Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Dúr vagy moll? Tudom, hogy...

Dúr vagy moll? Tudom, hogy egy mű utolsó hangjából lehet eldönteni, hogy dúr vagy moll. De tényleg csak az utsó hang dönti el?

Figyelt kérdés

Mert a szerző lezárhatná más hanggal is, max. nem szólna jól, de attól az egész mű hangkészlete nem változna meg. És különben is, pl. a B-dúr és g-moll u.azokból a hangokból áll, akkor mi az eltérés? Tudom, hogy a moll lágyabb, de ezt hogy lehet elérni (a hármas-, négyeshangzatok kivételével, mert ott tényleg van különbség), ha a dúrnak is u.az a hangkészlete?

És még egy kérdés: ha az előjegyzés szerinti hangnemek kezdőhangjai közül egyik sem szerepel utolsó hangként (pl. sem a B, sem a g, hanem vmi mással végződik a mű), akkor honnan tudom a hangnemet? Vagy ha a műben előjegyzésváltás van, melyik a domináns hangnem?

2012. máj. 13. 10:25
 1/2 anonim ***** válasza:
nemis ugyanaz a keplet. B-dur: B C# D# E F# G# A# B G-mol: G A Bb C D Eb F G
2012. máj. 17. 15:12
 2/2 A kérdező kommentje:
B-dúrban nincs is kereszt. Na és akkor amikor nincs előjegyzés (C-dúr, a'-moll), mi dönti el?
2012. máj. 17. 19:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!