Orfeus Violin Bass szakadt nyakmerevítő pálcát hogy érdemes javítani?
Sajnos teljesen le vagyok pukkanva, és szerencsére némi odafigyeléssel meg tudom javítani, de látom azért, mennyi szívást rejteget a dolog.
A fejen az állítócsavar tövénél szakadt le a menetes szár, de mivel nincs kellő "nagy, közös tapasztalat" a típussal kapcsolatban, nem tudni, hogy mivel jár egy mélyebb furat, és mivelhogy merőlegesen hozzáférhető a pálca vége (túlzás, hogy hozzáférhető, pár mm mélyen van a lyukban), vésegetni kell, hogy szemből is neki lehessen menni egy kis fúró-maró végű, alkalmas célszerszámmal (amit inkább megcsinálok, kb 50000Ft spórolás). A pálca vége egész mélyen menetes, ez látszik jól, mert nem egy kis passzos lyukban van, hanem teljesen be lehet látni a pálca hornyába. Vagyis végigér a véset.
Az ismeretlen szerelhetőség és a látható helyen vésés miatt gondolnom kell arra, hogy talán más módszerekkel is jó volna számolni... A leggyakoribb a fogólap lemelengetős módszer, érzéssel és óvatosan, akár otthon is. Szépen, szakaszról-szakaszra. Ez szimpi. Csakhogy a fogólap elég érdekes: ilyen fehér, krémszerű műanyag valami van rajta körbe (talán csak festék, később kísérletezgetek nem látható helyen), és azt már nagyon nem mondanám biztosra, hogy a megjelenését vissza tudnám állítani szépen a mostanira. Tulajdonképpen ez a bajom: nem szereltem még gitárt úgy, hogy ragasztást bontsak, de csak mert úgy tudom, hogy nem kenyerem a festegetés... Ez persze nem válóok, fő, hogy a helyére kerüljön vissza a lap, és hogy tiszta legyen az új pálca fészke, legyen zörgésmentesítve, mozogjon könnyen, és lehetőleg ne rozsdaette gyötrelem legyen belőle pár év alatt.
Láthatatlan helyen is lehet ügyeskedni: a nyak leszerelésével (három csavar fogja) néhány apró furattal kideríthető, hol érdemes nagyobbat fúrni, hogy szép árkot véssen az ember a pálca másik végéhez, amit el lehet dugózni, síkba lehet csiszolni egy teljes csere után, és esetleg így is kiderül, hogy mitől törhetett le a csavar, és ki lehet tisztítani a vésetet is, még ha nehezebben is. Most ott tartok, hogy ezt erőltetném, de jó lenne, ha valaki, aki jártas hangszerjavításban, megerősítené, hogy ez jó út lehet, vagy lebeszélne a francba, esetleg elmondaná, mire kell nagyon ügyelni, főleg ha az ember famunkákban is csak annyira jártas, hogy néha-néha kellett csinálnia ezt-azt, nem mindig egyszerűt, és azért józan ész és google akadt hozzá...
A nyak nem nagyon rossz, kb 2mm a max húrmagasság az utolsó bundhoz fentről szorítva. Ilyen nulladik bundos (lehet rosszul mondom), tehát asszem elég volt az utolsóra letenni a húrt, hogy jó vonalzó legyen.
Képeket kreálok később, kérésre külön is nagy buzgalommal, és mondok arról a fogólapról többet is nemsoká, csak már eleget bütyköltem ma... :)
Szóval a kérdés ugye: hogy érdemes javítani?
1. fejen körbefúr, alátét, anya
2. fogólap lemelegít, pálcacsere
3. nyakon a testbe tolt, rejtett részen pálcát megkeres, kicserél
A hármassal van bármi gond? Azt csinálnám szívesen.
Bocs a prózáért, nem tom mi vót...
Emlékeim szerint az Orfeuszok eléggé a gyenge minőségű kategóriába estek, tehát szerintem nem sok értelme van ezzel kínlódni, ha csak nem fűződik hozzá valami személyes emlék, vagy pusztán a szakmai kihívás miatt.
A célszerszámos javításról itt írtam:
A fogólap leszedést nem javaslom, baromi macerás szépen megcsinálni és utána szépen összerakni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!