Meg lehet tanulni egyedül hegedülni?
Nem, nem hiszem hogy meg tudsz tanulni egyedül.
Én 7 éve hegedülök, úgy mondom ezt. Nem könnyű még így sem, főleg egyedül nem.
Különben ha már az alapok meg vannak, onnan már "könnyű", de a legfontosabb az benne, hogy sok ideje legyen a kezedben. De előtte kellenek az alapok, amit viszont szinte képtelenség egyedül(jól) megtanulni...
Vedd példának Lajkó Félixet :) Minden csak akarat kérdése... lehet, hogy ne úgy tartja a hegedűt ahogy kéne, meg a vonót se és még a tartása sem túl szép, de nem ez a lényeg véleményem szerint...
Én is egyedül tanultam hegedülni, ha ez bíztat :D Neten nagyon sok anyag van fennt és nagyon sokból lehet tanulni. Ha jó a hallásod, akkor könnyen megy, nem kell hozzá kottaolvasás, meg zeneelmélet, úgy gondolom. Szóval hajrá :)
Őszintén szólva, nehezen. Legalább az alapokat vegye át veled vki. Néha nem értik az emberek, hogy ha elengedjük a bal kezünkkel a feltett hegedűt, miért nem esik le. Mert nem a bal kéznek kell tartania, hanem a kulcscsontnak. Ezen kívül a helyes vonóhúzás (mennyire dőljön be a vonó, hol játssz, stb...) Hogy a kisujjat behajlítva használd a bal kézen, hogy vonóváltásnál mozogjon a csuklód és az ujjaid, jobb kézen is legyen behajlítva a kisujjad, és az, meg a mutató ujj csak támasz legyen, a másik hárommal kell tudni megfogni.
Csak azért jó, ha az elején látja egy tanár, vagy hozzáértő, mert rengeteg olyan lapa dolog van, amire nem is gondolád, hogy figyelni kell, és legtöbb esetben csak a tanár veszi észre, h rossz. De ha az alapok megvannak, utána darabokat tanulni már meg tudsz egyedül is.
u.i.: Nem tudom ez segít-e, de ha megtanultál valamit, esetleg játszd fel videóra és küldd el nekem, és megmondom, ha esetleg vmi technikailag rossz, hogy ki tudd javítani. (Bár én sem vagy hegedűtanár, csak relatíve sok - 12 éve hegedülök. Sok sikert és kitartást! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!