Gitár szólózásra hol találok neten olyan oktatóanyagot, amelyik megtanít több fekvésben szólózni?
Tulajdonképpen egy fekvésben is lehet játszani, de sokkal praktikusabb az ún. diagonális játék, tehát nem csak a húrokon mész lefelé, hanem oldalirányba is a nyakon. Képzelj el egy G dúr skálát E-húrról indítva:
E: 3(G)-5(A)
A: 2(H)-3(C)-5(D)
D: 2(E)-4(F#)-5(G)
Ez egy oktáv.
Az ujjrend ehhez:
E: 2 -4
A: 1 -2 -4
D: 1 -1(csúsztatás)-2
Mikor megint a G-hez értünk egy oktávval feljebb, ott szintén 2. ujj van. Az előző formulát ugyanúgy el lehet játszani, a hangok elhelyezkedése és az ujjrend ugyanaz lesz(persze azt be kell kalkulálni, hogy a H és az E húr hangolása alapból egy hanggal el van van tolva a többihez képest).
A második oktáv:
D: 5(G)-7(A)
G: 4(H)-5(C)-7(D)
H: 5(E)-7(F#)-8(G)
Látható, hogy ugyanazt játszottuk a D húrról indítva.A lényeg, hogy 1 oktáv után kell csúsztatni úgy, hogy az alaphangra az az ujj kerüljön mint az első oktávnál, és lehet folytatni ugyanazt a formulát. És ez érvényes a G dúr összes pozíciójára (pld. ha 1. ujjal indítunk G-ről(3-5-7)). Ezt ugyanúgy meg lehet csinálni a mollnál, és az összes többi skálánál. Az akkordváltás nem egyszerű, mert bárhol vagy a nyakon, tudnod kell, az adott akkordhoz tartozó skálában hol vagy épp, és onnan folytatni. Ez a diagonális játék praktikus improvizációnál, mert ha megy felfelé a dallam, akkor a kéz is megy felfelé a nyakon, és lényegében egy adott hangot egy adott helyen játszol mindig (mint a zongorán). Ha megszokod ezeket a csúsztatásokat, akkor könnyebb lesz alkalmazkodni az akkordváltásokhoz, csak tudni kell az egyes skálák összes formáját (1.,2.,4. ujjról indítva). Tudom, hogy kicsit bonyolult, amit írtam, korán van még eléggé, de a lényege ez lenne).
Van erről egy képem hátha segít
eléggé homemade, de talán segít :D
ha a fölsőt nézed akkor különböző színekkel jelöltem a "pozíciókat", és ha jól értettem a te gondodat, akkor úgy képzelem el, hogy például csak a zölddel jelöltet ismered.
Hangnemtől függően ugye máshova esik. A "fentebbi pozíciója" alatt pedig az oktávját értheted, ahogy a rajzon is látod a zöld szín kétszer szerepel, ha folytattam volna tovább a rajzot akkor megint a piros jött volna.
Mondjuk ha A dúrban van, akkor a zöld pozicíó az 5. bundon kezdődik, és előtte a rózsaszín utána pedig a piros, tehát ez a váz, hangnemtől függően csúszik a nyakon.
Az ne tévesszen meg ha a te verziód kicsit eltér, mert különféle skálaujjrendek vannak, van olyan, aminél az a szabály hogy minden húron 3 hangot kell játszani, amit én használok ott van ahol csak kettőt játszok egy húron, de az alatta lévő rajzon rajta van az összes hang, de cak két eltérés van, a vastag E húron a 2. bund és a H húron az 1. de ez igazából lényegtelen, mert ha a fejedben van ez a váz, akkor szabadon össze tudod kötni ezeket úgy variálhatsz ahogy akarsz, szólj ha valamit nem értesz, remélem nem zavartalak össze!
ja és ahol egy helyen 2 szín is van az azt jelenti, hogy benne van az előzőbe és abban is
Igazából ha az egyik jelölt ponttól mondjuk az első zöldtől elindulsz a gitár nyakán vízszintesen, akkor ugyanazt hallod, mint ha ugyanettől a ponttól függőlegesen játszanád végig a skálát, így kötődik össze az egész rendszer.
ezt pedig így értettem
meg máshogy szól ugyanaz a hang egy vastag húron mint egy vékonyon, példának keress egy E6-os húr magas fekvésű hangot, után meg egy vékonyabb húron hallgasd meg, teljesen máshogy szól, továbbá tágabb csúszások
egy fontos dolog, ne dobozként használd ezeket, tehát a füled diktáljon, ne az hogy hogyan néz ki a skála, ez eleinte nem megy csak úgy, sok improvizálással fejlődik
először legyen a kezedben az összes, hogy összekötve is tudd őket használni, ne kelljen rajta gondolkoznod, hogy hova kell raknod az ujjad ha fekvést váltasz
ja és
benézhetsz a hangmester forumon a jónás tamás instrumentális rock gitár és imprivizációs trükkök topikba, Tamás egy elismert gitáros, most rendezte meg nemrég az ország eddigi legnagyobb versenyét, segít mindenben, és a többiek is készségesen válaszolnak a kérdéseidre
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!