Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Gitárra lehet venni vagy...

Gitárra lehet venni vagy házilag rátenni valami hangtompító féleséget?

Figyelt kérdés
"Csak" egy nylonhúros klasszikus gitárról van szó, de szeretném a lehető leghalkabbra sikeríteni a gyakorlásokat.

2012. dec. 28. 17:57
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

A gitártest (korpusz) és főleg a rezonáns tető (fedlap) a húr rezgéseit közvetítve a korpusz belsejében lévő levegőnek megmozgatja azt. Minél nagyobb a levegő mennyisége, amit meg tud mozgatni és a rezgés intenzitása, annál hangosabb lehet.

A hanglyuk egy akusztikai csatoló, ami a környező levegő és a gitár belsejében lévő rezgésbe hozott levegő közt teremt kapcsolatot.

Ez természetesen a húrok "továbbrezgésére" is hatással van, tehát részint a gerjedést, részint a hangerőt, illetve a megszólaltatott felharmoniustartományt is befolyásolja, ha betömik.

Amivel fizikailag lehet még tompítani, ha valami vékony csíkot (szivacs, szigszalag) rányomsz a húrokra, vagy a húrok alá egészen a húrlábnál, persze ettől nemcsak halkabb lesz, hanem a kicsengése is rövidebb, a hangszíne tompább.

2012. dec. 30. 11:21
 12/15 anonim ***** válasza:
2012. dec. 30. 11:23
 13/15 anonim ***** válasza:

Javítom magam: a szigszalag bár működik (próbáltam annak idején), de nem jó ötlet, mert ragacsot hagy a húron.

Amit még én használtam, az valami puha zsinórt tettem a húrokra a húrlábnál felváltva alul-felül oda-vissza átbújtatva. Persze a kicsengést ez is teljesen leveszi, nagyon "perkusszív" jellegű hangja lesz...

2012. dec. 30. 11:33
 14/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2012. dec. 30. 12:10
 15/15 anonim ***** válasza:
Halkan nem lehet gyakorolni.
2019. okt. 17. 01:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!