Amadeus film és Mozart/Salieri életének összehasonlítása. Válaszolnátok a lenti kérdésekre?
1. Salieri tényleg sárga házba került élete végén?
2. Mozart valójában is ennyire elszegényedett és depressziós lett élete végére?
3. II. József császár tényleg betiltotta a Figaro házasságát és a balettot az operákban?
4. Salieri tényleg udvari komponista volt?
5. Tényleg ilyen kevésszer játszották a Don Giovannit és a Figaro házasságát?
6. Mozartról tényleg terjedtek ilyen hazugságok(?) hogy molesztálja a tanítványait?
Sajnos,csak most találtam rá a kérdésre,de azért válaszolok,hátha még érdekel.
1.
Igen,tényleg bezárták,mert Mozart megmérgezésével vádolta magát./aztán igazából lett ott minden,Constanze azt állította,hogy Mozart már pár nappal a halála előtt mérgezésre gyanakodott,de állítólag a halálos ágyán Salieri azt mondta,hogy sosem tett ilyet.(Én spec. olyan nőre nem igazán hallgatnék,aki nem megy el a férje temetésére,csak később megnézi a sírt,de ez személyes vélemény.)Egy biztos,hogy semmi sem biztos :) Mozart holteste nem került elő (nem is fog valószínű) így nem lehet megállapítani a halál okát,de egyébként egész életében beteges volt. Salierinek egyébként oka nem nagyon volt,mert a korban sokkal elismertebb,és híresebb zeneszerző volt Mozartnál,és állítólag csodálta Mozartot.
2.
Szerintem egy kicsit ezt a részt kidomborította a film,az biztos,hogy nem élt nagy lábon (sosem volt az a kifejezetten gazdag,ugye nem volt annyira híres zeneszerző.(Na most azért ne arra gondoljunk,hogy a szomszédon kívül senki nem ismerte,nagyjából Bécsben ismerték(el) /persze nem csak ott,de ott a legjobban/,míg mondjuk Salierit azért sokkal több helyen./Nagyon nem volt középszerű/
Visszatérve :P állítólag tényleg volt,hogy pénzt kéregetett,és biztosan folyamatosan keresett pénz keresési módokat,de szerintem annyira azért nem volt éh-halál szélén.
3.Arról nem tudok,hogy be lett-e tiltva,de a Figaro házassága Bécsben nem aratott nagy sikert,viszont Prágában igen.(Ennek azért van oka :) )
4.Volt udvari karmester is,én inkább kiemelném,hogy a bécsi konzervatórium alapítója,majd igazgatója volt.
5.A Don Giovanni ugyanúgy,mint a Figaro házassága Bécsben nem,de Prágában nagy sikert aratott,viszont később Bécsben is nagy sikereket ért el,főleg a Don Giovanni
6.Erre már válaszolt az előttem lévő,persze bizonyíték erre sincs,csupán feltételezés.Egy biztos volt egy magatartása Mozartnak.A filmben azért egy kicsit erősen kihúzták,de állítólag tényleg nagyon kevés embert ismert el,és beképzelt is volt.
UI.:
Azért ez is csak egy film (hozzátenném,hogy kifejezetten jó),de inkább a néző szórakoztatására szolgál,mint,hogy a valódi tényeket tárja fel.Az élet azért nem olyan izgalmas,hogy egy filmbe változtatás nélkül betegyük,mert mindenki jól aludni rajta :).
Sok minden hiányzott,sok mindenből több volt,de azért nagyjából tényleg így lehet elképzelni Mozart életét,de azért ha zeneakadémiára mész és Mozart életét kell leírnod,ne a film tartalmát írd le :)
Én nagyon hiányoltam pl:Mozart gyerekeit (azt nem értem mért csak egyet raktak bele,de történet szempontjából mindegy is),II.Lipótot uralkodóként.
De végül ne feledjük azért,hogy Salieri a fő szereplő,de róla sem sikerült túl sokat megtudnuk.
Kicsit hosszúra sikeredett,de ez csak így működik,remélem segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!