Aki hegedűl annak nem vágja be az ujját a húr?
Nagyon megtetszett a nagybőgő. Tanulmányoztam videókon ahogy játszanak rajta. És szinte fájt látni ahogy az ujját az illető fel-le mozgatja a húrokon, anélkül, hogy felemelné.
Nem vágja szét az ember ujját hosszútávon?
Én is hegedülök, 6 éve, de nem fáj. Ahogy az előttem szóló hegedűs is mondta, csak akkor fáj, ha nagyon vizsgálgatom. Nekem sem kemény az ujjam vége, nincs megkeményedve, egyszerűen nem érzem már. Kezdetben sem fájt. Minden nap szoktam játszani, de ha kimarad 1-2 hét, akkor fáj egy picit.
A nyak azért is sebesedhet ki, mert a hegedű aljánál van egy picike fém darab, és az bizony fáj ha a kulcs csonttal érintkezik, épp erre találták ki a válltámaszt, vagy kezdőknél a szivacsot.
És nem, hiába tudok hegedülni, csellózni nem tudok. Teljesen máshogy vannak a hangok helyei... Mármint én azt szoktam meg, hogy a vállamon van a hangszer, és nem azt hogy ülök hozzá. Más a kettő, én nem tudnék csellózni. A hegedű mellett gitározok is, és az sem fáj.
11-es vagyok...
Azt kifelejtettem, hogy ha a húron csúsztatjuk az ujjunkat, ami mindig megtörténik, azért nem emeljük fel az ujjunkat, mert akkor már lehet, hogy hamisan játszanánk, nem találnánk ugyan oda vissza, amellett pedig a hangszert is elejthetjük, ha nagyon gyors a darab.
pl több etűd... azok ujjgyakorlatok
Köszi.
Azért vicces, hogy arra gondoltam, hogy a sok "huzavonában" elvágódhat az ujj, de a nyak még nagyobb veszélyben van. :D
Az első hegedűs vagyok. Én is párnával játszom(nyilván), nem a kulcscsontom sebesedik ki, hanem a nyakam. de az csak a sok gyakorlástól. de csak 1-2x volt hogy fájt is. nem fáj, inkább csúnya.
nem tudok más vonós hangszereken játszani, de nagyon valószínű hogy sokkal könnyebben megtanulnék, mint aki még nem játszott vonós hangszeren. brácsa nagyon hasonló, annál van egy pici átjárás(a brácsások többnyire hegedűn kezdik). de máshol vannak a hangok, még 2 hegedűn is. szóval ha új hegedűn játszok, akkor kb 2 hónap amíg teljesen megszokom. és nem jó ha az embernek több van mert akkor mindegyiken egy picit hamis általában. meg a brácsa másmilyen kottából olvas, brácsakulcsban. de mondjuk a brácsába sztem 1-2 év alatt belejönnék, de már a nagybőgőhöz hogy szépen hallgathatóan játsszak, gondolom több idő kéne.
de ne a húroktól félj, lesz ott több nehézség is, nem a fájdalomtól kell félni :P első pár évbe elég hallgathatatlan:DD
remélem segítettem.
köszi!
Laikusként azt gondolnám, hogy majdnem mind egyremegy. Bár sejtettem, mert felvi.hu-n néztem, hogy külön szak van mélyhegedúre, gordonkára, hegedűre.
Nem viccből, de arra is kiváncsi lennék, hogy mi van akkor ha elpattan egy húr. Én zongorázni tanultam, nyilván ott elzártan vannak, de vonósoknál szabadon, hegedűnél közel a szemhez.
A második hegedűs vagyok :D
Úgy tudhatod meg, hogy le kell cserélned a húrt, ha elkezded lassan húzni rajta a vonót, és más hang hallatszik a végén mint az elején. Na akkor már nincs sok hátra neki.
Nekem 2x szakadt el. Egyszer a vonóm nekiütközött a kulcsoknak, egyszer meg lehangolódott és a kulcsokkal akkorát tekertem, hogy elszakadt.
Még két hegedűs kell és már lesz egy vonósnégyes!
És miért van a hegedűnek olyan bajusza a húrok mellett kétoldalt? Van funkciója a hangzásban?
Azt hiszem tudom mire gondolsz, és igen van. Ott van bent a lélek is, és az segít, hogy a hang kijöjjön.
Szintén a második hegedűs voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!