Létezik, hogy nem megfelelő húrkészletet tetettem fel?
ezt én is tapasztaltam, ha valami ilyesmire gondolsz
sok dolog csinálhatja, én a következő segítséget kaptam ehhez:
"A libegést okozhatja a nyak, a rugók, a húr és esetleg a test. Látni kellene. Melyik gitár ez? Hány rugó van a gitárban? Milyen húrok vannak rajta?
Lehet, hogy a húrok okozzák a hullámzást. Felhúrozáskor érdemes arra figyelni, hogy a kulcsokra max. kétszer tekeredjen fel a húr. Amikor csévéled fel fel a húrt a kulcsra, akkor az is történik, hogy a húr a test fölött megcsavarodik. A megcsavart húr pedig nem tud szabadon mozogni, és libegős lesz a hangja. Ha a Cort csinálja ezt, akkor szorítsd le a satukat, majd nyomd le a tremolót, hogy libegjenek a húrok, és engedd ki a húrokat a tremolóból. Aztt fogod látni, hogy a a babákban lévő húrvég elfordul a testtől, és ügyeskedned kell (meg kell csavarnod a húrt) ahhoz, hogy a babába visszatedd a húr végét. Ez a nem szerencsés húrozás miatt van. Ilyenkor a húr végét le szoktam vágni, felengedem a nyakon a satut, egy keveset visszaengedek a húrból és tremolóba újból befogom. Így m már kisebb lesz a csavarodás a húrban.
Lehet, hogy a rugók okozzák a libegést. A rugók is úgy működnek mint a húrok. Pengesd meg a rugókat, azoknak is van egy hangmagassága, ami nincs "hozzáhangolva" a húrokhoz. Ha a rugó hangja (vagy valamelyik felharmónikusa) közel esik egy tiszta hanghoz, akkor az összerezonál a húrokon lefogott hangokkal, és kialakul ez a libegés. Ilyenkor érdemes a test hátán a rugókat tartó lemezt átmozgatni, az egyik csavart befelé, a másikat kifelé engeded. Ezzel "elhangolod" a rugókat, miközben ez együttes húzóerejük megmarad. Így már kevésbé fognak rezonálni a húrokkal. Én szoktam a rugók belsejébe egy kis ruha darabot húzni, úgy hogy ne legyen szorosan a rugóban. Ez tompítja a rugók rezgését.
Ha a nyak okozza, akkor érdemes átmozgatni a merevítő pálcát a nyakban, de ez már csak nagy szerencsével segíthet.
Érdemes a nyaki hangszedőt is lejjebb engedni, van, hogy a nyaki hangszedő mágnese téríti ki a húrt a normál lengésből.
A testtel sokat nem lehet kezdeni, esetleg a nyakzseb és a tremoló elmozdításával lehet egy kicsit "hangolni" a testen."
Ebből van pár dolog -pl merevítőpálca- amihez jobb ha nem nyúlsz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!