát csinálni. Ritka a jó, széphangú gyári bandpass láda.
Watt megint egy elhanyagolható szempont, nekem 2x400watt-os ládám volt (2x200w rms) és hangnyomásversenyeket nyertem vele. Próbáltam előtte 1000wattos mélynyomót is és az fele akkorát szólt. Itt igazából egy jó mélynyomó szériát kell találni, amihez tökéletes kialakítású és méretű láda kell. Ha egy profi ládát sikerül szerezned akkor akár már 200-300watt rms teljesítménnyel falat lehet bontani! :D
Jah még annyit hozzáfűznék a watt dologhoz, hogy nem írtam le, hogy a hangszóróknál az amit ráírnak szám mondjuk, hogy 1000watt azt úgy hívják zenei teljesítménynek, ez egy marketing eszköz. Azt jelenti, hogy egy nagyon rövid ideig ekkora terhelést bír elviselni a hangszóró. Ez kb ilyen hasraütésre ráírt szám, semmi jelentősége nincs. Van egy másik adat a színuszos vagy más néven rms terhelhetőség, ez a lényeges adat, ez jelzi, hogy hány watt terhelést képes elviselni hosszú távon a hangszóró.
Ugyanez van az erősítőknél is csak ott nem elviseli az adott watt számot hanem leadja a cucc!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!