Csík zenekar: Csillag vagy fecske című számában mit jelent a csillag vagy fecske? Mire utal?
Igazából eredetileg Kispál és a Borz szám! De leírom neked, miről szól. Néha elkél az útmutatás egyes dalokhoz a Kispál esetében. Ez az én értelmezésem, ha esetleg idetéved Lovasi András, javítson ki. Ugye arról szól a szám, hogy valaki vár rád. De nem jöttél el. Aztán belenyugszik, vagy valami ilyesmi, hogy :
"Tudtam, hogy nem is jössz, este csillag voltál, nappal meg fecske." Nappal fecske képében voltál ott, este pedig csillagéban. Szerintem ennyi.
Amúgy FERGETEGES ZENE!!! :)
Szerintem ez butaság.. Én is sokat gondolkoztam rajta, hogy miről szólhat igazából ez a dal, és arra jutottam, hogy semmiféle nőről/szerelemről nem szól.
Szerintem az a lényege, hogy az ember úgy éli végig az életét, hogy valamit folyton vár. Mindig azt hiszi, hogy egyszer csak eljön "a" jobb világ, aztán az élete végén rádöbben, hogy nem jött el. Olyan volt az a valami, amire várt, mint egy csillag, vagy egy fecske. Egy megfoghatatlan, távoli dolog..
Egy szó mint száz-az elmúlásról, a be nem teljesült álmokról szól, miket végül is nem is bánunk, hogy nem teljesültek be.
Szerintem.. De javítsatok ki, ha rosszul értelmezem.. :)
Sziasztok.
Egy kedves élményem fűződik ehhez a dalhoz. A barátommal, Tamással jártunk nemrég Győrben. Elmentünk egy kocsmát meglátogatni, de mivel vasárnap volt, azt zárva találtuk. A következő próbálkozásunk már sikeres lett. Bementünk a kocsmába és elkezdtünk sörözni. A felét önthettük le, mikor Tamás elkezdett mesélni: "-Ismered a Csillag vagy fecske dalt a Kispál és a Borztól? Tudod, ahova akartunk az imént menni, azt a helyet úgy hívják, hogy Fecske és ahol éppen most vagyunk az a Csillag. Ezeknek a kocsmáknak a tulajdonosa egy olyan személy, aki jóban van Lovasival és valószínűleg egyszer Lovasiéknak is hasonló problémájuk támadhatott: hogy hova üljenek be, Csillag vagy Fecske?
Azt nem tudom, hogy a dalnak mi a metaforikus jelentése, de a ebből a problémából indult ki az ötlete.
Nekem mindig ez a vers jut eszembe róla:
Gyurkovics Tibor: Vágy
Ami után kapkodsz, elvész,
Amit elengedsz, megfogod.
Karodba röpülnek a fecskék,
S magadra hagynak a csillagok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!