Dúr vagy moll? Tudom, hogy egy mű utolsó hangjából lehet eldönteni, hogy dúr vagy moll. De tényleg csak az utsó hang dönti el?
Figyelt kérdés
Mert a szerző lezárhatná más hanggal is, max. nem szólna jól, de attól az egész mű hangkészlete nem változna meg. És különben is, pl. a B-dúr és g-moll u.azokból a hangokból áll, akkor mi az eltérés? Tudom, hogy a moll lágyabb, de ezt hogy lehet elérni (a hármas-, négyeshangzatok kivételével, mert ott tényleg van különbség), ha a dúrnak is u.az a hangkészlete?
És még egy kérdés: ha az előjegyzés szerinti hangnemek kezdőhangjai közül egyik sem szerepel utolsó hangként (pl. sem a B, sem a g, hanem vmi mással végződik a mű), akkor honnan tudom a hangnemet? Vagy ha a műben előjegyzésváltás van, melyik a domináns hangnem?
2012. máj. 13. 10:25
1/2 anonim válasza:
nemis ugyanaz a keplet. B-dur: B C# D# E F# G# A# B G-mol: G A Bb C D Eb F G
2/2 A kérdező kommentje:
B-dúrban nincs is kereszt. Na és akkor amikor nincs előjegyzés (C-dúr, a'-moll), mi dönti el?
2012. máj. 17. 19:56
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!