Megírnátok nekem hogy a kottázásnál a harmadik vonalról merre megy a szára, ha sima tá?
Bármelyik irányba mehet. Úgy szoktuk csinálni, hogy a lehető legkevésbé lógjon ki, tehát ha fölötte vannak előtte-utána hangok, akkor mindnek lefelé megy, ha alatta, akkor mindnek fölfelé. Ha előtte pl. alatta vannak, és utána meg fölötte, akkor mindegy.
Néha azt is megsértjük, hogy a középső vonal alattiaknak fölfele kéne menni és viszont, ha a kottakép úgy kívánja. Nem olyan kemény szabályok ezek.
Ahogy előttem is írták, a harmadik vonalon - tehát a g hangnál - mindegy. Ha pl. magas c-vel kezdődik a darabod, lefelé, ha alsó c-vel, felfelé. Ha a kezdet maga a g, az utána következő hangoktól függően írjuk. Nagy általánosságban az á-tól - tehát a harmadik vonal fölötti köztől kezdve - szoktuk lefelé jelölni a hangjegyek szárát.
Ha még csak szolmizációs formában tanulod, akkor a dó', szó, dó, lá hangokról beszéltem.
Persze, hogy nem g, hanem h (ti), köszönöm a helyesbítést... Milyen h.ülye vagyok, pedig itt a zongora az orrom előtt!
Bocsánat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!